«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, του Χρίστου Γούδη (συν παράθεση των πολυεθνικών (ΗΠΑ) συνεργατών των ΝΑΖΙ στον Β΄παγκ.πόλεμο)


Η έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε την αφορμή να αναδειχθούν για μία ακόμη φορά και κάποιες «παράπλευρες αλήθειες» αναφορικά με την ισχύ των ιδεολογικών προτύπων των αντιμαχομένων δυνάμεων.

Εν προκειμένω, χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά πολλών τραπεζικών, οικονομικών και βιομηχανικών κύκλων, ιδίως των ΗΠΑ, οι οποίοι διακατεχόμενοι από μία πολυεθνική αντίληψη και έχοντας διαμορφώσει τις τράπεζες και τις εταιρείες τους επάνω σε μία πολυεθνική βάση, έθεταν το κέρδος υπεράνω του πατριωτισμού και δεν δίσταζαν να βοηθούν, παράλληλα με την πολεμική προσπάθεια της χώρας τους, και την ναζιστική Γερμανία.

Μια πλήρως τεκμηριωμένη απογραφή του τι ακριβώς συνέβη εμπεριέχεται στο έργο του Τσαρλς Χίγκαμ «Trading with the enemy» («Εμπορευόμενοι με τον εχθρό») που πρωτοεκδόθηκε το 1983 και μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2005 κάτω από τον μάλλον παραπλανητικό τίτλο «Αμερικανο-Ναζιστική Συνωμοσία». Εδώ θα αρκεσθούμε σε μία πολύ περιληπτική, αλλά άκρως χαρακτηριστική, σκιαγραφία κάποιων ιδιαίτερα χτυπητών περιπτώσεων:

1. Στην σκληρή καρδιά της Ευρώπης, την Ελβετία, παραδοσιακό κράτος-θησαυροφυλάκιο όλων των μετασχηματισμένων σε χρήμα ανομιών του πλανήτη, είχε την έδρα της (στη Βασιλεία), ένα τυπικό παράδειγμα αναλγησίας έναντι των μαχόμενων ανθρώπων κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου:

η διαβόητη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), που δημιουργήθηκε το 1930 από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου (διοικούμενη από Αμερικανούς, Γερμανούς, Βρετανούς, Ιάπωνες και Ιταλούς τραπεζίτες), οι οποίες κατά την διάρκεια του πολέμου έπαιρναν κανονικά τα μερίσματά τους, τα προερχόμενα κατά βάση από την ναζιστική λεία κρατών και ανθρώπων (κυρίως εβραίων) την οποία εναπόθεταν εκεί προς φύλαξη.

Η λεία απαρτίζονταν από χρυσό αξίας 378 εκατομμυρίων δολαρίων προερχόμενο από τις εθνικές τράπεζες των κατακτημένων από την Γερμανία χωρών, όπως η Αυστρία, η Τσεχοσλοβακία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, αλλά και από πλάκες χρυσού που προήλθαν από το λιώσιμο χρυσαφικών (κοσμήματα, μονόκλ, σκελετοί γυαλιών, ρολόγια, τσιγαροθήκες και χρυσές οδοντοστοιχίες) των εβραίων που εγκλείσθηκαν και εξοντώθηκαν μαζικά στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η δικαιολογία της αρμονικής και φιλικής συνύπαρξης των τραπεζιτών των αντιμαχόμενων χωρών κατά την διάρκεια του πολέμου ήταν ότι μετά το πέρας του θα ήταν όλοι τους απαραίτητοι για την ανασυγκρότηση των χωρών από τα δεινά του πολέμου!!! 


2. Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών του κόσμου, η αμερικανική Στάνταρντ Όϊλ του Νιού Τζέρσεϋ και η αμερικανική τράπεζα Τσέϊζ Νάσιοναλ (μετέπειτα Τσέϊζ Μανχάταν), αμφότερες ιδιοκτησίας Ροκφέλερ, με βάση καθαρώς οικονομικά κριτήρια, στήριζαν προ και κατά την διάρκεια του πολέμου, πέραν των ΗΠΑ, και την ναζιστική Γερμανία.

