«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Εμπλοκή - χτυπήματα στο κεφάλι - διάσειση - συμπτώματα - θεραπεία - περιγραφή της βλάβης στον εγκέφαλο (video,φωτο,περιγραφές brutal knock outs σε αγώνες με χτυπήματα στο κεφάλι)


Επιμέλεια - Σχόλιο/εισαγωγή: Γιώργος Ανεστόπουλος: Μια "εμπλοκή πλήρους επαφής" (στο δρόμο ή αγωνιστικά) έχει κάποια "ναρκοπέδια". Τα κυριότερα από αυτά μπορούν να κωδικοποιηθούν σε μια φράση:

"Πρόσεχε το κεφάλι σου πρωτίστως!"


Τα χτυπήματα του αντιπάλου κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπό σου και γενικότερα στο κεφάλι σου. 
Οι συνέπειες κυμαίνονται από μια απλή διάσειση μέχρι το θάνατο. Επί τόπου ή αργότερα. Ακόμη και "πολύ αργότερα". Ημέρες...εβδομάδες...ή/και μήνες...αν πχ επαναληφθεί ένα χτύπημα στο κεφάλι προτού αυτό αναρρώσει από ένα προηγούμενο χτύπημα...
Κύριο σύμπτωμα οι ζαλάδες. Κι αυτές δεν είναι πάντα αθώες.
Πιο κάτω έχουν αναρτηθεί  τρία γενικότερα άρθρα περί του θέματος της "Διάσεισης".
Επίσης, φωτό και βίντεο σχετικά με χτυπήματα στο κεφάλι. 
Από ιατρικά animations και προσομοιώσεις μέχρι στιγμιότυπα από brutal knock outs σε αγώνες MMA και Boxing.
Και θυμηθείτε:
Τροχαίο ατύχημα με 60χλμ/ώρα: 35 G (μονάδα μέτρησης βαρύτητας)
Γροθιά μποξέρ βαρέων βαρών:    58 G
Σύγκρουση αθλητών ράγκμπυ: (μέσος όρος ως προς τις συνήθεις ταχύτητες πρόσκρουσης) 95 G
Συγκρίνετε τα παραπάνω με τις διαφορές κιλών, ταχύτητες, αποστάσεις αντιπάλων, χτυπήματα με χέρια ή πόδια ή αντικείμενα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας....
Όχι μόνον για τις συνέπειες από ένα χτύπημα στο κεφάλι σας, αλλά και για τις ανάλογες συνέπειες στο κεφάλι του αντιπάλου σας από τα δικά σας χτυπήματα...
Καθώς, άλλο κινηματογράφος - όπου μπορούν να χτυπούν επί ώρες ο ένας το κεφάλι του άλλου χωρίς συνέπειες - και άλλο πραγματικότητα....
.................................................

Διάσειση εγκεφάλου: Συμπτώματα και θεραπεία
diaseish egkefalouΗ διάσειση (concussion) είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του εγκεφάλου από βίαιο τράνταγμα ή πλήγμα της κεφαλής που προκαλεί τουλάχιστον προσωρινή απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Στην εγκεφαλική διάσειση υπάρχει παροδική  διαταραχή του εγκεφάλου, χωρίς βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα:

1) η άμεση απώλεια της συνείδησης (διάρκειας λίγων δευτερολέπτων μέχρι το πολύ 1 ώρα) και

2) η αμνησία για μια μικρή χρονική περίοδο. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η διάσειση δε συνοδεύεται πάντα από απώλεια των αισθήσεων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά.


Φυσιολογικά ο εγκέφαλος επιπλέει μέσα στο κρανίο, περιβαλλόμενος από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο τον προστατεύει σαν μαξιλαράκι από τα ελαφριά τραντάγματα της καθημερινής δραστηριότητας.

