«Σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία σχετικά με την ποσότητα της νοημοσύνης που μπορεί να έχει μια μηχανή. Εάν αυτό που συμβαίνει τώρα με την τεχνολογία των ρομποτικών μηχανών συνεχιστεί, η αυξητική τάση της νοημοσύνης θα είναι συνεχής.

Θα φτάσει τη μοναδικότητα στο χρονικό διάστημα που προβλέπουν οι περισσότεροι ειδικοί. Από εκείνο το σημείο και μετά θα πάμε θα βλέπουμε ότι οι κορυφαίοι σε όλους τους τομείς δεν θα είναι πλέον άνθρωποι αλλά μηχανές».


Αυτά τα τρομερά αποκαλυπτικά λόγια ανήκουν στον Louis Del Monte, φυσικό, επιχειρηματία και συγγραφέα του βιβλίου «The Artificial Intelligence Revolution».


O Del Monte μίλησε από το τηλέφωνο για τις σκέψεις του γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τη μοναδικότητα, σε απροσδιόριστο χρονικό σημείο στο μέλλον, όταν η νοημοσύνη των μηχανών θα υπερκεράσουν όχι μόνο τη δική τους, αλλά και την ανθρώπινη νοημοσύνη του κόσμου κατά πολύ.

3

Η μέση εκτίμηση για το πότε θα γίνει αυτό είναι το 2040, αν και ο Del Monte λέει ότι θα μπορούσε να είναι λίγο πιο αργά, το 2045. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένα χρονικό διάστημα μέσα σε τρεις δεκαετίες.
«Δεν θα είναι ο « Εξολοθρευτής» σενάριο ταινίας πλέον», είπε ο Del Monte. Και συνέχισε: «Στο πρώτο μέρος του κόσμου μετά την ιδιομορφία, ένα σενάριο είναι ότι οι μηχανές θα επιδιώξουν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε cyborgs. Αυτό σχεδόν συμβαίνει τώρα, την αντικατάσταση ελαττωματικών άκρων με τεχνητά μέρη. Θα δούμε τις μηχανές ως ένα χρήσιμο εργαλείο. Η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων με βάση την αυτοματοποίηση θα αυξηθεί δραματικά σε διάφορες χώρες. Στην Κίνα διπλασιάστηκε, μόνο με βάση το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο λόγω της χρήσης των μηχανών».
«Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα», συνέχισε, «το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης φυλής θα έχουν γίνει cyborgs [μέρος του ανθρώπου, τμήμα τεχνολογίας ή μηχανή]. Η γοητεία θα είναι αθανασία. Μηχανές θα κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις στην ιατρική τεχνολογία, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Η ανησυχία που έχω είναι ότι οι μηχανές θα μας βλέπουν ως ένα απρόβλεπτο και επικίνδυνο είδος».
Ο Del Monte πιστεύει ότι οι μηχανές θα γίνουν ενσυνείδητες και θα έχουν τις δυνατότητες να προστατεύσουν τον εαυτό τους. «Μπορεί να μας δουν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε εμείς τώρα τα επιβλαβή έντομα. Οι άνθρωποι είναι ένα είδος που «είναι ασταθές, δημιουργεί πολέμους, έχει τα όπλα για να καταστρέψει τον κόσμο δύο φορές, και δημιουργεί τους ιούς υπολογιστών. Είναι σχεδόν ένας ελκυστικός συγκάτοικος».
Το βιβλίο που έγραψε ο Del Monte αποτελεί μια προειδοποίηση πως η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο ικανή. Και παραπέμπει σε ένα πείραμα του 2009 (στο Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων της Λωζάνης) που έδειξε ότι τα ρομπότ μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να λένε ψέματα μεταξύ τους.
Μετάφραση-Απόδοση HELLASFORCE

http://www.hellasforce.com 


σχετικά:

Ντόπινγκ, (Υπερ)Αθλητής, Νέα Γονιδιακή Τάξη Πραγμάτων και (Υπερ)Στρατιώτης του Μέλλοντος

Καλώς τα μας!(Και περαστικά δεν θα 'ναι πάντως) Ο εφιάλτης της τεχνητής (και δη "αυτοεξελισσόμενης - με γεωμετρική πρόοδο υποθέτω") νοημοσύνης είναι ήδη εδώ...Ρομποτικό μυαλό αποκτά δεξιότητες σερφάροντας στο διαδίκτυο...και εγεννήθη Matrix?

1η φάση)τα γονίδια υπεύθυνα για την εγκληματική συμπεριφορά,2η φάση)το "σύνδρομο υπερκινητικότητας" επίσης "υπεύθυνο",3η φάση)χάπια (κατευναστικά) στους "διαγνωσμένους υπερκινητικούς",4)αύξηση των "διαγνωσμένων υπερκινητικών",5)χάπια (αποχαυνώσιους) σε ΟΛΟ (όλο;) τον πληθυσμό (και κάπου στο βάθος η "λοβοτομή', το minority report και η "δίκη πιθανών προθέσεων";)