«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Σήμερα, Μάρτιο 2015 ο Άρειος Πάγος έκρινε ΝΟΜΙΜΟ το ληστρικό επιτόκιο 16,5% των πιστωτικών καρτών.Ενώ το 2001, ΠΑΛΙ ο Άρειος Πάγος (και πλήθος πρωτοβάθμιων δικαστών) είχαν αποφασίσει ως ΜΟΝΟ νόμιμο επιτόκιο το 6,5%!!!Τι συμβαίνει κύριοι δικαστές και κύριοι της κυβέρνησης;Επιλέξατε αντί του λαού την πλευρά των τραπεζών (όπως πάντα η ελίτ);


Επιμέλεια - Σχόλια: Γιώργος Ανεστόπουλος

Σήμερα, Μάρτιο 2015 ο Άρειος Πάγος έκρινε ΝΟΜΙΜΟ το ληστρικό επιτόκιο 16,5% των πιστωτικών καρτών.Ενώ το 2001, ΠΑΛΙ ο Άρειος Πάγος (και πλήθος πρωτοβάθμιων δικαστών τόσο πριν όσο κυρίως έκτοτε) είχαν αποφασίσει ως ΜΟΝΟ νόμιμο επιτόκιο το 6,5%!!!

Απόφαση που βεβαίως ΠΟΤΕ δεν εφαρμόστηκε από τις τράπεζες που με τον τσαμπουκά τους χρέωναν τα γνωστά ληστρικά επιτόκια. Με την ανοχή ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων φυσικά.

Υπήρχε βεβαίως η ΒΑΣΙΜΗ ελπίδα πως κάποια στιγμή, κάποια κυβέρνηση θα υποχρέωνε τις τράπεζες να εφαρμόσουν εκείνες τις παλιές δικαστικές αποφάσεις (εφόσον έτσι κι αλλιώς έχουν λάβει τεράστια κρατική ενίσχυση στις πλάτες των πολιτών) πράγμα που θα σήμαινε ένα πολύ γενναίο κούρεμα των οφειλών των πολιτών για καταναλωτικά δάνεια - πιστωτικές κάρτες.

Με το σκεπτικό πως σύμφωνα με το νόμιμο χαμηλό επιτόκιο οι πολίτες έχουν εξωφλήσει τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Αντ' αυτού, ήρθε τώρα μια νέα απόφαση του Αρείου Πάγου να κατεδαφίσει όλη αυτή την χρονίζουσα πλην ελπιδοφόρα κατάσταση.

Αντί η έλευση της νέας κυβέρνησης να σημάνει μια θετική επιτέλους αποκλιμάκωση των επιτοκίων και την συνακόλουθη διαγραφή των χρεών των πολιτών προς τις τράπεζες, σήμανε το ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...

Λες κι έδωσε το "έναυσμα" στους δικαστές να ΑΡΟΥΝ την παλιά τους απόφαση υπέρ των πολιτών και να αποφανθούν πλέον υπέρ των τραπεζών και των ληστρικών επιτοκίων τους!!!

Δείτε πιο κάτω δύο άρθρα που περιγράφουν τις δύο καταστάσεις.

Το ένα γράφτηκε τον Μάρτιο του 2012.

Το άλλο χτες. Μάρτιο του 2015.

Απολαύστε "Ανθρωπιστικό Μεγαλείο" των τριών Πυλώνων της Εξουσίας!

Για κερασάκι στην τούρτα, παραθέτω στο τέλος κι ένα άλλο άρθρο, πάλι από το 2012 που μέσα σε τόσα που έχουν συμβεί από τότε, πέρασε απαρατήρητο.

Πρόκειται για μια άλλη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου η οποία χαρακτηρίζει ως "θεμιτή" την διαφορά επιτοκίου αναφορικά με τις απαιτήσεις μεταξύ Δημοσίου και Πολιτών.

Είναι θεμιτό δηλαδή το ότι το Δημόσιο απαιτεί την εξώφληση των οφειλών των πολιτών προς αυτό με μεγαλύτερο επιτόκιο απ' ότι το επιτόκιο που προσφέρει αυτό στα χρωστούμενά του προς τους πολίτες.

Επίσης, να μην ξεχνάμε πόσες φορές είπαν οι κυβερνήσεις πως ΠΟΤΕ η οφειλή του πολίτη δεν θα ξεπεράσει το πολύ το διπλάσιο. Κι όμως, βλέπουμε γύρω μας τι γίνεται με τα ληστρικά πρόστιμα και τις εγκληματικές επιβαρύνσεις που επιβάλλει το κράτος στους πολίτες οφειλέτες του.

