«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Αντιμετώπιση «Πολλαπλών Αντιπάλων» - η εκδοχή του Haines American Kenpo

Απόδοση στα Ελληνικά - Σχολιασμός:

 Γιώργος Ανεστόπουλος

Σχόλιο - Εισαγωγή: Μετά το αφιέρωμα στους «Μύθους γύρω από τη συμπλοκή με μαχαίρια» http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/10/1_14.html
  που ακόμη συνεχίζεται με σχετικές μεταφράσεις από το αμερικανικό διαδίκτυο, το blog ξεκινάει ένα ακόμη αφιέρωμα γύρω από την αντιμετώπιση «πολλαπλών αντιπάλων» που επίσης θα τραβήξει επί μακρόν δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες οπτικές του θέματος από όσο το δυνατόν περισσότερες Σχολές (και ιδιώτες ειδικούς) Πολεμικών Τεχνών και Αυτοάμυνας των ΗΠΑ. Εντοπίζονται συνεχώς διάφορα ενδιαφέροντα σχετικά κείμενα – και πάλι στο αμερικανικό διαδίκτυο – και κάθε τόσο θα μεταφράζεται κι από ένα. Ξεκινάει σήμερα το αφιέρωμα με την «εκδοχή» του Haines American Kenpo.


Πολλαπλοί επιτιθέμενοι, του Trevor Haines
 
Η Υπεράσπιση του εαυτού σας από κάποιον που σας επιτίθεται, από μόνη της δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η αντιμετώπιση όμως "πολλών επιτιθέμενων" μαζί είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρoοπτική που έχει πολλές πιθανότητες να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι συμπλοκές σπάνια είναι δίκαιες, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε αυτό το σενάριο.

Μια χορογραφική ακολουθία κινήσεων που νικά τρεις επιτιθέμενους μπορεί να είναι όντως εντυπωσιακή σε μια επίδειξη καράτε, αλλά πιο πολλές πιθανότητες έχετε να κερδίσετε το λαχείο απ' ό, τι να δεχτείτε επίθεση από πολλούς αντιπάλους ακριβώς με τον τρόπο που "προβάρατε" (στη "χορογραφία").

 Για το λόγο αυτό, το Kenpo (των 5 ζώων) περιέχει αποκλειστικά μη προκαθορισμένες τεχνικές μάχης για πολλαπλούς επιτιθέμενους.

Ωστόσο, όλες οι επιμέρους τεχνικές επίθεσης έχουν σχεδιαστεί για να είναι εναρμονισμένες με τις αρχές της αντιμετώπισης πολλαπλών επιτιθέμενων.

 Ας δούμε τις δώδεκα βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση πολλαπλών αντιπάλων.

1. "Διαφύγετε" (αμέσως) όταν αυτό θα είναι δυνατόν. Στις ταινίες του Bruce Lee φαινόταν πραγματικά πολύ κουλ το ότι κατάφερνε να βάλει κάτω καμιά εικοσαριά αντιπάλους.

  Στον πραγματικό κόσμο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσετε στο τρέξιμο μια ολόκληρη ομάδα αντιπάλων απ' ότι να τους νικήσετε σε μια συμπλοκή.

 Αν μπορείτε να ξεφύγετε, μην είστε ανόητος, τρέξτε μακριά!

2. Πάντα να υποθέτετε ότι υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι. Ακριβώς επειδή βλέπετε μόνο έναν επιτιθέμενο, μην εφησυχάζετε και μην αφήνεστε στην αίσθηση πως είστε τώρα σε έναν "δίκαιο αγώνα".

Τώρα, εάν μετά τον αγώνα, αποδειχθεί πως όντως υπήρχε μόνον ένας αντίπαλος, ΟΚ, αυτό είναι απλώς ένα συν.

Πάντοτε αντιμετωπίστε κάθε συμπλοκή σαν να πρόκειται να μετατραπεί ξαφνικά σε "πολλαπλών αντιπάλων".

3. Διανοητική στάση και συναισθηματική δέσμευση. Αν πρέπει να εμπλακείτε, θα πρέπει να (τους) γίνει σαφές ότι είστε ένα τρελό άτομο που όχι μόνο είναι πρόθυμο να πεθάνει, αλλά είναι αποφασισμένο να πάρει μαζί του όσο πιο πολλούς από τους αντίπαλους μπορέσει.

