«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Σκύλος είναι...δεν κρυώνει...(Νομίζεις!...άλλο Θιβετιανό Μαστίφ κι άλλο ντόμπερμαν)ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ...

Με την έλευση του χειμώνα, οι ιδιοκτήτες σκύλων χρειάζεται να γνωρίζουν πώς να κρατούν ασφαλείς και άνετους τους φίλους τους, δηλώνει η Susan Nelson, του Kansas State University.
Ενας γενικός κανόνας είναι ότι αν κάνει πολύ κρύο για σας έξω, τότε κάνει και για τον σκύλο σας!

Αρκετοί παράγοντες, όπως το μέγεθος, βοηθούν ορισμένους σκύλους να αντέχουν το κρύο περισσότερο από άλλους. Η μεγαλύτερη σωματική μάζα και το μακρύτερο τρίχωμα επιτρέπουν στους σκύλους να αντέχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο διάστημα.

Καλή ιδέα είναι να δώσετε στον σκύλο σας αρκετό χρόνο ώστε να συνηθίσει τις πιο κρύες θερμοκρασίες. Με την έκθεση σε σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας θα μπορέσει ν' αναπτύξει ένα προστατευτικό χειμωνιάτικο τρίχωμα και να προσαρμοστεί σε πιο κρύες συνθήκες.


Ενώ τα ρούχα και οι μπότες μπορεί να δώσουν επιπλέον προστασία στους σκύλους, έχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Πρέπει να κοιτάτε για αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό, όπως κουμπιά στα ενδύματα του σκύλου.

Να είναι φτιαγμένα από υλικό που αναπνέει και το υλικό να μην ερεθίζει το σκύλο. Θα πρέπει να φοριούνται με επίβλεψη, καθώς ο σκύλος μπορεί να μπερδευτεί σε αυτά. Επίσης, αν η ενδυμασία βραχεί μπορεί να ευνοήσει την υποθερμία που προκύπτει από το πάγωμα που προκαλείται από την επαφή του σώματος με το κρύο υγρό ύφασμα.

Οι μπότες μπορούν να κρατούν το χιόνι και τον πάγο μακριά από τις πατούσες, αλλά οι ιδιοκτήτες πρέπει να σιγουρεύονται ότι εφαρμόζουν σωστά, μπορεί να φορεθούν εύκολα και να έχουν καλή πρόσφυση!

Γενικότερα όμως, μην αφήνετε τον σκύλο σας έξω από το σπίτι, χωρίς προστασία σε κάποια ταράτσα ή μπαλκόνι. Το "σκύλος είναι δεν κρυώνει..." είναι μύθος και για κάποιους, κακή δικαιολογία για να μη έχουν το σκύλο μες το σπίτι. Υπάρχουν φυλές που αντέχουν το κρύο και το απολαμβάνουν, άλλες πάλι όχι. Τα μικρά κοντότριχα (Chihuahuas, Miniature Pinschers κ.τ.λ), τα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο.

Εάν ο σκύλος σας είναι άρρωστος, να το βγάζετε έξω μόνο για να κάνει την ανάγκη του. Οι σκύλοι με προβλήματα αρθρίτιδας είναι ευαίσθητοι και πονούν περισσότερο το χειμώνα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο και ακολουθήστε ειδική δίαιτα για να ελαττώσετε το βάρος του, ώστε να πιέζονται λιγότερο οι αρθρώσεις.

Υπάρχουν επίσης αντιφλεγμονώδη φάρμακα που βοηθούν. Φροντίστε ο χώρος που κοιμάται ή περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, να είναι ζεστός. Αποφύγετε να τοποθετήσετε το κρεβάτι του σκύλου σας ακριβώς μπροστά στο τζάκι ή το καλοριφέρ.

Μείωστε την διάρκεια της βόλτας τις πολύ κρύες ημέρες. Μπορείτε ν΄ αντικαταστήσειτε το χρόνο αυτό με δραστηριότητες στο σπίτι. Στη βόλτα να έχετε το σκύλο σου πάντα κοντά σας και να αποφεύγετε επιφάνειες που μπορεί να γλιστρήσει.

Εάν παρατηρήσετε πως ο σκύλος τρέμει, επιστρεψτε στο σπίτι και βάλτε τον να κάτσει κάπου ζεστά. Εάν συνεχίζει να τρέμει, μετρήστε την θερμοκρασία του. Εάν η ένδειξη του θερμομέτρου είναι 30-32°C (πρώτο στάδιο υποθερμίας), σκέπαστε τον με μια κουβέρτα και πήγαιντε τον στον κτηνίατρο. Εάν η θερμοκρασία του είναι 22-25°C (δεύτερο στάδιο υποθερμίας), επικοινώνηστε με τον κτηνίατρο για το τι πρέπει να κάνετε αμεσα, μέχρι να φτάσετε στο ιατρείο...

Οι μέρες έχουν μικρύνει και πιθανόν την ώρα που βγάζετε το σκύλο βόλτα να είναι σκοτάδι. Τοποθετήστε στο κολάρο ή το λουρί του ειδικά φωσφορούχα σήματα ώστε να σας βλέπουν οι οδηγοί.

Κυρίως εάν μένετε σε μεγάλες πόλεις που δυστυχώς τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν αφήνουν πολύ ελεύθερο χώρο στο πεζοδρόμιο. Εάν ο σκύλος βραχεί στη βόλτα, όταν επιστρέψετε σπίτι σκούπιστε τον καλά με μια πετσέτα!

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για τα μανιτάρια. Φυτρώνουν σε πολλά πάρκα της Ελλάδας. Προσέξτε γιατί είναι τοξικά για το σκύλο!