Η Στάνταρντ Όϊλ για να αποφύγει το βρετανικό μπλόκο στα παράλια του Ατλαντικού τροφοδοτούσε τα πρώτα χρόνια του πολέμου την Γερμανία με καύσιμα μέσω Ρωσίας (με την οποία η Γερμανία είχε συνάψει το σύμφωνο φιλίας Μολότωφ-Ρίμπεντροπ), ξεφορτώνοντάς τα στο Βλαδιβοστόκ, απ’ όπου οι Ρώσοι με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο τα μετέφεραν στο Βερολίνο!

Παράλληλα η ίδια εταιρεία ανεφοδίαζε με καύσιμα τα γερμανικά υποβρύχια στην περιοχή των Καναρίων νήσων. Επίσης τροφοδοτούσε μέσω της θυγατρικής της, βρετανικής Εθύλ-Στάνταρντ, την γερμανική πολεμική αεροπορία του Γκαίριγκ με τετρααιθυλικό γραφίτη, απαραίτητο πρόσθετο των καυσίμων των αεροπλάνων της με τα οποία ο Γκαίριγκ βομβάρδιζε το Λονδίνο!

Ακόμη η Στάνταρντ Όϊλ εφοδίαζε την Γερμανία με συνθετικό καουτσούκ απαραίτητο στην κατασκευή των τροχών των τανκς, αεροπλάνων και θωρακισμένων αυτοκινήτων, την ίδια μάλιστα στιγμή κατά την οποία η εταιρεία αυτή το αποστερούσε από τους Αμερικανούς που αντιμετώπιζαν μεγάλη έλλειψη σε καουτσούκ.

Εξάλλου η τράπεζα του ιδίου ομίλου του Ροκφέλερ Τσέϊζ Μπανκ στο Παρίσι είχε δοσοληψίες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων με τους ναζί οι οποίοι είχαν υφαρπάξει τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσίες εβραίων. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ δεν τολμούσε να λάβει μέτρα εναντίον αυτού του αμερικανικού εμποροκρατικού κατεστημένου λόγω της πλήρους εξάρτησης από αυτό του αμερικανικού στρατού και ναυτικού για τον εφοδιασμό των καυσίμων τους!!!


3. Την ίδια αμοραλιστική στάση έναντι των εμπολέμων επέδειξε και ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός της τηλεφωνίας, η εταιρεία ΙΤΤ (με τις ανά τον κόσμο θυγατρικές της), η οποία βελτίωνε συνεχώς τα γερμανικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, δια της τελειοποίησης των οποίων οι ναζί κατέστη δυνατόν να βρίσκονται σε συνεχή και άμεση επαφή, χωρίς να υπόκεινται σε τηλεφωνική κρατική παρακολούθηση, με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μέσω των οποίων ανεφοδιάζονταν σπάζοντας τον συμμαχικό αποκλεισμό.

Η ΙΤΤ επίσης βελτίωνε και τα γερμανικά βομβαρδιστικά Φόλκε Βουλφ αλλά και τους πυροδοτικούς μηχανισμούς των ιπτάμενων βομβών, με τις οποίες ο Χίτλερ κατέστρεφε το Λονδίνο. 


4. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα εργοστάσια αυτοκινήτων της αμερικανικής εταιρείας Φορντ, υπό τη διεύθυνση του Χένρυ Φορντ, αλλά και η αμερικανική Τζένεραλ Μότορς, υπό τη διεύθυνση της οικογενείας Ντυπόν, δεδομένου μάλιστα ότι, πέραν των οικονομικών κριτηρίων για τις δραστηριότητές τους (κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων), οι διευθύνσεις και των δύο αυτών κολοσσών ήταν σαφώς φιλοχιτλερικές και αντισημιτικές (παρά το ότι οι ίδιοι οι Ντυπόν ήταν εβραϊκής καταγωγής!), μέχρι του σημείου μάλιστα να επιχειρήσουν να σχεδιάσουν – ανεπιτυχώς – πραξικόπημα ανατροπής του αμερικανού προέδρου Ρούζβελτ και αντικαταστάσεώς του από στρατηγό ο οποίος θα επέβαλε μία φασιστικού τύπου δικτατορία στις ΗΠΑ!


