«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Ψέματα και Μύθοι γύρω από τη «Μάχη με Μαχαίρια» (Μέρος 7ο)
του MarcAnimalMacYoung

Επιμέλεια - Μετάφραση – Απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Ανεστόπουλος

συνέχεια από το Μέρος 6ο http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/10/6.html


 Μύθος 6: Παγίδευση και Αφοπλισμός


Το "Ξεδόντιασμα του Φιδιού" http://aegeanhawk.blogspot.gr/2015/01/defanging-snake.html είναι κάτι που συνήθως διδάσκεται σε υψηλότερα επίπεδα.

Λεπτές και πολύπλοκες κινήσεις διδάσκονται στους προχωρημένους μαθητές, ώστε να μπορούν να πετάξουν το μαχαίρι από τα χέρια του αντιπάλου τους με χτύπημα είτε του δικού τους χεριού είτε του μαχαιριού τους.

 Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα με αυτό...όσο πιθανό είναι να δείτε χιόνι στην κόλαση άλλο τόσο πιθανό είναι να δουλέψουν αυτά τα "κόλπα".

 Η αλήθεια είναι πως αυτά είναι που ονομάζουμε "πράσινες κινήσεις".

 
Έχουν πολύ λίγο να κάνουν με την πραγματική άμυνα με μαχαίρι και πιο πολύ να κάνουν με τη διατήρηση του φοιτητή "εντός του συστήματος εκπαίδευσης" και να συνεχίσει φυσικά να "σκάει χρήμα" (το οποίο στις ΗΠΑ είναι πράσινο, απ' όπου και πηγάζει ο όρος "πράσινη κίνηση").

 Αυτές οι κινήσεις βασίζονται σε παραδοχές του τύπου "ο εισβολέας κινείται "ακριβώς έτσι"" και ως εκ τούτου σας τοποθετούν στην τέλεια θέση για να "βγει (επιτυχημένα) η κίνηση".

Το πράγμα είναι - όπως κάθε παλιός δάσκαλος θα σας πει - πως αυτές οι κινήσεις είναι καθαρά ευκαιρία και τύχη.

Και όμως, αυτές οι κινήσεις είναι συχνά υπερτονισμένες σε βάρος των πιο αποτελεσματικών (ως προς το να τελειώνουν συγκρούσεις) κινήσεων.

Εν ολίγοις, εκπαιδεύουν σε στοιχεία σαν αυτά να ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο ή το υψηλότερο επίπεδο της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης.

Θεωρήστε με ανόητο, αλλά νιώθω ότι το να βγαίνεις ζωντανός από μια σύγκρουση είναι η καλύτερη απόδειξη των ικανοτήτων σου και όχι το πόσες λεπτές και πολύπλοκες κινήσεις ξέρεις.

Στην πραγματικότητα, εκτός εάν ένας επιτιθέμενος είναι μεθυσμένος ή αξιοθρήνητα αργός οι πιθανότητες να πιάσεις μ' επιτυχία το χέρι του και να εφαρμόσεις όλα αυτά τα φανταστικά κλειδώματα και λαβές είναι πολύ πολύ μικρές.

Επιπλέον, με τίποτα δεν πρόκειται να καταφέρεις να ελέγξεις αποτελεσματικά το χέρι ενός άγρια αγωνιζόμενου αντιπάλου με το ένα σου μόνο χέρι.

Οι πιθανότητες λένε πως αυτός θα καταφέρει να ελευθερωθεί από την κίνησή σου και να σου προκαλέσει κάμποση ζημιά.

Αυτό ωστόσο φέρνει μετ' επιτάσεως στην επιφάνεια ένα ζήτημα στο οποίο είχα κάνει μια σύντομη αναφορά στο παρελθόν.

Συχνά βλέπω μια υπερβολική έμφαση σε προσπάθειες ελέγχου του αντιπάλου "εξ αποστάσεως" έτσι ώστε να μπορείτε να τον πλησιάσετε με ασφάλεια.

Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε αποτελεσματικά κάποιον από μια τέτοια απόσταση.

Αν και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και που θα σας δώσουν στιγμιαίο πλεονέκτημα, επ' ουδενί αυτό δεν είναι και πλήρης έλεγχος.

Δυστυχώς, έχω δει πάρα πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν να "εγκαταστήσουν συνθήκες ελέγχου" ώστε να μπορούν κατόπιν να "μπουν με ασφάλεια".

Έχω την απαιτούμενη εμπειρία για να σας πω ότι δεν μπορεί να πετύχει αυτό.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα άνοιγμα, "μπαίνετε" και στη συνέχεια τον εμποδίζετε να σας απαντήσει, τον αποτρέπετε από το να σας "ανταποδώσει".

Αλλά αν προσπαθήσετε να μείνετε "κολλημένος" πίσω μέχρι να είναι "ασφαλές να μπείτε", τότε θα υποστείτε μεγαλύτερη ζημιά παραμένοντας πίσω και προσπαθώντας να δημιουργήσετε την "ιδανική κατάσταση".

 Στην κορυφή των ήδη δυσάρεστων καταστάσεων, υπάρχει κάτι άλλο που είναι πολύ πολύ πιο σημαντικό.

Εντάξει, είναι σημαντικό μόνον αν ΔΕΝ σας αρέσει να κάνετε το ντους σας παρέα με κάμποσους τύπους με τατουάζ.

Από τη στιγμή που θα αφοπλίσετε
έναν αντίπαλο είτε με λαβή είτε με τη δική σας λεπίδα, αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας πάνω του, αυτό δεν είναι αυτοάμυνα πλέον.

Λογίζεται τουλάχιστον ως απόπειρα φόνου, πιθανόν ανθρωποκτονία και - αν ο δικηγόρος σας δεν είναι πολύ καλός - μπορείτε ενδεχομένως να "βρεθείτε μέσα" για φόνο, αν ο Δικαστής είχε μια ιδιαιτέρως κακή μέρα...

...συνεχίζεται στο
Μύθος 7: Βιο-μηχανικό κόψιμο Συνιστάται ν’ αρχίσετε από το 1ο Μέρος: http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/10/1_14.html