«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Αντιμετώπιση «Πολλαπλών Αντιπάλων» - η εκδοχή του Seido Karate (Μέρος 1ο)
Επιβιώνοντας από μια επίθεση "Πολλών αντιπάλων"

από τον Christopher Caile

Επιμέλεια – απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Ανεστόπουλος


Μέρος 1: Εμπλοκή και Αποφυγή επικείμενης επίθεσης

   Σημείωση συγγραφέα:

Αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς άρθρων όπου θα αναπτυχθούν αρχές, προσεγγίσεις και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν αντιμετωπίζονται "πολλοί αντίπαλοι μαζί".

Είναι ο χειρότερος εφιάλτης σας. Βρίσκεστε ξαφνικά, κάπου σ' ένα δρόμο κυκλωμένος από "τσιτωμένους", σκληρούς κουκουλοφόρους που δεν βρίσκονται εκεί για κουβεντούλα.

 Ή, ίσως η ομάδα πλησιάζει.

Τα σενάρια είναι ατελείωτα, αλλά η ουσία είναι ότι θα μπορούσατε να πληγωθείτε, ή ακόμη και να σκοτωθείτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και εξπέρ στις πολεμικές τέχνες, δεν είναι προετοιμασμένοι για έναν τέτοιο τύπο εμπλοκής απλά επειδή ΠΟΤΕ δεν προπαρασκευάζονται, ούτε εκπαιδεύονται γι' αυτό.

Και μην σκεφτείτε ότι μόνο και μόνο επειδή είστε ένας καλός μαχητής, αυτομάτως είστε και προετοιμασμένοι εξίσου καλά για αντιμετώπιση μιας ομάδας αντιπάλων.

Δεν είστε.


Στην πραγματικότητα, τα βασικά στοιχεία της αντιμετώπισης της επίθεσης  μιας ομάδας είναι τα ακριβώς αντίθετα από ό,τι μαθαίνετε ενάντια σε έναν αντίπαλο.

Οπότε, μπορείτε να επιβιώσετε ή να διαφύγετε από έναν τέτοιον τύπο επίθεσης;

Ίσως;

Αυτό δεν ακούγεται και πολύ αισιόδοξο, αλλά όντως τόσα πολλά μπορούν να πάνε στραβά.

Εάν μάλιστα εμπλέκονται και όπλα, τότε τα προβλήματά σας έχουν διπλασιαστεί.

Αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι πιθανότητές σας να επιβιώσετε ή τουλάχιστον να μην πληγωθείτε σοβαρά αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό.

Βέβαια, αρκετοί από τους θεμελιώδεις κανόνες (σημ. ασφαλείας) ή επιλογές έχουν ήδη παραβιαστεί εάν είστε ήδη στη φάση του να δεχτείτε επίθεση.

Κανόνας πρώτος είναι να μην είστε εκεί.

Κανόνας δύο είναι, τρέξτε, αποφύγετε ή διαφύγετε.

Υπάρχει επίσης η επιλογή να μιλάμε για μια δική σας αποκλειστικά διέξοδο από την κατάσταση.

Αλλά αυτά είναι θέματα άλλων άρθρων.

Εδώ υποθέτουμε πως δεν υπάρχει διέξοδος.

Έχετε μια γυναίκα, σύζυγο, παιδί ή άλλο πρόσωπο να προστατέψετε ή είστε παγιδευμένοι σε ένα κλειστό χώρο, διάδρομο, ή, ακόμη χειρότερα, κάποιος σας έχει ήδη αρπάξει.

Εάν αυτό το άρθρο ή η σκέψη του να εμπλακείτε με πολλούς επιτιθέμενους πρόκειται ποτέ να είναι κάτι περισσότερο από αφηρημένη έννοια, τότε πρέπει να ασκηθείτε και να εκπαιδευτείτε (επί τούτου).

Οι καταστάσεις είναι ατελείωτες - κατά τριών ή περισσοτέρων ατόμων που σας έχουν κυκλώσει, που βαδίζουν προς το μέρος σας, ή όταν ένας ή περισσότεροι σας έχουν αρπάξει.