Προδημοσίευση από το έργο του Χρίστου Γούδη
«Τοτέμ και Ταμπού της Νεώτερης Ιστορίας μας»

http://www.dimokratianews.gr

Παράρτημα 1:

Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙ (από το υπόγεια Δράση)

Είναι τρομακτικό το πόσο αποτελεσματική κατευθυντήρια γραμμή είχαν οι Ναζί σε μια ολόκληρη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού και της βιομηχανία της, σε σχέση με τους πολεμοχαρείς στόχους τους. 

Οι περισσότεροι ξέρουμε για τις τρεις μεγάλες εταιρείες που συνεργάστηκαν με τους Ναζί. Η Hugo Boss που σχεδίασε τις τρομακτικές στολές των SS (όπως και η drabber που σχεδίασε τα καφέ πουκάμισα της νεολαίας του Hitler . Επίσης η  Volkswagen που σχεδίασε το Beetle με εντολή του Χίτλερ. Καθώς και η IBM η οποία σχεδίασε τις διάτρητες κάρτες που είχαν χρησιμοποιηθεί για την συστηματοποίηση της εξόντωσης των λαών με γνώμονα την φυλή ή την τάξη.

Ωστόσο, αυτές δεν ήταν οι μόνες εταιρείες που λειτούργησαν συνεργατικά με τους Ναζί - άλλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας ακόμα και σήμερα αναγνωρίσιμες πούλησαν - θα έλεγε κάποιος - και την ψυχή τους στο διάβολο με διαφορετικούς τρόπους. Με κάποιες  μπορεί και να εκπλαγείτε, ονόματα που ίσως δεν ξέρατε ή που δεν γνωρίζατε πόσο ανάμειξη είχαν.

10. Chase Bank

Μετά από σκέψη, η συνεργασία της Chase Bank (νυν JP Morgan Chase), με τους Ναζί δεν ήταν και τόσο περίεργη. Ενας από τους βασικούς μετόχους της, ο JD Rockefeller, είχε χρηματοδοτήσει άμεσα ναζιστικά πειράματα ευγονικής πριν τον πόλεμο. Μεταξύ 1936 και 1941, η Chase και άλλες τράπεζες των ΗΠΑ βοήθησαν τους Γερμανούς να συγκεντρώσουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε ισοτιμία του δολαρίου, ποσό πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες - εκ των οποίων η Chase εισέπραξε το λαχταριστό ποσό των 500.000 δολαρίων.

Αυτά ήταν πολλά χρήματα για την εποχή που τα εισέπραξε. Το γεγονός ότι τα γερμανικά σήματα που χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας, προερχόταν από τους Εβραίους που είχαν εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία, δεν φαίνεται να ενοχλούσε την Chase , στην πραγματικότητα μετά την νύχτα (Kristallnacht) που χαρακτηρίστηκε ως η πιο βίαιη εναντίων των Εβραίων σε όλη τη ναζιστική Γερμανία και την Αυστρία το 1938, η Chase είχε παγώσει τους λογαριασμούς του γαλλοΕβραίων στην κατεχόμενη Γαλλία πριν οι Ναζί το ζητήσουν καν.


 9. Ford

Ο Henry Ford ήταν ένας πασίγνωστος αντισημίτης. Η ιδιότητα του αυτή υπογραμμίστηκε δημοσιεύοντας μια συλλογή άρθρων υπό το γοητευτικό τίτλο, "The International Jew: The World's Foremost Problem".  Η Ford χορηγεί την εποχή εκείνη ακόμα και εφημερίδα την οποία χρησιμοποιεί ως ένα βήμα προπαγάνδας, κατηγορώντας τους Εβραίους για τον Α" Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα το 1938 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο της γερμανικής Eagle, το υψηλότερο μετάλλιο της Ναζιστικής Γερμανίας που χορηγούνταν στους ξένους πολίτες.

