«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Link Building: Προωθήστε το Site σας με Backlinks


Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σκαρφαλώσετε στην πρώτη σελίδα στις μηχανές αναζήτησης είναι να αποκτήσετε links από άλλες ιστοσελίδες. Τα links αυτά ονομάζονται backlinks και όλη η διαδικασία για την απόκτηση backlinks ονομάζεται link building.
Τα backlinks είναι σημαντικά κυρίως για τις μηχανές αναζήτησης: βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν το αντικείμενο της ιστοσελίδας σας και τις λέξεις-κλειδιά με βάση τις οποίες πρέπει να έχετε καλύτερη κατάταξη.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα backlinks ίσης αξίας.

Οι μηχανές αναζήτησης λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα και τη σχετικότητα των sites που κάνουν link προς το δικό σας.

Επομένως, ένα backlink από ένα πολύ δημοφιλές site είναι συνήθως πιο ισχυρό από το link ενός καινούριου site που δεν έχει ακόμη πολλή κίνηση.


Παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του link


- Πόσο σχετικό με το δικό σας είναι το site που σας κάνει link: Επιβάλλεται το site που θα σας κάνει link να είναι σχετικό με το δικό σας, αλλιώς το link αυτό θα μετρηθεί σαν farm link και όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά θα κάνει ζημιά στο site σας. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει μωρουδιακά είδη και ρουχαλάκια, αναζητήστε backlinks σε blogs μαμάδων ή fashion blogs που ασχολούνται με την παιδική μόδα.


- Το Page Rank της ιστοσελίδας που σας κάνει link: Ουσιαστικά το page rank είναι η βαθμολογία που έχει βάλει το Google σε μια ιστοσελίδα. Η βαθμολογία αυτή αλλάζει σύμφωνα με παράγοντες που καθορίζει το Google, όπως η σωστή δομή της σελίδας, τα κατάλληλα keywords, τα κείμενα, ο αριθμός των επισκεπτών, κτλ.

Για να δείτε το page rank κάθε ιστοσελίδας, μπορείτε είτε να κατεβάσετε το Google bar (δεν κατεβαίνει σε browsers Mozilla Firefox και Google Chrome, μόνο σε Internet Explorer) ή να τσεκάρετε το Prchekcer.info. Γενικά ισχύει ότι όσο μεγαλύτερο page rank έχει το site που σας κάνει link, τόσο καλύτερο για εσάς.


- Η ηλικία του site που σας κάνει link: Τα παλαιότερα sites έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα για τις μηχανές αναζήτησης.


- Σε ποιο σημείο του site εμφανίζεται το link σας: Είναι καλύτερα το link σας να εμφανίζεται σε σελίδες με μεγάλη κίνηση, όπως το homepage μιας ιστοσελίδας. Επίσης, είναι καλύτερα αν το link σας βρίσκεται μέσα σε κείμενο αντί, για παράδειγμα, κάπου στο τέλος μιας σελίδας.


Τι μορφή πρέπει να έχει το link σας;


Το καλύτερο σενάριο είναι το backlink σας να έχει τη μορφή κειμένου, δηλαδή το link που οδηγεί στο site σας να αποτελείται από μια λέξη-κλειδί σημαντική για εσάς. Για παράδειγμα, αν εμείς θέλουμε να προωθήσουμε την ιστοσελίδα μας με τη λέξη κλειδί «συμβουλές online marketing», σε αυτή τη φράση πρέπει να μπει το backlink μας προς internetmarketing4you.gr


Αν θέλετε το backlink σας να μπει σε μορφή εικόνας, τότε φροντίστε η εικόνα να έχει επάνω alt (περιγραφή) με τη λέξη κλειδί που σας ενδιαφέρει.


Ωστόσο, μην το παρακάνετε με μια συγκεκριμένη λέξη κλειδί καθώς το Google θα σας θεωρήσει spammy. Φροντίστε οι λέξεις κλειδιά των backlinks σας να εναλλάσσονται, πάντα βέβαια με στοχευμένες λέξεις.


Επίσης, δεν είναι απαραίτητο τα backlinks σας να οδηγούν όλα στην κεντρική σελίδα σας. Μπορούν κάποια backlinks να οδηγούν στη σελίδα με τις υπηρεσίες σας ή σε κάποιο προϊόν που θέλετε να προωθήσετε.


Πώς γίνεται η διαδικασία του link building


Όπως καταλαβαίνετε, η διαδικασία του link building είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Απαιτείται προσωπική επικοινωνία με τους διαχειριστές άλλων ιστοσελίδων και συνεννόηση σχετικά με το link και το keyword που θέλετε να προωθήσετε, τη θέση που θα μπει στο άλλο site, κτλ.


Για να δελεάσετε το διαχειριστή του άλλου site, δώστε του κι εσείς κάτι σαν αντάλλαγμα για το backlink. Μπορείτε για παράδειγμα να προωθήσετε το site του στα κοινωνικά σας δίκτυα ή σε newsletters που στέλνετε.


Η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη αλλά έχει αποτελέσματα, ειδικά αν το backlink προέρχεται από ποιοτικό site. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία και κάτι που πρέπει συνέχεια να κυνηγάτε, και όχι να το αφήσετε μετά από ένα-δυο links. Στην αρχή, θα κάνετε κάποια backlinks εδώ κι εκεί, μετά όμως θα βρείτε τον τρόπο να το κάνετε πιο οργανωμένα.


Άλλες πηγές backlinks


Υπάρχουν και άλλες πιο απλές πηγές για να πάρετε backlinks, όπως για παράδειγμα οι λογαριασμοί σε social media, τα βίντεο που ποστάρετε στο YouTube και η συμμετοχή σε forums. Αναλυτικά για αυτές τις πηγές θα μιλήσουμε στο μέλλον.


http://internetmarketing4you.gr