Μπορείτε να δημιουργήσετε όλα τα είδη των σεναρίων που μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκπαίδευσης μέσα σε μια τάξη.

Όταν ασκείστε, υπάρχουν δύο παράγοντες που πρέπει να έχετε κατά νου.

Το πρώτο είναι ο χώρος και το περιβάλλον.

Αν είστε έξω στ' "ανοιχτά", στο ύπαιθρο, σε ένα πάρκινγκ, ή ένα μεγάλο ενιαίο χώρο, μπορείτε πολύ πιο εύκολα να ξεφύγετε αν είστε μόνοι, ή ακόμη και να βοηθήσετε κάποιον άλλο να ξεφύγει μαζί σας.

Αλλά, αν ο χώρος είναι "κλειστός", όπως σε ένα στενό διάδρομο, είσοδο κτιρίου, ασανσέρ ή άλλη "ασφυκτικά περιορισμένη περιοχή", το τρέξιμο δεν έχει και τόσο καλές πιθανότητες.

Δεύτερη είναι τα εμπόδια.

Αυτά περιλαμβάνουν δέντρα, θάμνους, τοίχους, ακόμη και τα αυτοκίνητα, αν είστε έξω και αν είστε μέσα αυτά περιλαμβάνουν τραπέζια, καρέκλες, σκαμπό μπαρ και άλλα έπιπλα, ακόμη και τις πόρτες.

Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος σας, αν χρησιμοποιούνται ως εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους, αλλά εξίσου μπορούν να εμποδίσουν και την κίνηση σας επίσης.

Εξαρτάται από το πώς θα ασχοληθείτε μαζί τους.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι το τάϊμινγκ.

Αν «το δείτε να 'ρχεται» και έχετε λίγα δευτερόλεπτα πριν από την επίθεση, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε.

Αλλά, αν σας έρθει αιφνίδια, ως μια ξαφνική έκπληξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ένα από τα παλιά αποφθέγματα καράτε, το οποίο έλεγε συχνά ο Gichin Funakoshi και επαναλήφθηκε από πολλούς άλλους είναι:

"Δεν υπάρχει πρώτο χτύπημα στο καράτε"...

Πολλοί το αντιλαμβάνονται αυτό σα να σημαίνει ότι στο καράτε, ποτέ δεν παίρνεις την πρωτοβουλία και ότι θα πρέπει να περιμένεις για την πρώτη φυσική επίθεση, προτού μπορέσεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να ανταποδώσεις το χτύπημα.

Ο Ρίτσαρντ Κιμ, ο γνωστός συγγραφέας και συντάκτης θεμάτων πάνω στο καράτε και τις πολεμικές τέχνες επισημαίνει συχνά ότι αυτή η "οπτική γωνία/άποψη" είναι πολύ "στενή".

Στην Ιαπωνία, ο ίδιος σημειώνει, πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι μια επίθεση στην πραγματικότητα ξεκινάει πάντα από "πρόθεση".

 Αν κάποιος έχει σηκώσει τα χέρια του για να σας χτυπήσει, ο αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει, έστω και αν μια γροθιά, δεν έχει ακόμη εξαπολυθεί.

(σημ.μτφρ Γ.Α.:αυτό το στοιχείο είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνον για την ασφάλεια του αμυνόμενου που πρέπει να ξεκινήσει «έγκαιρα» τα «αμυντικά/επιθετικά αντι-πλήγματά» του αλλά και για την ποινική του αντιμετώπιση κατόπιν...πρέπει δηλαδή ν’ αποδειχτεί «ακράδαντα» η «σαφής πρόθεση του άλλου και το απολύτως αναγκαίο της έγκαιρης δριμείας άμυνάς του» κι ακόμη κι αυτό δεν εγγυάται τίποτα για μετά στο δικαστήριο).