Η επιχείρηση της Ford στην Γερμανία παρήγαγε  το ένα τρίτο των στρατιωτικών φορτηγών που χρησιμοποιούνταν από τον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι δε σημαντικό είναι οτι ένα μεγάλο μέρος της εργασίας γίνοταν από τους κρατουμένους. Αυτό που είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι ότι η Ford εικάζεται οτι έχει χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία (δουλεία)  ήδη πριν από το 1940 .


8. Random House

Μπορεί να μην έχετε ακούσει για Bertelsmann AG, αλλά θα έχετε ακούσει για τα βιβλία που εκδίδονται από πολλές θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης της Random House, Bantam Books και Doubleday. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, η Bertelsmann έχει δημοσιευθεί μια προπαγάνδα για την ναζιστική λογοτεχνία,“Sterilization and Euthanasia: A Contribution to Applied Christian Ethics.” 


7. Kodak

Όταν σκέφτεστε την Kodak, σας έρχονται εικόνες από ευτυχισμένες οικογενειακές φωτογραφίες και αναμνήσεις που μπορεί να τις έχετε και σε βίντεο, αλλά αυτό που θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε είναι η εργασία "σκλάβων" στο γερμανικό υποκατάστημα της επιχείρησης που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Θυγατρικές της Kodak στις ουδέτερες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν πρόχειρα επιχειρήσεις με τους Ναζί, παρέχοντάς τους την δυνατότητα της αγοράς των προϊόντων τους κερδίζοντας έτσι το πολύτιμο ξένο νόμισμα. Το Πορτογαλικό υποκατάστημα έστειλε ακόμη και τα κέρδη του στο υποκατάστημα της Χάγης, το οποίο βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή εκείνη την εποχή. Επιπλέον, η εν λόγω εταιρεία δεν παρήγαγε απλώς κάμερες, επεκτάθηκε επίσης στην κατασκευή πυροκροτητών και σε άλλα στρατιωτικά αγαθά για τους Γερμανούς.


6. Η Coca-Cola

Η Fanta είναι ένας νόστιμος χυμός πορτοκαλιού, χυμός που είχε αρχικά σχεδιαστεί ειδικά για τους Ναζί. Ακριβώς! βλέπετε, τα συστατικά για την κόλα που δίνει την επωνυμία της Coca-Cola ήταν δύσκολο προϊον στο να εισαχθεί, οπότε ο διαχειριστής του γερμανικού τμήματος της Coca-Cola, Max Keith, παρουσίασε  ένα νέο χυμό που θα μπορούσε να γίνει με τα διαθέσιμα υλικά.

Το 1941, η Fanta έκανε το ντεμπούτο της στη γερμανική αγορά. Ο Max Keith δεν ήταν ο φιλος των  Ναζί, αλλά οι προσπάθειές του να κρατήσει τη λειτουργία την Coca-Cola ζωντανή στα μέσα του πολέμου, σήμαινε ότι η Coca-Cola έπρεπε να εισπράττει από κάπου κέρδη, πράγμα που θα έδινε την ευκαιρία να αντέξει την οικονομική πίεση της εποχής και θα μπορούσε να επιστρέψει στην διανομή του κυρίως χυμού της Coca-Cola στην Ευρώπη, αμέσως μόλις ο πόλεμος τελείωνε .

5. Allianz

Η Allianz είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1890, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ήταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη Γερμανία, κατά την άνοδο των ναζί στην εξουσία. Ως εκ τούτου, γρήγορα άρχισε να ασχολείται σοβαρά με το ναζιστικό καθεστώς.

Ο Γενικός Διευθυντή της Allianz, Kurt Schmitt, ήταν επίσης  υπουργός οικονομικών του Χίτλερ, και η εταιρεία είχε ασφαλίσει τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό στο Άουσβιτς. Ηταν υπεύθυνος για την πολιτική που επέβαλε το ναζιστικό κράτος.


Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάστηκε στενά με τη ναζιστική κυβέρνηση για να εντοπίσουν τις πολιτικές ασφάλειας ζωής των ΓερμανοΕβραίων και έστειλε στα στρατόπεδα του θανάτου αρκετούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.


4. Novartis

Εταιρείες - συνεργάτες των ΝΑΖΙΗ Bayer, αν και πασίγνωστη εταιρεία για την προέλευσή της, ως θυγατρική του κατασκευαστή που έκανε το Zyklon B αέριο που χρησιμοποιείται στα ναζιστικά στρατόπεδα και στους θαλάμους αερίων, φυσικά δεν είναι η μοναδική φαρμακευτική εταιρεία με σκελετούς στο ντουλάπι της.


Η ελβετική χημική εταιρεία Ciba και η Sandoz συγχωνεύονται για να σχηματίσουν την Novartis, η διασημότερη για τα φάρμακα της, Ritalin. Το 1933, το υποκατάστημα του Βερολίνου της Ciba παραδίδει για να καούν όλοι οι εβραϊκής καταγωγής υπάλληλοί της περιλαμβανομένου του διοικητικού συμβουλίου. Εντωμεταξύ, η Sandoz ακολούθησε το παράδειγμα και εκανε το ίδιο και με τον πρόεδρό της.


Οι εταιρίες αυτές κατασκεύαζαν τα χρώματα, τα φάρμακα και τα χημικά για τους Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Novartis για να καθησυχάσει την ενοχή της προσπάθησε να επανορθώσει με το να  συνεισφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια προς ένα ελβετικό ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων των Ναζί.


3. Η Nestle

Το 2000, η Nestle κατέβαλε πάνω από 14,5 εκατομμυρία δολαρία σε αποζημιώσεις για το ότι είχε καταναγκαστικούς εργάτες, και βασίζονταν ουσιαστικά σε εργάτες-σκλάβους που βρέθηκαν να είναι εκεί . Τα ποσά απαιτήθηκαν απο τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και εβραϊκών οργανώσεων.

Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι κατείχε μια εταιρεία το 1947 και ότι είχε χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου και δήλωσε επίσης ότι « ορισμένες εταιρείες του ομίλου Nestle που δραστηριοποιούνταν σε χώρες που ελέγχονταν από το Ναζιστικό καθεστώς απασχολούσαν αναγκαστικούς εργάτες.

Η Nestle επίσης βοήθησε με τη χρηματοδότηση ενός ναζιστικού κόμματος στην Ελβετία το 1939 και πέτυχε μια προσοδοφόρα σύμβαση που της έδινε την δυνατότητα να κερδίσει μεγάλα ποσά παρέχοντας την συνολική κατανάλωση σοκολάτας για τις ανάγκες του γερμανικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.


2. BMW

Η BMW έχει παραδεχθεί τη χρήση έως και 30.000 αναγκαστικών εργατών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν  εργάτες σκλάβοι και τρόφιμοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης, χρησιμοποιούνταν εκεί που παράγονταν κινητήρες για την Luftwaffe.

Με αυτόν τον τρόπο οι εργάτες αναγκάστηκαν να ενισχύσουν το καθεστώς των Ναζί  να αμυνθεί, εναντίον εκείνων που προσπαθούσαν να τους σώσουν. Η BMW επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αεροσκάφη και την κατασκευή μοτοσικλέτών κατά τη διάρκεια του πολέμου, έτσι ουσιαστικά  δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας βασικός προμηθευτής των μηχανών του πολέμου για τους ναζί.


1. Η General Electric (GE)

Το 1946 στην General Electric επεβλήθη πρόστιμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λόγω δόλιων δραστηριοτήτων σε καιρο πολέμου .

Σε συνεργασία με την Krupp, μια γερμανική εταιρεία κατασκευής, η General Electric σκόπιμα και τεχνητά αύξησε την τιμή του καρβιδίου βολφραμίου, ένα υλικό που ήταν ζωτικής σημασίας για την κατεργασία μετάλλων που είναι αναγκαίο για την πολεμική προσπάθεια.