Όχι, ούτε αυτά δεν τα θεωρούν "αθέμιτα" οι Έλληνες Δικαστές...

Τα υπόλοιπα διαβάστε τα μόνοι σας...καλό κουράγιο στα νεύρα σας...

...............

Μάρτιος 2015:

Αρειος Πάγος: Νόμιμο το επιτόκιο 16,5% στις πιστωτικές κάρτες

Νόμιμο έκρινε το επιτόκιο 16,5% που υπολογίζουν οι τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες, το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.Ειδικότερα, στις 16 Νοεμβρίου 2004 εκδόθηκε πιστωτική κάρτα καταναλώτριας. Το τραπεζικό επιτόκιο, όπως είχε καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον σχετικό νόμο, τότε ήταν 8% ετησίως, αλλά στο συμβόλαιο της τράπεζας, το οποίο υπέγραψε η ενδιαφερόμενη καταναλώτρια, αναγραφόταν επιτόκιο 15,9%. Όπως είναι γνωστό, αυτό το επιτόκιο υπολογίζεται επί του άληκτου πιστωθέντος κεφαλαίου, δηλαδή του υπολοίπου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό και η προβλεπόμενη εισφορά του νόμου 128/1975, με την άθροιση της οποίας το συνολικό ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται σε ποσοστό 16,5%.

Στη συνέχεια, η καταναλώτρια διαπίστωσε τη διαφορά και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Δικαιώθηκε από το Εφετείο, αλλά ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το επίμαχο επιτόκιο δεν είναι παράνομο, ο όρος και η σύμβαση που κατήρτησαν τα δύο μέρη δεν είναι άκυρα, ενώ δεν υπάρχει το στοιχείο του παρανόμου για να θεμελιωθεί αξίωση της καταναλώτριας από τις διατάξεις περί αδικοπραξιών, ούτε από τις διατάξεις του νόμου 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο Άρειος Πάγος, κρίθηκε ότι δεν παραβιάστηκε η θεμελιώδης Αρχή της προστασίας του καταναλωτή, που είναι η διαφάνεια.

Εξάλλου, οι αρεοπαγίτες αναφέρουν ότι οι οικονομικές συνέπειες και επιβαρύνσεις από τον σχετικό όρο του συμβολαίου είναι ευκρινείς για την καταναλώτρια, υπό την έννοια, ότι «μπορούν να γίνουν άμεσα κατανοητές από αυτήν ως μέση καταναλώτρια, η οποία δεν διαθέτει εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές γνώσεις».

Τέλος, στη δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι η διατύπωση του σχετικού όρου στο συμβόλαιο υπήρξε σαφής και κατανοητή και «ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου ήταν για την καταναλώτρια σαφώς περιγεγραμμένος και προσδιορισμένος και η καταναλώτρια μπορούσε να αντιληφθεί με πλήρη σαφήνεια την αναλαμβανόμενη υποχρέωση ως προς το ύψος του επιτοκίου του».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64159200
...........................

Μάρτιος 2012:

Με τοκογλυφικά επιτόκια και με την ανοχή των κυβερνήσεων χρέωναν και συνεχίζουν να χρεώνουν όλους τους Έλληνες ...οι τράπεζες! - Δικαστικές αποφάσεις απαγορεύουν χρεώσεις πάνω από 6,75%!!Παράνομα είναι τα επιτόκια όλων των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που χορηγούν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες καθώς η Δικαιοσύνη με πλήθος αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων δικαιώνει τους δανειολήπτες και αποφαίνεται ότι οι τράπεζες καταχρηστικά επιβάλουν χρεώσεις με επιτόκια πάνω από το εκάστοτε ισχύον δικαιοπρακτικό επιτόκιο, που είναι σήμερα 6,75%!

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών (Ε.Ι.Χ.Ε. www.eixe.gr), οικονομολόγος Tάκης Χριστοδουλόπουλος, τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ της ανακοπής διαταγών πληρωμής από τράπεζες, δικαιώνοντας απόλυτα τους δανειολήπτες, σε όλες τις περιπτώσει που έχουν επικαλεστεί ότι υπέστησαν χρεώσεις με επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα δικαιοπρακτικά.