Εάν μένετε σε περιοχή που χιονίζει συχνά και οι αρχές έχουν ρίξει αλάτι ή άλλα χημικά στο χιόνι, όταν γυρίζετε σπίτι πρέπει πάντα να σκουπίζετε τα πόδια και την κοιλία του σκύλου με μια βρεγμένη πετσέτα.

Τα αντιψυκτικά χημικά κάνουν κακό στο δέρμα του και είναι δηλητηριώδη. Επίσης μην τον αφήσετε να τρώει χιόνι. Τα συμπτώματα από δηλητηρίαση από αντιψυκτικά είναι: λήθαργος, αποπροσανατολισμός,  οι κινήσεις του είναι ασυντόνιστες, το ζώο έχει συμπεριφορά μεθυσμένου.

Αυτά τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου μισή ώρα μετά. Η δηλητηρίαση εξελίσσεται ως εξής (μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3 ημέρες): εμετός, έλκη στο στομάχι, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ακόμη και θάνατος!

Η ξηροδερμία το χειμώνα είναι συχνό φαινόμενο. Να βουρτσίζετε τον σκύλο σας συχνά. Το βούρτσισμα δεν απομακρύνει μόνο τις νεκρές τρίχες αλλά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιετε σαμπουάν για σκύλους που περιέχει λανολίνη (lanolin) για καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος. Μην κάνετε πολύ συχνά μπάνιο τον σκύλο σου το χειμώνα! Τα σαμπουάν απομακρύνουν τα φυσικά έλαια από το τρίχωμα του.

Ομως, μαζί με το Φθινόπωρο-Χειμώνα έρχονται και οι αλλεργίες. Παρατηρήστε εάν ο σκύλο σας ξύνεται επίμονα, δαγκώνει κάποιο μέρος του σώματος του, τρέχουν τα μάτια του, φτερνίζεται ή βήχει.

Εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί για μέρες καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Εάν η εργασία σας προϋποθέτει να βρίσκεσαι πολλές ώρες σε εξωτερικό χώρο και θέλετε-μπορείτε να έχετε τον σκύλο μαζί, ίσως θα πρέπει να αλλάξετε την διατροφή του.

Το χειμώνα το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ώστε να κρατάει την θερμοκρασία του σταθερή. Συμβουλευθειτε τον κτηνίατρο για γεύματα με περισσότερες θερμίδες...

Οι ψύλλοι, τσιμπούρια και άλλα παράσιτα δεν φεύγουν μαζί με το καλοκαίρι. Συνεχιστε την εξωτερική και εσωτερική αποπαρασίτωση του σκύλου κανονικά.

Τέλος, μην ξεχνάτε να του έχετε εύκαιρο πάντα άφθονο νερό. Οι σκύλοι αφυδατώνονται το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι...


Σαν επίλογο, να θυμάστε:


-Τα κοντότριχα και τα μικρόσωμα σκυλιά κρυώνουν περισσότερο από τα άλλα. Για παράδειγμα τα χάσκι, τα τσόου τσόου και τα μάλαμουτ είναι πιο ανθεκτικά από τα ντόπερμαν, τα ντόγκο αρτζεντίνο ή κάποιες toy ράτσες όπως τα μαλτέζ.


-Τα σκυλιά που μένουν σε αυλές ή μπαλκόνια εάν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μεταφερθούν μέσα στο σπίτι, πρέπει να έχουν ζέστο μέρος για να μένουν. Σκεπασμένο, προστατευμένο από το κρύο και τη βροχή, πιο υπερυψωμένο από το παγωμένο έδαφος και στεγνό.

Μπορείτε να βάλετε εφημερίδες και κουβέρτες μέσα και έξω από το χώρο που κοιμάται ο σκύλος και να ελέγχετε αρκετά συχνά αν είναι βρεγμένος. Πάντως τα ηλικιωμένα σκυλιά καλό θα ήταν να ξανασκεφτείτε και να τα βάλετε μέσα στο σπίτι.


-Για κοντότριχα και μικρόσωμα σκυλιά δοκιμάστε να τους βάλετε τα ρούχα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και που σε πολλές περιπτώσεις είναι και χαριτωμένα. Για όσους πλέκουν, μπορούν να ετοιμάσουν και κάτι όμορφο και χρήσιμο για τον σκύλο τους.


-Δώστε ιδιαιίτερη προσοχή στο γκρούμινγκ του σκύλου σας. Μην τα κουρεύετε χωρίς λόγο τους μήνες με το πολύ κρύο γιατί η γούνα τους τα προφυλάσσει από το κρύο. Επίσης, φροντίζετε να τους κόβετε τα νύχια τακτικά, έτσι ώστε να μην μπλέκονται στο χιόνι και τις λάσπες. Επίσης, περιορίστε το μπάνιο εκτός αν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος.


-Προσοχή με το φαγητό. Τα σκυλιά που μένουν έξω χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη για να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, τα σκυλιά που μένουν στο σπίτι μαζι μας, σε κουβέρτες, ζέστη και αγκαλιές, δεν χρειάζονται επιπλέπν από την καθημερινή μερίδα τους. ο χειμώνας είναι η περίοδος που μπορεί να παχύνουν λόγω δικής μας υπερπροστατευτικότητας.


-Τις μέρες με πολύ κρύο περιορίστε το χρόνο της βόλτας του σκύλου.

-Τα ηλικιωμένα σκυλιά δεν είναι καλό να εκτίθενται στο κρύο λόγω των διάφορων παθήσεων που μπορεί ν' αντιμετωπίζουν, όπως καρδιά ή αρθριτικά.

https://www.facebook.com/protesvoitheieszwwn/posts/590442317754212:0 

σχετικά:

Αν ο σκύλος σου "πονάει", θα το καταλάβεις;Δες τα "ανησυχητικά σημάδια"...