«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Θαυμασμός! Το καλύτερο φάρμακο (αυτοΐασης)Ο θαυμασμός και το δέος που νιώθουμε όταν βλέπουμε ένα θαύμα της φύσης ή της τέχνης μπορεί να ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο.


Μια βόλτα στη φύση, η απόλαυση ενός μουσικού κομματιού, ένα αριστούργημα της ζωγραφικής, όλα αυτά επενεργούν στην υγεία και την μακροζωία μας, υποστηρίζει ο ψυχολόγος Dacher Keltner εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Με ποιο τρόπο; Συσχετιζόμενο με τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών τα οποία αποτελούν ενδείξεις φλεγμονής. Στο πλαίσιο του πειράματος οι 200 ενήλικες που συμμετείχαν ανέφεραν σε μία συγκεκριμένη ημέρα το βαθμό στον οποίο είχαν βιώσει θετικά συναισθήματα όπως ευχαρίστηση, δέος, αγάπη και υπερηφάνια.


Στη συνέχεια, ελήφθησαν δείγματα σάλιου την ίδια ημέρα τα οποία αναλύθηκαν και έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν βιώσει κυρίως συναισθήματα όπως δέος, θαυμασμό και έκπληξη είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα της κυτοκίνης ιντερλευκίνης 6, ενός δείκτη φλεγμονής.


Ποιο ήρθε πρώτο; Τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών ή τα θετικά συναισθήματα; Είναι πιθανό ότι τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών βελτιώνουν τη διάθεση των ανθρώπων ή ότι η μεταξύ τους σχέση είναι αμφίδρομη, απαντά η επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer Stellar.


http://www.vita.gr