Αλλά το υγρό ενδέχεται να μην μπορεί να απορροφήσει τη δύναμη ενός ξαφνικού χτυπήματος ή ένα απότομο σταμάτημα.
Η επίδραση ενός χτυπήματος στο κεφάλι δημιουργεί μία ξαφνική κίνηση του εγκεφάλου μέσα στο κρανίο προκαλώντας την κάκωση του. Τέτοια τραυματική κίνηση μπορεί να προκαλέσει μία ευρεία ποικιλία τραυματισμών. Η διάσειση είναι η ηπιότερη μορφή αυτών.


Οι τραυματισμοί της κεφαλής προκαλούνται συνήθως από οχήματα ή βιομηχανικά ατυχήματα, πτώσεις ή σωματικές επιθέσεις.

Τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ανθρώπους νεότερους από την ηλικία των 44 ετών αλλά και οι τραυματισμοί της κεφαλής συμβαίνουν σε πολλά από αυτά τα ατυχήματα.


Τα ποσοστά θνησιμότητας που οφείλονται σε τραυματισμό της κεφαλής έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια με τη χρήση κράνους για μηχανές και σπορ, σκληρών καπέλων και ζωνών ασφαλείας και εξαιτίας των καλύτερων υπηρεσιών για τα επείγοντα.

Παρ’ όλα αυτά, οι τραυματισμοί παραμένουν ένα σοβαρό πρόβλημα.

Η διάσειση εγκεφάλου σε ένα παιδί, δεν γίνεται αντιληπτή. Εάν το παιδί υποστεί δεύτερο χτύπημα μετά από το πρώτο, που προκάλεσε την αρχική διάσειση, η κατάσταση του εγκεφάλου του μπορεί να επιδεινωθεί σοβαρά.Συμπτώματα και διάγνωση


Παρόλο που η απώλεια συνείδησης είναι ένα κοινό σύμπτωμα της διάσεισης, είναι πιθανό να έχετε διάσειση, χωρίς να έχετε χάσει τελείως τις αισθήσεις σας.

Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για οποιαδήποτε διαταραχή της συνείδησης ή αίσθημα ζάλης μετά από ατύχημα κεφαλής. Μπορεί να έχει συμβεί σοβαρή αιμορραγία μέσα στο κρανίο, η οποία θα μπορούσε να χρειάζεται επείγουσα εγχείρηση.


Τα συμπτώματα μίας σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης μπορεί να είναι αμέσως εμφανή ή ενδέχεται να μην εμφανιστούν παρά ώρες ή ημέρες μετά τον τραυματισμό.

Ο κατάσταση της εγρήγορσης και της προσοχής σας μπορεί να παρέχει πληροφορίες σημαντικές σχετικά με την έκταση της βλάβης.


Ο γιατρός θα σας εξετάσει για στοιχεία ενδεικτικά κατάγματος του κρανίου και εγκεφαλικής βλάβης. Μπορεί να ζητηθούν αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI), για να προσδιοριστεί αν έχει προκληθεί δυνητικά σοβαρή βλάβη ή αν ο τραυματισμός σας περιορίζεται σε διάσειση.

Συνιστάται γενικώς μία περίοδος παρακολούθησης 24 έως 48 ωρών σε κάποιο νοσοκομείο ή στο σπίτι με την οικογένεια σας ή τους φίλους σας, για να ελέγχει αν αναπτύσσονται περαιτέρω συμπτώματα.


Σημεία και συμπτώματα


 •  Μικρής διάρκειας απώλεια της συνείδησης ή της μνήμης μετά από τραυματισμό της κεφαλής.
 •  Κεφαλαλγία.
 • Λιποθυμική τάση.
 •  Ναυτία ή εμετός.
 •  Ελαφρά διαταραγμένη όραση.
 •  Δυσκολία συγκέντρωσης. Επείγοντα σημεία και συμπτώματα
 •  Επίμονη σύγχυση ή παραλήρημα.
 •  Επίμονη ζάλη.
 •  Προοδευτικός λήθαργος.
 •  Διαστολή της κόρης.
 •  Διαταραχή του λόγου.
 •  Τμηματική παράλυση.
 •  Λήθαργος.
 • Κώμα.
  video: τι είναι η διάσειση


