«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

"Εκτός" ευρώ ήδη το 93% των Ελλήνων πολιτών - Δύσκολη η συμφωνία

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ... ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΝΟ;
Μακριά από συμφωνία είναι η Ελλάδα με τους δανειστές της (ή τους κύριους δανειστές της αφού εξακολουθεί και υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ιδιωτών μετά τα PSI) και θα αποτελούσε έκπληξη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη χθες το απόγευμα και συμφώνησαν σε "σκληρή γραμμή", πρακτικά διαφώνησαν με αυτούς που θεωρούν ότι αρκούν μερικές βελτιώσεις στο υπάρχον πρόγραμμα και να κλειστεί όπως-όπως η "συμφωνία-γέφυρα" και "βλέπουμε τι θα κάνουμε μέχρι το καλοκαίρι".


Σε οποιαδήποτε περίπτωση η νέα κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη "να το πάει μέχρι τέλους" και να μην περιοριστεί σε μία λύση που απλά θα έβαζε "τα σκουπίδια κάτω από το χαλί" και θα μετέθετε το πρόβλημα χρονικά, αλλά δεν θα το έλυνε.

Με όπλο την αποδοχή της πραγματικότητας ότι "Εν τέλει η Ελλάδα έχει να χάσει λιγότερα από τους πιστωτές της αν την οδηγήσουν εκτός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος" ο Α.Τσίπρας βλέπει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την κατάσταση των τραπεζικών αποταμιεύσεων και διακρίνει μια τραγική πραγματικότητα: Οι Ελληνες απλά ... δεν έχουν ευρώ και οι δήθεν καταθέσεις των 165 δισ. είναι μια εικονική πραγματικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων αυτών είναι χρήμα που "γυρίζει": Μισθοδοσίες, μετοχές, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΑ, έως τις 30 Ιουνίου οι καταθέσεις του 81,5%των ελλήνων αποταμιευτών δεν ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ, ενώ το 11,3%των καταθετών διέθετε στους λογαριασμούς του μεταξύ 2.001 και 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το σχεδόν το 93% των φυσικών προσώπων στη χώρα μας δεν έχουν περισσότερα από 10.000 στις ελληνικές τράπεζες.

Αντίθετα, μόλις το 0,4% των αποταμιευτών διαθέτει ποσά που υπερβαίνουν τις 100.001 ευρώ, ενώ το 0,9% έχει στους λογαριασμούς του καταθέσεις μεταξύ των 50.001 και των 100.000 ευρώ. Συνεπώς, μόλις το 1,3% του συνόλου των αποταμιευτών σε ευρώ έχουν εγχώριες καταθέσεις που ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες.

Στη «μέση», με καταθέσεις μεταξύ των 10.001 και των 50.000 ευρώ βρίσκεται το υπόλοιπο 5,9%!

Αρα, για ποια ευρωζώνη μιλάμε; Το 63% των πολιτών έχουν μηδενικές καταθέσεις ή "ψίχουλα". Τα 80-120 δισ. ευρώ που πέταξαν στο εξωτερικό δεν πρόκειται να επιστρέψουν πίσω ποτέ...

Αρα κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την ελληνική οικονομία με "bank run" γιατί απλώς δεν υπάρχει ούτε ... σέντς στις τραπεζικές καταθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών! Και το 93% των πολιτών είναι ήδη εκτός ευρώ!

Δεν ισχύει το ίδιο και με την υπόλοιπη ευρωζώνη, όμως...

Ενα bank run, ειδικά στις ασθενείς οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα ήταν πολύ πιθανό αν η Ελλάδα άνοιγε το δρόμο που οδηγεί εκτός ευρώ προειδοποιεί ο Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Άιχενγκριν, με συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag».

Σημειώνει δε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης δείχνουν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων να έχουν μάλλον υποτιμήσει αυτές τις συνέπειες.

«Οι συνέπειες θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Όταν οι πορτογαλικές οικογένειες ή οι Ισπανοί επιχειρηματίες δουν πώς τα ευρώ γίνονται πάλι δραχμές, θα πάρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς. Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε bank run. Οι επενδυτές θα έκαναν εικασίες για τον επόμενο υποψήφιο για έξοδο. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει κίνδυνο για ολόκληρο το εγχείρημα του ευρώ», δηλώνει ο Μ.Άιχενγκριν και προσθέτει ότι όχι μόνο η πολιτική, αλλά και οι αγορές υποφέρουν από λάθος εκτίμηση της κατάστασης, ενώ οι αξίες των μετοχών δίνουν μια υπερβολικά θετική εικόνα.

«Η εμπειρία μου ως ιστορικού του χρήματος μου έχει διδάξει ότι οι αγορές εμφανίζονται πάντα χαλαρές, μέχρι που ξαφνικά δεν είναι πλέον χαλαρές», τονίζει και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα αέρας να αναπνεύσει.

«Αυτό είναι και προς το συμφέρον των δανειστών. Θα ζητούσα να συνδεθούν οι πληρωμές των τόκων των δανείων με την οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει.

"Μπορεί η Ελλάδα να είναι ένας μικρός κρίκος της ευρωπαϊκής αλυσίδας, αλλά μην ξεχνάμε ότι το ίδιο ήταν και η Lehman Brothers για την αμερικανική  οικονομία" επισημαίνει σε άρθρο του ο Guardian.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τον ρώτησε η Helen Smith, ανταποκρίτρια  της Guardian στην Ελλάδα "έχετε plan B”;

Ο Γ. Βαρουφάκης είναι απόλυτος: «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έρθει ο Αρμαγεδδώνας. Η απάντησή μου είναι "ας έρθει". Δεν υπάρχει plan B. Αυτό είναι το plan B».

Και αν ω μη γένοιτο έρθει αυτή η καταστροφή τι θα γίνει τότε; ξαναρωτά η Βρετανίδα δημοσιογράφος, για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση από τον Γ. Βαρουφάκη : «Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία»


http://www.defencenet.gr