 Έτσι, αν μια επίθεση είναι επικείμενη και είναι σαφές ότι δέχεστε επίθεση, μπορείτε να ανταποκριθείτε "προκαταβολικά" για πλεονέκτημα, ειδικά σε επικίνδυνες καταστάσεις επιτιθέμενης ομάδας.

Αλλά, εδώ απαιτείται και κάποια προσοχή.

Η "αίσθηση του δρόμου" και η εμπειρία είναι απαραίτητη (ώστε να μην γίνουν λάθη από κακή εκτίμηση της κατάστασης, πχ να χτυπήσεις ξαφνικά κάποιον νομίζοντας πως είναι ο αρχηγός μιας επιτιθέμενης ομάδας και ν' αποδειχτεί κατόπιν πως ήταν ο πατέρας μιας οικογένειας που κάνει τουρισμό στην άγνωστη γι' αυτούς πόλη της Ν. Υόρκης και που απλά προσπάθησε να σας ζητήσει βοήθεια για άγνωστες κατευθύνσεις στον δρόμο).

Υπάρχουν επίσης φορές όπου η πρόθεση να βλάψουν ή να ληστέψουν κάποιον είναι σαφής, αλλά το θύμα φοβάται τόσο πολύ από την διαμορφωθείσα κατάσταση που η αντίληψή του μπερδεύεται και είναι πνιγμένη μέσα στη σύγχυση.

Το "θύμα" επιμένει να σκέφτεται ότι έχει παρερμηνεύσει την κατάσταση καθώς χτίζει ελπίδα πάνω στην ελπίδα ότι κάνει λάθος και πως η "ομάδα απέναντί του" δεν πρόκειται να του επιτεθεί - μέχρι που είναι πλέον πολύ αργά για να αναλάβει έγκαιρα ενεργό δράση.

Για να διαβάσετε σωστά την "αντίπαλη πρόθεση" θα πρέπει να έχετε κάποια εμπειρία, σε συνδυασμό με εγρήγορση, διαίσθηση και την ικανότητα να αισθάνεστε τη γλώσσα του σώματος - πράγματα που μπορούν να μαθευτούν στο δρόμο ή στην τάξη, όταν επανειλημμένα ασκείστε σε καταστάσεις απειλής και επίθεσης.

Υπάρχουν ψυχολογικά εργαλεία, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εκτόνωση της κατάστασης.

Αν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε να μετακινηθείτε, να διασχίσετε το δρόμο, ή ακόμα και να τρέξετε.

Αν οι επιτιθέμενοι είναι κοντά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δυνατή κραυγή (kiah) ή ακόμη και να τους φωνάξετε "STOP".

Αυτό μπορεί να παγώσει στιγμιαία την κίνησή τους ώστε να σας δώσει ένα ελάχιστο παράθυρο χρόνου να αντιδράσετε.

Ως παράδειγμα, θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια, ως φοιτητής στην Peoria του Ιλλινόις, ήμουν σε ένα ιδιαίτερα θορυβώδες μέρος της πόλης αργά ένα βράδυ σε ένα κακόφημο μπαρ, γνωστό για τους πολλούς καυγάδες και συμπλοκές του.

Παρακολουθούσα καθώς ο ιδιοκτήτης περπατούσε μπροστά από δύο μεθυσμένους άνδρες που έσπρωχναν και χτυπούσαν έναν πιο μικρόσωμο άνδρα.

Το ψυχολογικό του τέχνασμα ήταν αριστοτεχνικό.

Πήδηξε ανάμεσά τους και στρεφόμενος προς τους δύο πιο μεγαλόσωμους άνδρες είπε, «Σταθείτε εκεί".

Κινούμενος προς τον μικρόσωμο άνδρα, ρώτησε τους δύο επιτιθέμενους, "σας ενοχλεί αυτός;"
Στη συνέχεια, του έδωσε ένα ποτήρι μπίρα λέγοντας, "Κρατάς αυτό για λίγο;"

Ο τύπος το έκανε και κράτησε το ποτήρι προσεκτικά, ώστε να μη του χυθεί.