Πόσο σοβαρή είναι μια διάσειση;


Η διάσειση είναι μία μικρή, προσωρινή διαταραχή, χωρίς μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Οι τραυματισμοί κεφαλής από ατύχημα, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν θάνατο ή εγκεφαλική βλάβη σε ορισμένες περιπτώσεις. Άρα οποιοσδήποτε τραυματισμός της κεφαλής είναι δυνητικά σοβαρός.

Επομένως, ο οποιοσδήποτε τραυματισμός στην κεφαλή σας θα πρέπει να εκτιμάται ιατρικά.


Η απώλεια μνήμης (αμνησία) που σχετίζεται με τη διάσειση συνήθως έχει σχέση με τις αναμνήσεις σας ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, που προκάλεσε τη διάσειση. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να έχει σχέση και με αναμνήσεις λίγων εβδομάδων (ή σπάνια μηνών) πριν το ατύχημα.

Η ανάρρωση της μνήμης σας είναι πιθανό να προοδεύσει από το πιο μακρινό παρελθόν προς τις πρόσφατες εμπειρίες.


Ορισμένοι άνθρωποι με διάσειση έχουν ένα συνδυασμό σημείων και συμπτωμάτων, που καλούνται σύνδρομο μετά τη διάσειση ή μετατραυματικό σύνδρομο, για λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό στο κεφάλι.

Εκτός από την κεφαλαλγία και τη ζάλη αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να είναι αϋπνία, ευερεθιστότητα, διέγερση, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη ή αλλαγές της προσωπικότητας, όπως μελαγχολία.

Γιατί ακριβώς αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα συμβαίνουν σε κάποιους ανθρώπους δεν είναι γνωστό.


Η εγκεφαλική διάσειση και η πρόληψη της, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά. Τα διάφορα σπορ και παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν τα παιδιά, αναπόφευκτα δημιουργούν συνθήκες για χτυπήματα στο κεφάλι. Διαπαιδαγώγηση χρειάζεται  για τους γονείς και αυτούς που έχουν την ευθύνη των παιδιών ή τα προπονούν.


Θεραπεία


Η εγκεφαλική διάσειση κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Κάποια άτομα δεν αντιλαμβάνονται ποτέ τη διάσειση που έπαθαν. Αν δεν υπάρχουν καθόλου επιπλοκές, η διάσειση απαιτεί γενικώς λίγη ή καθόλου θεραπεία.


Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει παρακεταμόλη ή ένα ισχυρότερο αναλγητικό για την ανακούφιση της κεφαλαλγίας σας.

Η ασπιρίνη θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι μπορεί να συμβάλει στην αιμορραγία.
Η ανάπαυση και η χαλάρωση με περιορισμό των δραστηριοτήτων που απαιτούν συγκέντρωση ή ζωηρή κίνηση θα διευκολύνει συνήθως την ανάρρωση εντός λίγων ημερών.


Ο ασθενής με πιο σοβαρή εγκεφαλική διάσειση παρακολουθείται στο νοσοκομείο για 24 ώρες, επειδή θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος η διάσειση να εξελιχθεί σε ενδοκρανιακό αιμάτωμα (μια επιπλοκή είναι η αιμορραγία στον εγκέφαλο).

Απαραίτητη είναι και η ακτινογραφία κρανίου. Ο ασθενής μεταφέρεται στο σπίτι τους όπου παραμένουν για 3-4 ημέρες, ενώ ακολουθεί σταδιακή κινητοποίηση.