Ο  Κλιντ Ίστγουντ σε ένα γουέστερν είχε παραδεχτεί προς μια ομάδα ενόπλων αντιπάλων πως σίγουρα θα νικήσουν, αλλά ότι θα προλάβαινε πρώτα να σκοτώσει τουλάχιστον τρεις από αυτούς.

Το "Ποιος θα είναι λοιπόν ο τυχερός;" προσωποποιεί την απειλή και μειώνει την εμπιστοσύνη που δημιουργήθηκε στα μέλη της ομάδας μέσω ψυχολογίας του όχλου.

4. Οι ομάδες είναι πιο προβλέψιμες απ' ότι τα άτομα. Μια ομάδα δημιουργεί μια συλλογική νοημοσύνη που, σαν ένας στρατός από μυρμήγκια, φαίνεται να συμπεριφέρεται με έναν μάλλον προβλέψιμο τρόπο.

Για παράδειγμα, όταν σας επιτίθενται "ομαδόν πολλοί επιτιθέμενοι" γενικά παραμελούν την άμυνά τους, επειδή δεν αισθάνονται ευάλωτοι ατομικά.

Επίσης, όπως ακριβώς - σε φάση πλήθους και μεγάλης κίνησης - όλοι προσπαθούν να βγουν ταυτόχρονα από την ίδια πόρτα, η ομάδα των αντιπάλων θα επιτεθεί συχνά προς τα εμπρός όλοι μαζί και κυριολεκτικά θα μπουν ο ένας στο δρόμο του άλλου.

5. Ευθυγραμμίστε τους αντιπάλους σας και αποφύγετε να κυκλωθείτε. Αν κυκλωθείτε, θα πρέπει ακαριαία και πάση θυσία να (την) "σπάσετε" και να περάσετε μέσα από την περίμετρό τους ειδαλλιώς θα ηττηθείτε. Κρατώντας τους αντιπάλους σας σε μια γραμμή, θα έχετε να αντιμετωπίζετε έναν αντίπαλο τη φορά.

6. Κάντε το σκοπό σας με τίποτα να μην χρειαστεί να ασχοληθείτε με έναν αντίπαλο περισσότερο από μία φορά.

Εάν απλά ρίξετε κάτω τον πρώτο αντίπαλο και στραφείτε στον δεύτερο, θα χρειαστεί μετά να ξανααντιμετωπίσετε τον πρώτο.

Έτσι, η επίθεση των δύο ατόμων εναντίον σας μετατράπηκε σε επίθεση τριών αντιπάλων.

 Όταν είναι δυνατόν, να προκαλείτε επαρκή ζημιά, ώστε πχ ο αντίπαλος Νο1 να μην είναι ικανός να σας ξαναεπιτεθεί.
Χτυπήστε σκληρά και χτυπήστε τα ζωτικά όργανα, μην "παίζετε απλά γύρω γύρω".

 7. Εντυπώστε καλά στο μυαλό των αντιπάλων σας τις συνέπειες που θα έχει μια επίθεση εναντίον σας. Θέλετε ο αμέσως επόμενος που θα σας επιτεθεί να πει:

 "Ωχ, τον ξέσκισε....δεν θα ήθελα να φάω χτύπημα απ' αυτόν τον τύπο..."

πχ τον να σπάσεις τη μύτη του πρώτου είναι εξαιρετική κίνηση, διότι μειώνει την όραση του αντιπάλου σας ενώ ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλη αιμορραγία από τη μύτη του.

Το αίμα είναι μια άριστη υπενθύμιση σε όλα τα μέλη της ομάδας πως είναι "θνητοί" και μπορεί να τραυματιστούν.

8. Κλέψτε από τους αντιπάλους σας. Πάρτε τα όπλα τους και χρησιμοποιείστε τα.  Χτυπήστε τους αντίπαλους τον έναν με τον άλλον. Μερικές φορές, μπορείτε επίσης να στρέψετε, να "ανακατευθύνετε" τις επιθέσεις τους προς άλλον αντίπαλο.