Αυτό έδωσε όσο ακριβώς χρόνο χρειάζονταν ο ιδιοκτήτης και ένας μπράβος για να ελέγξουν τους δύο νταήδες και να τους πάνε συνοδεία στην έξοδο.

Μπορείτε επίσης να αντιδράσετε σωματικά. Η προσωπική μου αγαπημένη αντίδραση είναι να βγάλω μια χούφτα κέρματα από την τσέπη και να τα εκσφενδονίσω στη μούρη του άλλου.

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με ένα σακάκι, βιβλία ή εφημερίδες που τυχόν μεταφέρετε ή χαλίκι, βρωμιά από το έδαφος, ξηρούς καρπούς, ένα τασάκι, το ποτήρι σας, το πιάτο σας, κλπ

Τα έπιπλα μπορούν επίσης να εκτοξευτούν κατά πάνω τους ή να τα χρησιμοποιήσετε είτε σαν ασπίδα είτε σαν όπλο.

Πίσω στο 1961 έζησα στο Τόκιο στην Ιαπωνία, ενώ σπούδαζα το καράτε υπό τον Kyokushin Mas Oyama.

Ένα βράδυ μετά το δείπνο στο σπίτι του, αρχίσαμε να μιλάμε για το θέμα αυτό.

Σήκωσε το αριστερό μανίκι του για να δείξει ένα ζευγάρι από ουλές στο χέρι του και έκανε μια επίδειξη του πως τυλίγεις το σακάκι σου γύρω από το βραχίονα για να προστατευτείς από επιθέσεις λεπίδας.

Είπε, "Θα κοπείς, αλλά έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα κοπείς λιγότερο".

Έκανε επίσης μια επίδειξη για το πώς να ρίξεις ένα γυάλινο τασάκι σαν "αστέρι Ninja".

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ίδιο μπορεί να γίνει με οτιδήποτε μπορείς να βρεις στο περιβάλλον σου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο - πράγματα που θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ασπίδες - ακόμη και ατζέντες και χαρτοφύλακες, ιδίως αν έχεις απέναντί σου ένα όπλο.

Με πήγε και περπατήσαμε γύρω από το σπίτι του, δείχνοντάς μου πράγματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν: στυλό, μολύβια, ξυλάκια φαγητού, κλειδιά, κέρματα, μαξιλάρια - σχεδόν οτιδήποτε.

Έτσι, όταν εξασκείστε στο dojo, είναι επίσης χρήσιμο να ασκείστε με ψυχολογικές και φυσικές (αιφνίδιες) διακοπές (σημ. μτφρ: του ημερήσιου προγράμματος ρουτίνας) και πώς να χρησιμοποιείτε τα φυσικά όπλα που υπάρχουν εκεί γύρω, καθώς και τον χώρο, τα έπιπλα, κ.λπ., με σκοπό να γίνουν πλεονέκτημά σας.

Αν ασκηθείτε σ' αυτά έγκαιρα, τότε θα είστε πολύ πιο προετοιμασμένος να τα χρησιμοποιήσετε όταν θα αναγκαστείτε να το κάνετε.

Στο 2ο μέρος του άρθρου, ενώ δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με τις πολλές ειδικές τεχνικές απέναντι σε έναν αντίπαλο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αυτό που θα συζητηθεί είναι οι βασικές αρχές της "Κίνησης και της Στρατηγικής" που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση "πολλαπλών αντιπάλων".

συνεχίζεται...

πηγή:
Video:Ένας βγάζει νοκ άουτ 7 αντιπάλους, σε κλειστό χώρο, κυκλωμένος, με ένα και μοναδικό χτύπημα στον καθένασχετικά:
Αντιμετώπιση «Πολλαπλών Αντιπάλων» - η εκδοχή του Haines American Kenpo

Ψέματα και Μύθοι γύρω από τη «Μάχη με Μαχαίρια» (Μέρος 1ο)  

Χτυπώντας την Καρωτιδική Αρτηρία – συνέπειες – αποτελέσματα (στιγμιαία παράλυση - ακαριαία λιποθυμία - θάνατος)