«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Το πετρέλαιο, από τα 100+ δολ/βαρέλι έπεσε στα 50...Οι τιμές των καυσίμων (κίνηση - θέρμανση) αλλά και ΟΛΩΝ των αγαθών που ανέβηκαν "λόγω υψηλής τιμής πετρελαίου" τα τελευταία χρόνια ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ρε πουλημένες αιματορουφήχτρες της φτωχολογιάς;

Κερδοσκοπία α λα ελληνικά:Το πετρέλαιο και οι βαθιές τσέπες εφοπλιστών και βιομηχάνων

Η τελευταία αύξηση στα εισιτήρια των πλοίων  είχε γίνει το καλοκαίρι όταν το πετρέλαιο πουλιόνταν στα 100 δολάρια .
 
 Πριν ένα χρόνο είχαν γίνει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς οι εφοπλιστές επικαλούμενοι τις υψηλές τιμές του πετρελαίου είχαν προχωρήσει σε γενναίες αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους. 
 
Τότε , ήταν που πολλές βιομηχανίες ανατίμησαν τα προϊόντα τους και η Ελλάδα της ύφεσης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων είχε βρεθεί σε ένα γαϊτανάκι ανατιμήσεων με πρόσχημα το πετρέλαιο. 
 
Σήμερα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό, ο αποπληθωρισμός πλήττει την Ευρώπη , η Ρωσία κλυδωνίζεται λόγω μειωμένων δημοσιονομικών εσόδων απο τις χαμηλές τιμές και ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να πιέζει προς τα κάτω τις τιμές ,   οι καταναλωτές στην Ελλάδα εξακολουθούν να πληρώνουν αναλογικά ακριβά: 
 
τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα εισιτήρια στις επίγειες, θαλάσσιες αλλά και εναέριες συγκοινωνίες. 
 
Το ίδιο ισχύει και για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για τα καταναλωτικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων παραμένουν αμετακίνητες. 
 
Μάλιστα, ακλόνητες παραμένουν οι τιμές και σε περιπτώσεις στις οποίες οι ανατιμήσεις είχαν αποδοθεί  στο παρελθόν με την αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων. Και ενώ οι επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια, όταν το πετρέλαιο κινούνταν στα επίπεδα των 90 και 100 δολαρίων προχωρούσαν σε ανατιμήσεις, με επιχείρημα την αύξηση του κόστους ενέργειας, τώρα που οι τιμές έχουν υποχωρήσει μέχρι και κατά 50% παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις.
 
Η τιμή τού αργού διολισθαίνει, από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το περασμένο καλοκαίρι και οι τιμές πλέον διαμορφώνονται λίγο πάνω από το μισό, από εκεί που βρίσκονται πριν από ένα χρόνο. Η τιμή τού πετρελαίου Brent, ένα βασικό σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές, μειώθηκε από 90 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Οκτωβρίου έως και κάτω από 60 δολάρια.
 
 Tο μεσημέρι της Τρίτης, η τιμή του μπρεντ, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών στην Ευρώπη, βρέθηκε κοντά στα $51 το βαρέλι. Την Τετάρτη η πτώση συνεχίστηκε. Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου στις 11:28 ώρα Ελλάδας, διαμορφούμενη στα 49,66 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2009, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
 
Η νέα πτώση ήρθε και μετά τη δημοσίευση των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου εσωτερικής καύσης, τα οποία σημείωσαν απροσδόκητη αύξηση.
 
Ο αποπληθωρισμός
 
Για πρώτη φορά μετά το 2009, η πτώση των τιμών στην Ευρωζώνη οδήγησε τον πληθωρισμό σε αρνητικό έδαφος.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της eurostat, το Δεκέμβριο οι τιμές έπεσαν κατά 0,2%, εξέλιξη που οφείλεται, κυρίως, στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.Το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 6,3%, ενώ τα τρόφιμα έγιναν κατά 1% πιο φθηνά. 
 
Η εξέλιξη αναμένεται να θέσει σε συναγερμό Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Το πέρασμα του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος αποθαρρύνει τις επενδύσεις και δυσχεραίνει την αποπληρωμή χρεών, κάτι που αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία.
 
Τα βλέμματα στρέφονται, τώρα, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κρίσιμη συνεδρίαση στις 
22 Ιανουαρίου.Πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ότι οι τελευταίες αντιστάσεις της Γερμανίας θα καμφθούν και η Φρανκφούρτη θα ξεκινήσει μαζικές αγορές ομολόγων
 
Ο ΟΠΕΚ
 
H στρατηγική των εκπτώσεων που εφαρμόζει πλέον η Σαουδική Αραβία, ρίχνει όλο και πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου. Όλα δείχνουν ότι οι μειώσεις και οι εκπτώσεις μπορεί να έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις καθώς  η  πτωτική πορεία του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς καμιά από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες δε φαίνεται διατεθειμένη να περιορίσει την παραγωγή της, για να αυξηθούν οι τιμές.
 
 Αντίθετα, τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν επιδοθεί σε πόλεμο ανταγωνισμού για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους.Μία ακόμα πιθανή εξέλιξη, είναι ο αφανισμός των μικρών παραγωγών πετρελαίου, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ,ο «πόλεμος τιμών» απειλεί να θέσει πολλούς από αυτούς εκτός αγοράς. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κόσμος θα γυρίσει στο πρότερο καθεστώς, όπου τα μέλη του ΟΠΕΚ και κυρίως η Σαουδική Αραβία, διαμόρφωναν τις τιμές κατά το δοκούν.
 
Και οι ρώσοι 
 
Μπορεί οι ´Ελληνες να πληρώνουν πανάκριβα τα υγρά καύσιμα, αλλά  βορειότερα στη Ρωσία,  οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν γίνει εφιάλτης. Τα δύο τρίτα των εσόδων από τις εξαγωγές της Ρωσίας, προέρχονται από το πετρέλαιο και οι χαμηλές τιμές ήδη έχουν προκαλέσει σοκ. Η ρωσική οικονομία, προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 4% το επόμενο έτος, αν και η εκτίμηση αυτή φαίνεται πλέον συντηρητική. 
 
Και ο πληθωρισμός υπερβαίνει πλέον το 8% και θα πάει μόνο χειρότερα. Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς μια αίσθηση déjà vu: Η Ρωσία γνώρισε καταστροφικό υπερπληθωρισμό στις αρχές τού 1990 και εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία σήμερα, είναι λίγο-πολύ οι ίδιοι που ήταν υπεύθυνοι για εκείνο το φιάσκο.
 
Βλέποντάς τα όλα αυτά, οι επενδυτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άμυνα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για το ρούβλι, ήταν μια προσωρινή λύση σε ένα μόνιμο πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, η φυγή κεφαλαίων επιταχύνθηκε και τα αποθεματικά της Ρωσίας ανέρχονται σήμερα σε λιγότερο από 400 δισ. δολάρια. 
 
Αυτό εξακολουθεί να ακούγεται σαν πολλά χρήματα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι δύσκολα ρευστοποιήσιμα. Η τράπεζα έχει πλέον το πολύ 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τον Οκτώβριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια εγκατέλειψαν τη χώρα. Η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ χαμηλότερη τώρα, οπότε η εκροή, δεν θα μπορούσε παρά να επιδεινωθεί έκτοτε.