«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Υψηλή Μόρφωση:προστατεύει από άνοια αλλά οι "κάτοχοί της" κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό


Τα κενά μνήμης στους μορφωμένους προάγγελος εγκεφαλικού;

Μορφωμένοι άνθρωποι με κενά μνήμης φάνηκε πως έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατά 39% να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι με προβλήματα μνήμης που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, υποδεικνύει έρευνα από την Ολλανδία.

Φάνηκε πως είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατά 39% να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Stroke’’.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι αρχικές άμυνες έναντι της νοητικής εξασθένησης έχουν διαβρωθεί.
Παρακολουθήθηκαν περίπου 9.000 άνθρωποι για διάστημα 20 ετών.

Ήταν όλοι υγιείς και ηλικίας άνω των 55 ετών. Σε ερωτηματολόγιο οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν προβλήματα μνήμης.
Μέχρι το 2012, συνέβησαν 1.134 εγκεφαλικά επεισόδια στην ομάδα που μελετήθηκε.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ερευνητές του Erasmus University Rotterdam, ανακάλυψαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους που παλαιότερα είχαν παραπονεθεί για κενά μνήμης.
Ωστόσο, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ακόμα υψηλότερος σε συμμετέχοντες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Ο Arfan Ikram, του Erasmus University, δήλωσε ότι η εκπαίδευση είναι καλός δείκτης της ικανότητας του εγκεφάλου να μάχεται έναντι της νοητικής βλάβης όπως η άνοια.

Η ικανότητα συνήθως χτίζεται στην παιδική ηλικία και την αρχή της ενήλικης ζωής και θεωρείται ότι προστατεύει από βλάβη στον εγκέφαλο.
Ο Ikram δήλωσε ότι σε ανθρώπους με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να υποστεί βλάβη ο εγκέφαλος και να εμφανιστεί άνοια.
Ωστόσο αν αυτοί αρχίσουν να παραπονιούνται για τη μνήμη τότε ο μηχανισμός έχει φύγει. Αυτό μπορεί να αποτελεί δείκτη ότι έχουν φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο όταν τα νοητικά αποθέματα δεν αναπληρώνονται πια.
Ο καθηγητής Ikram δήλωσε ότι τα προβλήματα μνήμης μπορεί να είναι σημαντικό σημάδι στη συγκεκριμένη υποομάδα που δείχνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε το συγκεκριμένο άνθρωπο.

http://www.iatronet.gr