Τα δικαστήρια, ως οφείλουν, εφαρμόζουν πάντα το σκεπτικό σχετικής ιστορικής απόφασης του Αρείου Πάγου, που έχει εκδοθεί από το 2001, τονίζει ο κ. Χριστοδουλόπουλος. «Το Σύνταγμα επιβάλλει στη Διοίκηση να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Τα δικαστήρια έχουν μιλήσει και κρίνουν παράνομα τα επιτόκια της καταναλωτικής πίστης.

 Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να γενικευθεί, με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, να επιβληθεί στις τράπεζες και για όλα τα δάνεια αυτό που έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια.

 Ήρθε η ώρα για ένα "συνταγματικό κούρεμα" των χρεών των Ελλήνων καταναλωτών ,
λέει χαρακτηριστικά στο «ΧΡΗΜΑ plus» ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Για το σκοπό αυτό, επισημαίνει, το Ε.Ι.Χ.Ε. κοινοποίησε ήδη εξώδικη πρόσκληση στον υπουργό Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα σε έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν με άλλες δικαστικές αποφάσεις κατά των τραπεζών και προειδοποιώντας ότι οι δανειολήπτες μπορεί να προσφύγουν κατά του υπουργού, διεκδικώντας ακόμη και αποζημιώσεις.

Στην εξώδικη πρόσκληση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:...

«Σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, "η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως ο νόμος ορίζει. Ο νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης".

Σας είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση προς τον υπουργό να ρυθμίζει με υπουργικές αποφάσεις ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος, με βάση δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μετά από ενέργειες μεμονωμένων θιγομένων πολιτών, εφόσον αυτές έχουν καταστεί αμετάκλητες.

Ουσιαστικά, αν εκδοθεί αυτή η υπουργική απόφαση, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος, θα οδηγηθούμε σε ένα άνευ προηγουμένου «κούρεμα» των υποχρεώσεων των δανειοληπτών από καταναλωτικά δάνεια, τα οποία ήδη εμφανίζουν πολύ υψηλό ποσοστό καθυστέρησης, που έφθασε το 26,4% το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Σε καθυστερούμενες οφειλές από πιστωτικές κάρτες, για παράδειγμα, διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές οι τόκοι με τα παράνομα επιτόκια είναι μεγαλύτεροι και από το κεφάλαιο, όπως τονίζει ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Αποφάσεις – «χαστούκι»

Το Ε.Ι.Χ.Ε. κοινοποιεί στον υπουργό Εργασίας, με την ίδια εξώδικη πρόσκληση, 27 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες βάζουν φραγμούς στη διαμόρφωση των τραπεζικών επιτοκίων, βασιζόμενες στο σκεπτικό απόφασης του Αρείου Πάγου από το 2001, όπου κρίθηκε ότι απαγορεύεται συμφωνία για χρέωση τόκων με επιτόκια μεγαλύτερα των δικαιοπρακτικών.

Τα δικαιοπρακτικά επιτόκια είναι σήμερα 6,75% και 8,75% όταν ο δανειολήπτης βρίσκεται σε υπερημερία (τη διαμόρφωση τους διαχρονικά μπορεί κανείς να δει ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος , στη διεύθυνση:

http://www.bankofgreece.gr/pages/el/Statistics/rates_markets/monetary/exotrapezika.aspx.) Τα δικαιοπρακτικά επιτόκια αποτελούντο ανώτατο όριο επιτοκίου για κάθε δανειακή σύμβαση μεταξύ ιδιωτών και αυτό το όριο διαχωρίζει μια νόμιμη σύμβαση δανεισμού από μια άκυρη συμφωνία δανεισμού με τοκογλυφικό επιτόκιο.

Οι τράπεζες, επικαλούμενες γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος ισχυρίζονται ότι αυτά τα επιτόκια ισχύουν μόνο για εξωτραπεζικές συμβάσεις δανεισμού, ενώ τα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού διαμορφώνονται από το 1994, όταν απελευθερώθηκε η τραπεζική πίστη, ελεύθερα από τις τράπεζες και μπορούν να ξεπερνούν το δικαιοπρακτικό.

 Όμως, ευτυχώς για τους δανειολήπτες που προσφεύγουν για την ανακοπή διαταγών πληρωμής, τα δικαστήρια παγίως εδώ και χρόνια δεν δέχονται αυτή την άποψη, επικαλούμενα το σκεπτικό ιστορικής απόφασης του Αρείου Πάγου.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν χάσει οι τράπεζες δεκάδες δίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε δίκες όπου οι δανειολήπτες είχαν τη συμπαράσταση του Ε.Ι.Χ.Ε. έχει εκδοθεί σωρεία ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ αποφάσεων, με τις οποίες ανακόπηκαν οι διαταγές πληρωμής δανειοληπτών και 27 από αυτές κοινοποίησε το Ε.Ι.Χ.Ε. στον υπουργό Εργασίας.