Σε αθλητές, όπως είναι οι ποδοσφαιριστές ή οι μποξέρ, που έχουν πάθει διάσειση θα πρέπει να γίνει ιατρική εκτίμηση, πριν επιστρέψουν στο άθλημα τους.
Μερικές φορές η εγκεφαλική διάσειση χρειάζονται αρκετό χρόνο για να θεραπευτεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και μετά από διάστημα 4 μηνών οι επιστήμονες έχουν δει ότι υπάρχουν διαφορές στη ροή του υγρού του εγκεφάλου σε σχέση με το φυσιολογικό, γεγονός που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που είχαν υποστεί διάσειση δεν έχει θεραπευθεί πλήρως

. Οι αθλητές που παθαίνουν διάσειση μένουν εκτός αγωνιστικού χώρου για διάστημα 10 ημερών αλλά φαίνεται πως ο χρόνος αυτός είναι μικρός.


http://www.healthyliving.gr 


video - animation: τι συμβαίνει στον αθλητή θύμα από τα χτυπήματα στο κεφάλι


.......................................

Κακώσεις της κεφαλής και πρώτες βοήθειες


hΟι περισσότερες κακώσεις της κεφαλής είναι δευτερεύουσας σημασίας διότι, το κρανίο παρέχει στον εγκέφαλο σημαντική προστασία. Όμως το 10% του συνόλου των τραυματισμών της κεφαλής απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Από την άλλη μεριά, απλά κοψίματα και μώλωπες μπορούν να αντιμετωπιστούν με βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών.

Ζητήσετε επειγόντως ιατρική βοήθεια, αν είναι εμφανές οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα:

 •  Απουσία αναπνοής.
 •  Σοβαρή αιμορραγία από το κεφάλι ή το πρόσωπο.
 •  Μεταβολή στο επίπεδο της συνείδησης, όπως σύγχυση, λήθαργος ή απώλεια των αισθήσεων, ακόμα κι αν το άτομο ανακτήσει τις αισθήσεις του γρήγορα.
 • Εμετός.
Προσπαθήστε να μη μετακινήσετε τον αυχένα, γιατί μπορεί να έχει τραυματιστεί. Αν το άτομο δεν αναπνέει, ξεκινήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη αμέσως (CPR), ενώ προσπαθήστε να κρατήσετε τον αυχένα όσο γίνεται σταθερό (ακίνητο). Αν το άτομο αιμορραγεί, ακολουθήστε τα βήματα, για να σταματήσετε την αιμορραγία.

Ανάμεσα στις ενδεχόμενες επιπλοκές των κακώσεων της κεφαλής είναι η διάσειση, το ενδοκράνιο αιμάτωμα και το κάταγμα κρανίου.


Διάσειση


Όταν το κεφάλι υφίσταται ένα δυνατό χτύπημα, όπως συμβαίνει από μια πτώση, μπορεί να προκληθεί διάσειση. Η πρόσκρουση δημιουργεί μία απότομη κίνηση του εγκεφάλου μέσα στο κρανίο.


Συνήθως, η διάσειση, που επίσης αποκαλείται ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση, δεν προκαλεί απώλεια των αισθήσεων. Μπορεί, εντούτοις, να προξενήσει σύγχυση, πονοκέφαλο, απώλεια μνήμης, ζαλάδα ή έμετο.

Σοβαρότερες κακώσεις της κεφαλής μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη απώλεια των αισθήσεων, μερική παράλυση, σοκ ή επίμονα συμπτώματα της διάσεισης, όπως είναι η σύγχυση ή ο πονοκέφαλος. Η διάσειση απαιτεί άμεση ιατρική παρακολούθηση.


Ενδοκράνιο αιμάτωμα


Το ενδοκράνιο αιμάτωμα δημιουργείται, όταν ένα αιμοφόρο αγγείο, αρτηρία ή φλέβα διαρρηγνύεται ανάμεσα στο κρανίο και στον εγκέφαλο. Το αίμα ρέει ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο κρανίο και σχηματίζει ένα θρόμβο αίματος (αιμάτωμα) που πιέζει τον εγκεφαλικό ιστό.


