«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Θα έπινες "επεξεργασμένο νερό" από το βόθρο σου σε περίπτωση ανάγκης;

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς πίνει νερό από επεξεργασμένα κόπρανα; (όχι στη φωτό...στο βίντεο πιο κάτω...)


Σιάτλ

Έχοντας πια αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ο μεγιστάνας της Microsοft Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για την παραγωγή πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχές χώρες.

Πρώτη ύλη είναι τα ανθρώπινα κόπρανα, όμως ο Γκέιτς δεν δίστασε να δοκιμάσει το προϊόν.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία που ανερχόταν στα 76 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 σύμφωνα με το Forbes, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Janicki Bionenergy, μιας εταιρείας έξω από το Σιάτλ που ανέπτυξε ένα σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων.
«Παρακολούθησα σωρούς κοπράνων να ανεβαίνουν με τον κυλιόμενο ιμάντα και να πέφτουν σε έναν μεγάλο κάδο» αναφέρει ο Γκέιτς με ανάρτησή του στο Gatesnotes. «Λίγα λεπτά αργότερα, ήπια μια μεγάλη γουλιά από το τελικό προϊόν: ένα ποτήρι γευστικού, πόσιμου νερού» συνεχίζει.

Το σύστημα, με την ονομασία Janicki Omniprocessor, καίει τα απόβλητα σε θερμοκρασία άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου και δεν εκπέμπει οσμές. Η καύση των οργανικών αποβλήτων παράγει υδρατμούς, οι οποίοι συμπυκνώνονται σε καθαρό νερο. Ταυτόχρονα, η θερμότητα της καύσης τροφοδοτεί μια γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια που φτάνει και περισσεύει για τον επόμενο γύρο καύσης.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, το γιγάντιο μηχάνημα μπορεί να επεξεργάζεται τα απόβλητα 100.000 ανθρώπων την ημέρα και να παράγει 86.000 λίτρα νερού και 250 kilowatt καθαρής ηλεκτρικής ισχύος.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, τονίζει ο Γκέιτς, δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες. Τα απόβλητα συχνά καταλήγουν στο νερό, και η έλλειψη αποχετεύσεων σκοτώνει 700.000 παιδιά το χρόνο.

Ο Γκέιτς χρηματοδοτεί τώρα δοκιμή του συστήματος στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Εφόσον τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά, οι δοκιμές θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

Όπως σχολίασε ο ίδιος, «είναι το απόλυτο παράδειγμα της παλιάς έκφρασης: τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου».

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ
σχετικά:

ANGEDA 21: Δυστυχώς! Το Νερό Της Φύσης Υπό Έλεγχο...τίνος άραγε;
 
Ω τι σύμπτωση! Η Κένυα ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα νερού στην Αφρική. Γρήγορα να εξισλαμισθεί!
 
Το νερό ως όπλο πολέμου στις τρέχουσες συγκρούσεις
 
Απολύμανση Νερού με την Μέθοδο SODIS