Αν και επέβαλαν σαν τελικό πρόστιμο μόλις 36.000 δολάρια στο σύνολο, η General Electric  είχε κερδίσει περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την απάτη και μόνο το 1936, δυσχεραίνοντας επίσης  την πολεμική προσπάθεια των αντιπάλων υπέρ των Ναζί.

Η GE αγόρασε επίσης μετοχές της Siemens πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, που την καθιστά συνένοχη στη χρήση της εργασίας σκλάβων για να χτίσουν οι ίδιοι θαλάμους αερίων, όπου σε αυτούς πολλοί από τους εργάτες που τους κατασκεύασαν βρήκαν το θάνατο.

  
http://ypogeia-drasi.blogspot.gr

Παράρτημα 2:

11 Companies That Surprisingly Collaborated With the Nazis
written

 by Sam Greenspan


I saw this article today; it's about a controversy over the German insurance company Allianz buying the naming rights to the new New York Giants and Jets football stadium. 

That's controversial because Allianz has very famous Nazi ties -- they insured Auschwitz, their CEO was one of Hitler's advisers, and, during the Holocaust, instead of paying life insurance benefits to Jews, they sent that money straight to the Nazis. 

Jewish groups don't want Allianz getting the naming rights to the new Meadowlands. Abe Foxman, the head of the Anti-Defanation League, says, quote, "It would be an insult. It's putting their name in lights for generations to come." 

Since World War Two ended, Allianz has officially apologized for its role in the Holocaust and has paid several million dollars in restitution. Which brings me to a larger point here: At what point should we say to Nazi collaborating companies, "OK. You've apologized, you've paid, none of your current employees worked with the Nazis, it's time to move on"? 

Because there are a TON of companies that worked with the Nazis. Way more than the Allianz and the other 11 I'm about to talk about here. They've all apologized. A lot have paid restitution. Two generations have passed. 

I won't comment on whether I think people should forgive them... boycott them... continue to patronize them, but begrudgingly... or continue to patronize them with statements like, "Wow, Allianz, your insurance is SO good, we're SO impressed with what you're doing. And if it wasn't for the 800 other, better insurance companies out there, we'd TOTALLY sign up with you." 

That's up to you. I'm just puttin' the information out there. Here are 11 companies that you may not realize collaborated with the Nazis.

Kodak.

During World War Two, Kodak's German branch used slave laborers from concentration camps. Several of their other European branches did heavy business with the Nazi government.


And Wilhelm Keppler, one of Hitler's top economic advisers, had deep ties in Kodak. When Nazism began, Keppler advised Kodak and several other U.S. companies that they'd benefit by firing all of their Jewish employees. (Source: The Nation)

Hugo Boss.

In the 1930s, Hugo Boss started making Nazi uniforms. The reason: Hugo Boss himself had joined the Nazi party, and got a contract to make the Hitler Youth, storm trooper and SS uniforms.


That was a huge boon for Hugo Boss... he got the contract just eight years after founding his company... and that infusion of business helped take the company to another level.

The Nazi uniform manufacturing went so well that Hugo Boss ended up needing to bring in slave laborers in Poland and France to help out at the factory.

In 1997, Hugo's son, Siegfried Boss, told an Austrian news magazine, "Of course my father belonged to the Nazi party. But who didn't belong back then?" (Source: New York Times)

Volkswagen.

Ferdinand Porsche, the man behind Volkswagen and Porsche, met with Hitler in 1934, to discuss the creation of a "people's car." (That's the English translation of Volkswagen.)


Hitler told Porsche to make the car with a streamlined shape, "like a beetle." And that's the genesis of the Volkswagen Beetle... it wasn't just designed for the Nazis, Hitler NAMED it.

During World War Two, it's believed that as many as four out of every five workers at Volkswagen's plants were slave laborers. Ferdinand Porsche even had a direct connection to Heinrich Himmler, one of the leaders of the SS, to directly request slaves from Auschwitz. (Source: The Straight Dope)

Bayer.

During the Holocaust, a German company called IG Farben manufactured the Zyklon B gas used in the Nazi gas chambers. They also funded and helped with Josef Mengele's "experiments" on concentration camp prisoners.