Το πιο σύνηθες αίτιο του αιματώματος είναι ένα χτύπημα στο κεφάλι, όπως το χτύπημα από μπάλα, από πτώση από σκάλα ή από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται από μερικές ώρες έως και μερικές εβδομάδες μετά το χτύπημα στο κεφάλι.

Μπορεί να είναι πονοκέφαλος, ναυτία, εμετος, μεταβολή της συνείδησης καθώς και διαφορά στο μέγεθος που έχουν οι κόρες των ματιών. Καθώς ολοένα και περισσότερο αίμα ρέει στο στενό χώρο ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο κρανίο, εμφανίζεται προοδευτικά λήθαργος και πιθανότατα απώλεια των αισθήσεων.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία, αν δεν αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει συχνά και χειρουργική επέμβαση, για να σταματήσει η αιμορραγία και να απομακρυνθεί το περίσσιο αίμα.


Δύο είδη αιματωμάτων μπορεί να ασκούν πίεση στον εγκεφαλικό ιστό: το υποσκληρίδιο και το επισκληρίδιο. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο έχει σχέση με τη θέση τους.

Όταν η κάκωση προκαλεί αιμορραγία ανάμεσα στον εγκέφαλο και στη σκληρά μήνιγγα, γίνεται συσσώρευση του αίματος μέσα στον εγκέφαλο, δημιουργώντας έτσι μία μάζα που ονομάζεται υποσκληρίδιο (κάτω από τη σκληρά μήνιγγα) αιμάτωμα.

Όταν η αιμορραγία παρουσιάζεται ανάμεσα στη σκληρά μήνιγγα και στο κρανίο, η μάζα είναι γνωστή ως επισκληρίδιο (πάνω από τη σκληρά μήνιγγα) αιμάτωμα.


Κάταγμα κρανίου


Αιμορραγία ή ορατές στο μάτι κακώσεις οστών αποτελούν εμφανή σημάδια ενός κατάγματος στο κρανίο. Άλλα λιγότερο εμφανή σημάδια ενός πιθανού κατάγματος στο κρανίο είναι:


 •  Μελανιά (εκχύμωση) ή αποχρωματισμός πίσω από το αφτί ή γύρω από τα μάτια.
 •  Αίμα ή διάφανο υδαρές υγρό, που τρέχει από τα αφτιά ή τη μύτη.
 •  Άνισο μέγεθος στις κόρες των ματιών, συνοδευόμενο από αλλαγή στο νοητικό επίπεδο, όπως σύγχυση ή απώλεια συνείδησης.
 •  Παραμόρφωση του κρανίου, όπως διογκώσεις ή βαθουλώματα.
Ένα κάταγμα στο κρανίο αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση,  ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και ο θάνατος.

http://www.healthyliving.gr/ 
 
Video - φωτο: βαρείς τραυματισμοί σε αγώνες ΜΜΑ -boxing.......................................... 

Η ανάρρωση από διάσειση εγκεφάλου απαιτεί χρόνο


diaseish egefalouΗ εγκεφαλική διάσειση είναι μια παροδική διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου, που προκαλείται από τραυματισμό στο κεφάλι. Όμως, τα περιστατικά διάσεισης θέλουν προσοχή καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη η πλήρης ανάρρωση του εγκεφάλου μπορεί να χρειάζεται παραπάνω χρόνο, ακόμα και μήνες, μετά από την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Δύο είναι τα βασικά συμπτώματα της εγκεφαλικής διάσεισης: πρώτον, απώλεια της συνείδησης που διαρκεί από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι 1 ώρα, και δεύτερον αμνησία για μια χρονική περίοδο που ποικίλλει σε διάρκεια.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, θολωμένη όραση, κόπωση, αίσθημα «θολότητας», κακή ισορροπία και οξυθυμία. Υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο περιστατικά εγκεφαλικής διάσεισης κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.


