«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Χώκινγκ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη κίνδυνος για τον άνθρωποO διάσημος θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χώκινγκ, προειδοποίησε την Τρίτη, μέσω συνέντευξής του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence - A.I.) θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας.

«Οι σκεπτόμενες μηχανές θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια μας την ύπαρξη. Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μορφής Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους», δήλωσε ο Χώκινγκ.

Η προειδοποίηση του δημοφιλούς επιστήμονα ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση για τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής, μέσω του οποίου ο ίδιος μιλά κι επικοινωνεί με τον κόσμο και προβλέπει τις λέξεις που ο παράλυτος Χώκινγκ σκέπτεται να χρησιμοποιήσει στον λόγο του.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το Μάιο στην εφημερίδα «Indipendent», ο Χώκινγκ είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η ανθρωπότητα φαίνεται να μην λαμβάνει αρκετά σοβαρά αυτή την απειλή.


«Ότι η βραχυπρόθεσμη επίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης εξαρτάται από το ποιος την ελέγχει, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος εξαρτάται από το αν τελικά μπορεί κανείς να την ελέγξει», έγραφε το Μάιο ο Χώκινγκ στο κείμενο που συνυπέγραφαν και άλλοι επιστήμονες. «Όλοι μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, ώστε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες αποκομίζοντας οφέλη και να αποφύγουμε το ρίσκο», επισήμαινε ο θεωρητικός φυσικός.


Ωστόσο, ο Χώκινγκ προειδοποίησε και για τους κινδύνους του Διαδικτύου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο BBC. «Πρέπει να γίνουν περισσότερα από τις εταιρείες στο Διαδίκτυο για να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές απειλές, αλλά η δυσκολία σε αυτό έγκειται στο γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δίχως να θυσιαστούν η ελευθερία και τα προσωπικά δεδομένα», υπογράμμισε.


ΠΗΓΗ 

 σχετικά:

 Καλώς τα μας!(Και περαστικά δεν θα 'ναι πάντως) Ο εφιάλτης της τεχνητής (και δη "αυτοεξελισσόμενης - με γεωμετρική πρόοδο υποθέτω") νοημοσύνης είναι ήδη εδώ...Ρομποτικό μυαλό αποκτά δεξιότητες σερφάροντας στο διαδίκτυο...και εγεννήθη Matrix?

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το τεστ του... Alan Turing
 

Η κυριαρχία των μηχανών: Τεχνητή νοημοσύνη και το τέλος της ανθρώπινης κυριαρχίας
 

Η τεχνητή νοημοσύνη «το μεγαλύτερο γεγονός, ίσως όμως το τελευταίο»
 

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά”

Υπολογιστής ξεγέλασε τους ανακριτές του και τους έκανε να πιστέψουν πως είναι 13χρονο αγόρι (η "τεχνητή νοημοσύνη" είναι ήδη εδώ;)