Το σκεπτικό των δικαστηρίων

Σε όλες τις αποφάσεις, το σκεπτικό είναι ταυτόσημο και είναι αυτό που αναπτύσσεται στην αμετάκλητη απόφαση 3425, που εξέδωσε το 2007 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το ΧΡΗΜΑ plus (στη δίκη ο δανειολήπτης είχε την υποστήριξη του E.I.XE.) Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

-« Σύμφωνα με την Πράξη Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος με αριθμό 2268/28-1 -1994, που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 1 ν. 1266/1982 σχετικά με τα καταναλωτικά δάνεια και τα χρεωστικά υπόλοιπα λογαριασμών πιστωτικών δελτίων (σ.σ.: πιστωτικές κάρτες) τα επιτόκια καθορίζονται ελεύθερα από τα πιστωτικά ιδρύματα, με την επιφύλαξη όμως των διατάξεων περί ελαχίστων ορίων επιτοκίων χορηγήσεων, που τυχόν ισχύουν.

-Τα τραπεζικά επιτόκια είναι σήμερα κατά κανόνα ελευθέρως διαπραγματεύσιμα και το ισχύον για αυτά καθεστώς δε συνοδεύεται από τη θέσπιση ανώτατων ορίων. Η επέμβαση του νομοθέτη περιορίζεται στη ρύθμιση των εξωτραπεζικών μόνο επιτοκίων.

-Εξάλλου, τα εξωτραπεζικά επιτόκια, παρά τον περιορισμό τους στις εξωτραπεζικές συναλλαγές, δεν παύουν να έχουν γενικότερη κοινωνικοοικονομική σημασία και να αφορούν και τις τραπεζικές συμβατικές σχέσεις.

Ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος στην ελεύθερη διαμόρφωση των τραπεζικών επιτοκίων είναι η συμπίεση τους κάτω από τα όρια των εξωτραπεζικών. Έτσι η συμφωνία για επιτόκια, που υπερβαίνουν τα ανώτατα αυτά όρια δεν παύει να απαγορεύεται από το νόμο (άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα).

(Άρθρο της εφημερίδας ΧΡΗΜΑplus)
http://online-pressblog.blogspot.com/2012/03/675.html

http://exomatiakaivlepo.blogspot.gr/2012/03/675.html

....................... 

Γ.Α.: Για κερασάκι πάρτε αυτό:

Σύμφωνα με τους δικαστές, δικαιολογείται να απαιτεί το δημόσιο τα λεφτά του από τους πολίτες με πολύ υψηλότερο επιτόκιο απ' ότι δίνει αυτό στους πολίτες για τα δικά του χρωστούμενα προς αυτούς...αμ' πως;
ΑΕΔ: Δικαιολογημένο το χαμηλότερο επιτόκιο υπερημερίας για το Δημόσιο
Δικαιολογημένο λόγω των οικονομικών συγκυριών που διέρχεται η χώρα μας είναι, σύμφωνα με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το πλεονέκτημα του Δημοσίου να «απολαμβάνει» χαμηλότερο επιτόκιο υπερημερίας στις οφειλές του προς τους ιδιώτες, την ίδια στιγμή που οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο επιβαρύνονται με υψηλότερο επιτόκιο.

Με συντριπτική πλειοψηφία (10-3) το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (από 8,75% έως 12,25%), δεν αντίκειται στο Σύνταγμα.

Αυτό, άλλωστε, είχε εισηγηθεί και ο σύμβουλος Επικρατείας Παν. Ευστρατίου επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία του κράτους και ν’ αντιμετωπιστεί η οξεία κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Υπό το ίδια πρίσμα της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, το ΑΕΔ έκρινε συνταγματική τη διαφορά αυτή των επιτοκίων. Για το θέμα αυτό, πάντως, έχουν εκδοθεί στο παρελθόν αντικρουόμενες αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα να φθάσει για οριστική κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

 Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με απόφασή της έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ την επίμαχη ρύθμιση, συναντώντας όμως τη διαφωνία του Αρείου Πάγου που τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας της.

http://www.zougla.gr/greece/article/aed-dikeologimeno-to-xamilotero-epitokio-iperimerias-gia-to-dimosio

http://dikastis.blogspot.gr/2012/06/blog-post_4270.html