Η διάσειση εγκεφάλου είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στα σπορ. Πολλοί ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι ορισμένα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μποξ και το ράγκμπι θέτουν σε κίνδυνο τους αθλητές.

Ακόμα και αν το χτύπημα στο κεφάλι δεν προκαλέσει κάταγμα στα οστά του κρανίου, ο εγκέφαλος μπορεί να έχει ταρακουνηθεί αρκετά και να έχει τραυματιστεί. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν αιμάτωμα, βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και οιδήματα.


Οι βλάβες χρειάζονται χρόνο για την ανάρρωση


Μια νέα μελέτη βρήκε ότι οι βλάβες που προκαλούνται από την διάσειση εγκεφάλου φαίνονται στις απεικονιστικές εξετάσεις ακόμα και μήνες έπειτα από την ανάρρωση των ασθενών.


Στην νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Neurology», ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού συνέκριναν τους εγκεφάλους 50 εθελοντών που είχαν πάθει ήπια διάσειση εγκεφάλου με εκείνους 50 υγιών συνομηλίκων τους.


Αρχικά, οι τραυματίες είχαν εκδηλώσει προβλήματα μνήμης, πονοκεφάλους και ζαλάδα, που όμως υποχώρησαν μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Όμως 4 μήνες αργότερα, οι γιατροί εξακολουθούσαν να βλέπουν διαφορές στην ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που περιβάλλει προστατευτικά τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, κάτι που υποδηλώνει ότι ο δεν υπήρχε πλήρης επούλωση, αν και οι πάσχοντες δεν εμφάνιζαν συμπτώματα.


Ο επικεφαλής της μελέτης Άντριου Μέγιερ, αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιστήμης και ερευνητής στο Δίκτυο Έρευνας Μυαλού (MRN) παρομοιάζει τις συνέπειες της εγκεφαλικής διάσεισης με εκείνες ενός δερματικού εγκαύματος, όπου τα συμπτώματα εξαφανίζονται πολύ πριν επουλωθεί πλήρως το δέρμα.


«Όποιος κτυπάει το κεφάλι του και παθαίνει διάσειση εγκεφάλου, πρέπει να ξέρει ότι ακόμα κι αν αισθάνεται στη συνέχεια καλύτερα, ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι τελείως καλά», λέει ο Μέγιερ.


«Μετά από μία εγκεφαλική διάσειση, οι αθλητές συνήθως αποφεύγουν τους αγώνες για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, διότι τόσο χρειάζονται για να νιώσουν καλά, αλλά φαίνεται ότι είναι πρόωρο να επιστρέφουν τόσο νωρίς στις αθλητικές δραστηριότητές τους».


Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους αθλητές αλλά για όλους και μάλιστα ακόμα και όταν τα συμπτώματα της διάσεισης εγκεφάλου είναι ήπια.

Αν δεν δοθεί η δυνατότητα στον εγκέφαλο να αναρρώσει πλήρως, τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν και ενδεχομένως να αναπτυχθούν βλάβες.


Στις ΗΠΑ, έχουν διαπιστωθεί θάνατοι εξαιτίας τραυματισμού στο κεφάλι που συνέβησαν στη διάρκεια του αμερικανικού φουτμπόλ.

Οι θάνατοι δεν προήλθαν από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωσης αλλά από καταστροφική αποδιοργάνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία αποκαλείται «σύνδρομο δεύτερης πρόσκρουσης».

Η πάθηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί όταν ένας παίκτης υφίσταται νέο κτύπημα στο κεφάλι πριν αναρρώσει ο εγκέφαλος από προηγούμενη διάσειση.


http://www.healthyliving.gr/ 

..................................... 
  
 Brutal nock outs - MMA
               Brutal Knockouts - UFC, K1, MMA, Boxing

σχετικά:

Κακώσεις κεφαλής στα παιδιά: Πότε πρέπει να ανησυχούμε


Να τι παθαίνει ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου (πχ πυγμάχου) από τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα!!!