«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

ΟΑΕΕ - Το ταμείο του αίσχους


Τι ακριβώς να ρυθμίσουν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες σε εκατό δόσεις;

Τις παράνομες χρεώσεις της μνημονιακής διοίκησης του ταμείου τους;

 Και πως να κρατήσουν την ρύθμιση αν συνεχίσουν να οφείλουν κάθε μήνα τις ως γνωστόν αδύνατον-να-καταβληθούν, τρέχουσες εισφορές;...

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου 

Η εγκύκλιος για την ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία βάσει του νέου νόμου, δεν περιέχει τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ασφαλισμένους-ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ.

Οι 100 δόσεις δεν αφορούν ακόμη τους ελεύθερους επαγγελματίες...  

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δείχνει να ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς την ταύτιση των εργοδοτικών οφειλών στο ΙΚΑ (όπου πράγματι η ρύθμιση είναι ευνοϊκή) με εκείνες της αυτασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία τους ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.

Αναμένεται λοιπόν επείγουσα ειδική ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άλλως και μόνο η ρήτρα ότι η ρύθμιση "απόλλυται" εάν δεν καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές, βγάζει εκτός ρύθμισης την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων, ειδικά του "ταμείου του αίσχους" ΟΑΕΕ - όπου το ύψος των εισφορών είναι απαγορευτικό για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα συσσωρευμένα χρέη των ΕΕ έχουν να κάνουν ακριβώς με αυτό δλδ το παράλογο και παράνομο (σύμφωνα και με την μελέτη Μανιτάκη) ύψος των εισφορών, πρωτοφανές στην Ευρώπη και απομεινάρι νόμου της χούντας - έπρεπε να προηγηθεί της ρύθμισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι θα απελευθέρωνε την επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και θα υπολογίζονταν για τα πέντε χρόνια της κρίσης αναδρομικά μειωμένες οι οφειλές βάσει αυτής της επιλογής του ασφαλισμένου - ότι επίσης θα αφαιρούνταν/διαγράφονταν οι εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον οι ασφαλισμένοι/ες στο ταμείο αλλά μη-ενήμεροι/ες δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα. Τέλος ότι στο εξής θα αρκεί ένα καταβληθέν δίμηνο στον ΟΑΕΕ για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, όπως ισχύει ήδη στο ΙΚΑ με τα 50 ένσημα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται λοιπόν οι απαραίτητες αυτές συμπληρωματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και εγκύκλιοι για τα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, άλλως η ρύθμιση παρακάτω δεν τους/τις αφορά.

Τι ακριβώς να ρυθμίσουν οι ΕΕ σε εκατό δόσεις; Τις παράνομες χρεώσεις της μνημονιακής διοίκησης του ταμείου τους; Και πως να κρατήσουν την ρύθμιση αν συνεχίσουν να οφείλουν κάθε μήνα τις ως γνωστόν αδύνατον-να-καταβληθούν, τρέχουσες εισφορές;

Προς υπενθύμιση των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης, αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από την συνάντηση των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2014 (δείτε τις λεπτομέρειες εδώ), όπου κατετέθησαν τα αιτήματα των ασφαλισμένων-ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν στα παρακάτω:

"Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους μας ενημέρωσαν για την τροπολογία που θα καταθέσουν στην Βουλή σχετικά με τον ΟΑΕΕ , και τις λύσεις που προτείνουν, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Πάγωμα παλαιών οφειλών από το 1/1/2010 με δυνατότητα μεταφοράς σε πλασματικό εξαγοράσιμο χρόνο πριν τη σύνταξη

2. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας έως το 2017 και αναδρομικά από το 2010

3. Διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων και πρόσθετων τελών από 1.1.2010-31.12.2017

4. Αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης εως 31.12.2017

5. Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη με καταβολή δυο μηνιαίων εισφορών ανά έτος (δηλ με 50 ένσημα όπως και στο ΙΚΑ)

6. Αποποινικοποίηση οφειλών στον ΟΑΕΕ

7. Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους έχουν κύρια οφειλή έως και 50.000 ευρώ

8. Ρύθμιση οφειλών σε δόσεις που αντιστοιχούν το ανώτατο στο 20% του εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, αν πρόκειται για οφειλές σε ασφαλιστικό ταμείο ή εφορία και να μην ξεπερνάει το 30% όταν ρυθμίζονται και ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ταυτόχρονα.

Οσον αφορά τη διαγραφή των ιατροφαρμακευτικών δαπανών που μας έχουν χρεωθεί και δεν μας έχουν χορηγηθεί, η απάντηση τους δεν ήταν σαφής , και μετά από πίεση που ασκήθηκε κατέληξαν να μας πουν ότι το μελετάνε και μόλις βγει η μελέτη θα μας ενημερώσουν."

Αναμένουμε την επείγουσα και έγκαιρη νομοθέτηση των παραπάνω, πριν καταστεί άχρηστη και ανώφελη για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Κατανοούμε την βιασύνη για την ψήφιση του νόμου των 100 δόσεων αλλά μέχρι στιγμής, αυτή αφορά τους φορολογικούς οφειλέτες και τους οφειλέτες στο ΙΚΑ - όχι όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εκεί, στην αντιμετώπιση του "αίσχους του ΟΑΕΕ", βρίσκεται η ευκαιρία για την νέα κυβέρνηση να δείξει ότι εννοεί την διαφορετική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα με όσα έχει -όχι μόνο προεκλογικά αλλά από πολύ καιρό - συμφωνήσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και να αλλάξει άρδην το τοπίο της γενοκτονίας των ΕΕ που με επιμονή και μεθοδικότητα εφάρμοσε η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και ειδικά ο πρώην υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τις ευλογίες της τρόικας.

*Ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος είναι απόφοιτος γεωπονικού πανεπιστημίου (MSc στη γεωργική οικονομία), σύμβουλος εφαρμογών ενεργειακής προστασίας και στατικής αναβάθμισης κτιριακών κατασκευών και blogger 

ΠΗΓΗ: Αριστερή Στρουθοκάμηλος μέσω ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