«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Εκπέμπουν SOS οι «Γιατροί του Κόσμου»...Υγειονομική βόμβα από την απελευθέρωση μεταναστών


"Τους «αόρατους» κινδύνους για τη δημόσια Υγεία των πόλεων και το ενδεχόμενο έκρηξης μιας ανεξέλεγκτης υγειονομικής βόμβας, από την απελευθέρωση παράνομων μεταναστών, χωρίς καμία προληπτική εξέταση για μολυσματικές νόσους, όπως είναι το AIDS, η φυματίωση ή η ηπατίτιδα, επισημαίνουν εμφατικά, χωρίς κανένα ίχνος ρατσισμού και με αποκλειστικό στόχο την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, οι Γιατροί του Κόσμου, του ΚΕΕΛΠΝΟ και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Η υποσχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών στα κέντρα κράτησης ήταν μόνο στα χαρτιά, καθώς στα περισσότερα δεν παρασχέθηκε ποτέ και στα υπόλοιπα αποσπασματικά και ελλιπώς με αιτία γραφειοκρατικές διαδικασίες, ανύπαρκτους διαγωνισμούς τροφοδοσίας φαρμάκων και αδυναμίες πληρωμής. Ιατρική περίθαλψη παρασχέθηκε σε τρία προαναχωρησιακά κέντρα και μόνο για ένα έτος καθώς το κράτος δεν πλήρωσε τις οφειλές του...

Στην Αμυγδαλέζα, σχεδόν το 30% των κρατούμενων μεταναστών είχαν εντοπιστεί να είναι φορείς του βακίλου της φυματίωσης, χωρίς οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν εξεταστεί περαιτέρω για να διαπιστωθεί αν νοσούν, όπως και 150 αστυνομικοί του κέντρου αλλά και αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας.

Από τους 1.111 μετανάστες που βρίσκονταν στην Αμυγδαλέζα περισσότεροι από 400 έχουν ελευθερωθεί και έχουν αφεθεί στην Ομόνοια, ενώ από τους 3.195, που κρατούνταν συνολικά στα 7 κέντρα κράτησης της χώρας, έχουν ελευθερωθεί 1.278, με τον αριθμό να ανεβαίνει καθημερινά.

Διαλυμένο ιατρείο - Κανένα τεστ

«Οι μετανάστες πράγματι βγαίνουν έξω από το Κέντρο της Αμυγδαλέζας χωρίς πρώτα να έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για μολυσματικές νόσους. Το ερώτημα είναι γιατί. Γιατί δεν έχει γίνει τόσο καιρό πλήρης έλεγχος και γιατί οι γιατροί που βρίσκονταν στο Κέντρο δεν μιλούσαν για αυτό. Τελευταία φορά είδαμε τους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα πριν από περίπου μία εβδομάδα και αντικρίσαμε ένα διαλυμένο ιατρείο. Λόγω νεαρής ηλικίας, οι περισσότεροι φαίνονται να είναι γεροί», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου, κ. Νικήτας Κανάκης.

Ο κ. Κανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς πάσχουν από AIDS, φυματίωση και ηπατίτιδα, γιατί αυτό μπορούμε να το διαγνώσουμε μόνο με συγκεκριμένες εξετάσεις που δεν μπορούσαμε να κάνουμε στην Αμυγδαλέζα. Κανείς, για παράδειγμα, δεν έχει κάνει τεστ φυματίωσης. Αλλά ακόμα κι αν το είχαν κάνει το εξειδικευμένο τεστ και βρίσκονταν θετικοί, η Πολιτεία δεν θα ήξερε τι να κάνει τους ανθρώπους αυτούς, αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τους νοσούντες παράνομους μετανάστες».

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι έτοιμοι να δεχθούν όλους τους μετανάστες, σίγουρα όμως θα προκληθεί μια σημαντική επιβάρυνση στα ήδη «φορτωμένα» ιατρεία τους, καθώς έχει αυξηθεί απελπιστικά και ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και καταφεύγουν εκεί προκειμένου να δεχθούν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανάσιος Τσακρής, είναι το ίδιο ανήσυχος και δηλώνει: «Εχουμε διαπιστώσει ότι στον πληθυσμό που κρατείται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης φυματίωσης. Πολλοί είναι εκείνοι στους οποίους, αν κάναμε το ανάλογο τεστ, θα έβγαιναν θετικοί».

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

http://www.eglimatikotita.gr