«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Λέιζερ του αμερικανικού στρατού λιώνει αυτοκίνητα από μακριά και συντρίβει drones και όλμους.Είναι σαφές το "μήνυμα" των ΗΠΑ προς κάθε "μικρή δύναμη με συμβατικό (μη "εξελιγμένο") στρατό":μην τολμήσει κανείς να εναντιωθεί

Όπλο οπτικών ινών
    Λέιζερ του αμερικανικού στρατού λιώνει αυτοκίνητα από μακριά
Το λέιζερ έλιωσε το καπό και τη μηχανή του αυτοκινήτου «σε δευτερόλεπτα» (Πηγή: Lockheed Martin) 

Μπετέσντα, Μέριλαντ

Όπλο λέιζερ που αναπτύσσεται από την εταιρεία Lockheed Martin για λογαριασμό του Πενταγώνου άνοιξε τρύπα στη μηχανή ενός αυτοκινήτου από απόσταση άνω του ενάμισι χιλιομέτρου, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το σύστημα Athena (Advanced Test High Energy Asset) έχει ισχύ 30 kilowatt και βασίζεται σε οπτικές ίνες. «Τα λέιζερ οπτικών ινών φέρνουν επανάσταση στα συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας» λέει η Lockheed Martin σε ανακοίνωσή της.


Στη δοκιμή του συστήματος, το λέιζερ στόχευσε το καπό ενός αυτοκινήτου που είχε ακινητοποιηθεί με τη μηχανή αναμμένη. Σε χρόνο «λίγων δευτερολέπτων», η δέσμη έλιωσε το καπό και μέρος της μηχανής από απόσταση «άνω του ενός μιλίου», ή 1.600 μέτρων.

«Η δοκιμή αποτέλεσε το επόμενο βήμα για τον εξοπλισμό στρατιωτικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πλοίων και φορτηγών με ελαφρά και ανθεκτικά οπλικά συστήματα λέιζερ» αναφέρει ο κατασκευαστής.

Το Athena είναι ουσιαστικά μια τροποποιημένη βερσιόν του λέιζερ ADAM της Lockheed Martin που εξειδικεύεται σε ιπτάμενους στόχους.

Χάρη σε μια τεχνική που ονομάζεται «φασματικός συνδυασμός δεσμών», η δέσμη του όπλου σχηματίζεται από το συνδυασμό επιμέρους ακτίνων λέιζερ σε διαφορετικά μήκη κύματος. Αυτό «προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση και καταστροφική ισχύ από ό,τι πολλαπλά μεμονωμένα λέιζερ των 10 kilowatt όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε άλλα συστήματα».

Τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επενδύσει  σε μια ποικιλία όπλων «κατευθυνόμενης ενέργειας» με βασικό κίνητρο τη μείωση του κόστους. Οι βολές με όπλα λέιζερ κοστίζουν πενταροδεκάρες σε σχέση με τους πυραύλους και τις έξυπνες βόμβες, και επιπλέον μπορούν να πραγματοποιούν σχεδόν απεριόριστες βολές, σε αντίθεση με άλλα οπλικά συστήματα που τελικά ξεμένουν από πυρομαχικά.

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/


...................

Δεκέμβριος 2013

Οι στόχοι καταρρίφθηκαν

Μηχανοκίνητο όπλο λέιζερ εξουδετερώνει drone και βλήματα όλμου


    Μηχανοκίνητο όπλο λέιζερ εξουδετερώνει drone και βλήματα όλμου
Το λέιζερ που δοκιμάστηκε στο Νιού Μέξικο έχει ισχύ 10 kilowatt (Πηγή: U.S. Army Space and Missile Defense Command) 

Ουάιτ Σαντς, Νιου Μέξικο

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή ενός όπλου λέιζερ που εγκαθιστάται στην κορυφή οχημάτων και εξουδετερώνει βλήματα όλμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το λέιζερ, τοποθετημένο μέσα σε έναν πυργίσκο που μπορεί να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες, κατέρριψε «αρκετά» drone και 90 βλήματα όλμου των 60 χιλιοστών, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του στρατού και της Boeing, κύριου εργολάβου του προγράμματος.

Το πειραματικό όπλο, με την ονομασία HEL MD (Επίδειξη Κινητού Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας) δεν αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το 2022, εφόσον βέβαια ο στρατός αποφασίσει να το αγοράσει από τη Boeing, κύ

Το λέιζερ που δοκιμάστηκε στο πεδίο βολής του Ουάιτ Σαντς στο Νιού Μέξικο έχει ισχύ 10 kilowatt, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί μελλοντικά στα 100 kilowatt. «Αν κανείς έβαλε εναντίον ενός στόχου από την ίδια απόσταση, ένα λέιζερ των 100 kW θα τον κατέστρεφε 10 φορές ταχύτερα από ό,τι ένα λέιζερ των 10 kW» εξήγησε ο Τέρι Μπόιερ, μάνατζερ του προγράμματος στη Βoeing.

Λίγα είναι γνωστά για τις τεχνικές παραμέτρους του ΗEL MD, εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ωστόσο ότι το όπλο χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίσει τον εισερχόμενο στόχο, ενώ οι τρεις με πέντε δέσμες λέιζερ του συστήματος εστιάζονται με ένα περιστρεφόμενο κάτοπτρο.

Τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό Πεντάγωνο πειραματίζεται με μια μεγάλη γκάμα όπλων «κατευθυνόμενης ενέργειας», όπως το λέιζερ που θα εγκατασταθεί σε πολεμικό πλοίο το 2014, το λέιζερ αέρος-αέρος, το λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων, καθώς και το περιβόητο αερομεταφερόμενο λέιζερ, ένα σύστημα που καταλάμβανε ένα ολόκληρο Boeing-747, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης


http://news.in.gr/