«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν ΦΩΤΙΑ!!!... Δυο ώρες αρκούν για να εξαπλωθεί ένας ιός σε ένα ολόκληρο κτίριο (αν μιλάμε για "οπλοποίηση της έρευνας από την τρομοκρατία" τότε μιλάμε κατ' εξοχήν για κυβερνητικό κτίριο.Βάλτε εσείς με το νου σας ένα οποιοδήποτε κτίριο, το ίδιο κάνει...το "μοντέλο" λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά.Και μάλλον εννοούν πως "δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφαλείας απέναντι σε μια τέτοια "βιο-επίθεση".Φαντάσου τώρα κάποιοι του προσωπικού της Βουλής να γίνουν άθελά τους "φορείς ενός οπλοποιημένου Ιού".Μήπως να κόβονταν οι πολλές πολλές επισκέψεις μαθητών στη Βουλή και αλλού μέχρι να θεωρηθούν απολύτως ασφαλή μέρες που είναι;Η ISIS δεν απείλησε με "βιο-τρομοκρατία";)

Δυο ώρες αρκούν για να εξαπλωθεί ένας ιός σε ένα ολόκληρο κτίριο
Νέα Υόρκη

Ένας ιός μπορείς να εξαπλωθεί σε ένα κτίριο, με την ταχύτητα της φωτιάς, όπως έδειξε αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον. Η ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα θέλησε να αποδείξει πόσο δύσκολη είναι η προστασία από τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ιδίως σε κλειστούς χώρους.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Τσαρλς Γκέρμπα και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν έναν αβλαβή μικροοργανισμό (MS-2), παρόμοιο σε μέγεθος, σχήμα και ανθεκτικότητα στα απολυμαντικά με έναν παθογόνο νοροϊό.

Οι μικροβιολόγοι έβαλαν, στην αρχή της ημέρας, τον ιό πάνω σε μια επιφάνεια ενός κτιρίου γραφείων, την οποία αγγίζουν πολλοί άνθρωποι (όπως ένα χερούλι) και μετά από λίγες ώρες έλεγξαν σε ποιό βαθμό είχε εξαπλωθεί ο ιός μέσα στο πολυώροφο κτίριο και σε άλλα σημεία (διακόπτες φωτός, καφετιέρες, βρύσες, τηλέφωνα, υπολογιστές κ.α.).


Το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε με διαφορετική αφετηρία (π.χ. τραπέζι αντί για χερούλι) και σε διαφορετικά κτίρια. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο ιός χρειάζεται από δύο έως οκτώ ώρες για να πάει παντού, καθώς σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ωρών είχαν μολυνθεί περίπου οι μισές (40% έως 60%) από τις περίπου 100 επιφάνειες που ελέγχθηκαν.


Μάλιστα, ένας από τους πρώτους χώρους που μολύνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το δωμάτιο που βρίσκεται η καφετιέρα (και φυσικά η ίδια η καφετιέρα) όπου φτιάχνουν οι εργαζόμενοι τον καφέ τους.


Αναφερόμενος στα ξενοδοχεία, ο Δρ Γκέρμπα, επεσήμανε ότι αν κανείς ακούσει κάποιον να βήχει στο διπλανό δωμάτιο, ο ιός πιθανότατα θα βρίσκεται και στο δικό του δωμάτιο την επόμενη ημέρα.

Η μεταφορά συνήθως γίνεται μέσω του προσωπικού που καθαρίζει τα δωμάτια κάθε πρωί.


Το αισιόδοξο μήνυμα πάντως είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η τακτική χρήση απολυμαντικών και το συχνό πλύσιμο των χεριών, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από το προσωπικό καθαρισμού, μπορεί να μειώσει την εξάπλωση ενός ιού μέσα σε ένα κτίριο σε ποσοστό 80% έως 99%.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

http://health.in.gr/