«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Τα 10 καλύτερα υπο-πολυβόλα (The Top 10 of sub machine guns - VIDEO)

Υποπολυβόλο - Περιγραφή - ιστορία

Το υποπολυβόλο είναι μικρό αερόψυκτο αυτόματο πυροβόλο όπλο σχεδιασμένο να πυροβολεί με βλήμματα πιστολιού από τον ώμο ή τον μηρό.

Ο όρος Submachine gun δημιουργήθηκε από τον Τζον Τ. Τόμσον, εφευρέτη του υποπολυβόλου Thompson, γνωστό και ως Tommy gun, το οποίο το πατένταρε το 1920.

Το υποπολυβόλο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918).


Είχε ως αρχικό μοντέλο το ιταλικό πολυβόλο Villar-Perosa, το οποίο είχε ταχυβολία 900 σφαιρών/λεπτό, αλλά επειδή είχε σταθερή βάση δεν θεωρείται κανονικό οπλοπολυβόλο.

Προς το 1918 πλέον οι Γερμανοί είχαν αναπτύξει το πρώτο πρακτικό υποπολυβόλο, το Bergmann MP18.

Παράλληλα στις ΗΠΑ σχεδιάστηκε το υποπολυβόλο Thompson. Αυτό το όπλο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με τους γκάνγκστερ.

Στο ζενίθ του, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945), κατασκευάστηκαν εκατομμύρια υποπολυβόλα ώστε να προσφέρουν ένα ακόμη όπλο στη μάχη σώμα με σώμα.

Παράλληλα, εμφανίστηκαν και νέα μοντέλα, όπως το σοβιετικό 7.62 mm PPSh M1941, τα γερμανικά MP38 και MP40, το ισραηλινό Uzi, το αμερικανικό Μ3 και το FN P90.

Σήμερα το υπολυβόλο έχει αντικατασταθεί από τα τυφέκια εφόδου, τα οποία έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και μπορούν να τρυπήσουν τα βαλλιστικά κράνη και την πανοπλία των σύγχρονων πεζικάριων.

Όμως τα υποπολυβόλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα από τις αστυνομικές και στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις, που εκτιμούν τη μειωμένο θόρυβο, ιδίως με σιγαστήρα, και δύναμη ανάκρουσης.


http://el.wikipedia.org

              The Top 10 Best Sub Machine Guns in the World
                                
         (Τα 10 καλύτερα υποπολυβόλα στον κόσμο - 1ο μέρος)       (Τα 10 καλύτερα υποπολυβόλα στον κόσμο - 2ο μέρος)
σχετικά:

Τα 10 πιο φονικά πιστόλια (μικρά όπλα χειρός) - Top 10 Most Lethal Handguns

Τα 10 καλύτερα τυφέκια Ελεύθερης Σκόπευσης - Top 10 Deadliest Sniper Rifles
 

Τα 10 καλύτερα πιστόλια 9 χλ (με τις αντίστοιχες - απίστευτες - τιμές ΗΠΑ που σου θυμίζουν πόσο μ@&@κ@ σε έχουν μερικοί) - Top 10 Best 9mm Pistols (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Τα 10 καλύτερα αυτόματα τυφέκια Μάχης (Top 10 Best Assault Rifles - φωτο - video)