9. Να κινείστε διαρκώς. Μη μένετε στιγμή ακίνητοι. Αποφύγετε να χαμηλώσετε ή να πέσετε στο έδαφος, αποφύγετε την "πάλη σώμα με σώμα", μην μένετε πολλή ώρα στο ίδιο σημείο, ούτε με τον ίδιο αντίπαλο.

10. Ιεραρχείστε τις απειλές και εξουδετερώστε πρώτα τον αντίπαλο που πρέπει:

α. Εξουδετερώστε τον Ηγέτη.

β. Εξουδετερώστε τη μεγαλύτερη απειλή (αντιμετωπίστε πρώτα εκείνον τον τύπο με το μαχαίρι, αντί να ασχοληθείτε με αυτόν αφού πρώτα κάποιος άλλος σας κάρφωσε)

 γ. Εξουδετερώστε τον αντίπαλο που σας φράζει την έξοδο

 δ. Επίθεση στα "πλευρά" των αντιπάλων ώστε να τους αναγκάσετε να μπουν σε μια γραμμή μπροστά σας

ε. Αρχίστε να υποχωρήτε, προκαλώντας το κοπάδι σε κίνηση προς το μέρος σας και εξουδετερώστε τον πρώτο στην σειρά.

 11. Κρατήστε την οπτική σας ευρεία και μην εστιάζετε αποκλειστικά σε ένα αντίπαλο.

 12. Σε περίπτωση που κυκλωθείτε σε πολύ "κλειστές αποστάσεις" από πολλούς αντιπάλους, χτυπήστε τόσο με τα "εξερχόμενα" χτυπήματά σας όσο και με τα "επιστρεφόμενα".

 Επίσης κάντε ριμπάουντ τα χτυπήματά σας από τον έναν αντίπαλο στον άλλον.

 Στόχος σας πρέπει να είναι, κατ' αρχήν να δημιουργηθεί χώρος ανάμεσά σας και δεύτερον να βάλετε τους επιτιθέμενους σε μια γραμμή.

Η επιβίωση από "επίθεση πολλαπλών αντιπάλων" είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Θα πληγωθείτε, ασχέτως πόσο πολλά πράγματα θα κάνετε σωστά.

Το κλειδί είναι να κάνετε αρκετή ζημιά σε αρκετούς επιτιθέμενους, έτσι ώστε η νοοτροπία, η συνοχή και η αυτοπεποίθηση της ομάδας να καμφθεί, να διαλυθεί.

Εάν δε, οποιοσδήποτε από τους αντιπάλους σας είναι οπλισμένος,τότε η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Ωστόσο, ο Μουσάσι επιβίωσε από μια Μάχη με Σπαθιά ενάντια σε ένα ολόκληρο σχολείο Σαμουράι (χτυπήθηκε πολύ, αλλά επέζησε), έτσι ώστε με γνώση, πνεύμα και τύχη, είναι δυνατόν να νικήσετε τις πιθανότητες.


Βίντεο 1: "Θεωρία" αντιμετώπισης πολλαπλών αντιπάλων


Βίντεο2 - Πρακτική εφαρμογή: Ένας εναντίον 3...του επιτίθενται...ένας προς έναν...δεν τους αφήνει να τον κυκλώσουν..."υποχωρεί έντεχνα" ώστε να τους δώσει "χώρο" να μπουν σε "γραμμή" ο ένας πίσω από τον άλλον και ΟΧΙ δίπλα δίπλα - κάτι που θα οδηγούσε σε κύκλωσή του....και αφού τους έχει "έναν έναν την φορά" χτυπάει με καίρια συντριπτικά χτυπήματα...τους αντιμετωπίζει με επιτυχία...τους δύο τους "ξαπλώνει" με σοβαρή διάσειση, με ένα και ΜΟΝΟ χτύπημα τον καθένα...τον τρίτο τον "χρησιμοποιεί" (με ταπεινωτικά "ψαρωτικά χαστούκια" που πλήττουν το ηθικό χωρίς να τον "ρίχνουν κάτω") για να "παίξει με την ψυχολογία" των υπολοίπων "πιθανών συνεργατών τους" (αν "έχανε" ίσως και να γίνονταν περισσότεροι με αποτέλεσμα να τον λυντσάρουν...συνήθως αυτό συμβαίνει με το θρασύδειλο πλήθος εναντίον "εύκολου στόχου")