IG Farben is the company that turned the single largest profit from work with the Nazis. After the War, the company was broken up. Bayer was one of its divisions, and went on to become its own company.

Oh... and aspirin was founded by a Bayer employee, Arthur Eichengrun. But Eichengrun was Jewish, and Bayer didn't want to admit that a Jewish guy created the one product that keeps their company in business. So, to this day, Bayer officially gives credit to Felix Hoffman, a nice Aryan man, for inventing aspirin. (Source: Alliance for Human Research Protection, Pharmaceutical Achievers)

Siemens.

Siemens took slave laborers during the Holocaust and had them help construct the gas chambers that would kill them and their families. Good people over there.


Siemens also has the single biggest post-Holocaust moment of insensitivity of any of the companies on this list. In 2001, they tried to trademark the word "Zyklon" (which means "cyclone" in German) to become the name a new line of products... including a line of gas ovens.

Zyklon, of course, being the name of the poison gas used in their gas chambers during the Holocaust.

A week later, after several watchdog groups appropriately freaked out, Siemens withdrew the application. They said they never drew the connection between the Zyklon B gas used during the Holocaust and their proposed Zyklon line of products. (Source: BBC)

Coca-Cola, specifically Fanta.

Coke played both sides during World War Two... they supported the American troops but also kept making soda for the Nazis. Then, in 1941, the German branch of Coke ran out of syrup, and couldn't get any from America because of wartime restrictions.


So they invented a new drink, specifically for the Nazis: A fruit-flavored soda called Fanta.

That's right: Long before Fanta was associated with a bunch of exotic women singing a god-awful jingle, it was the unofficial drink of Nazi Germany. (Source: New Statesman)

Ford.

Henry Ford is a pretty legendary anti-Semite, so this makes sense. He was Hitler's most famous foreign backer. On his 75th birthday, in 1938, Ford received a Nazi medal, designed for "distinguished foreigners." 


He profiteered off both sides of the War -- he was producing vehicles for the Nazis AND for the Allies.

I'm wondering if, in a completely misguided piece of logic, Allianz points to the Detroit Lions giving Ford the naming rights to their stadium as a reason why they should get the rights to the Meadowlands. (Source: Reformed Theology)

Standard Oil.

The Luftwaffe needed tetraethyl lead gas in order to get their planes off the ground. Standard Oil was one of only three companies that could manufacture that type of fuel. So they did.


Without them, the German air force never could've even gotten their planes off the ground.

When Standard Oil was dissolved as a monopoly, it led to ExxonMobil, Chevron and BP, all of which are still around today. (But fortunately, their parent company's past decision to make incredible profits off of war have not carried on.) (Source: MIT's Thistle)

Chase bank.

A lot of banks sided with the Nazis during World War Two. Chase is the most prominent.


They froze European Jewish customers' accounts and were extremely cooperative in providing banking service to Germany. (Source: New York Times)

IBM.

IBM custom-build machines for the Nazis that they could use to track everything... from oil supplies to train schedules into death camps to Jewish bank accounts to individual Holocaust victims themselves.


In September of 1939, when Germany invaded Poland, the "New York Times" reported that three million Jews were going to be "immediately removed" from Poland and were likely going to be "exterminat[ed]."

IBM's reaction? An internal memo saying that, due to that "situation", they really needed to step up production on high-speed alphabetizing equipment. (Source: CNet)

Random House publishing.

Random House's parent company, Bertelsmann A.G., worked for the Nazis... they published Hitler propaganda, and a book called "Sterilization and Euthanasia: A Contribution to Applied Christian Ethics".


Bertelsmann still owns and operates several companies. I picked Random House because they drew controversy in 1997 when they decided to expand the definition of Nazi in Webster's Dictionary.

Eleven years ago, they added the colloquial, softened definition of "a person who is fanatically dedicated to or seeks to control a specified activity, practice, etc." (Think "Soup Nazi".)

The Anti-Defamation League called that expanded definition offensive... especially when added by a company with Nazi ties... they said it, quote, "trivializes and denies the murderous intent and actions of the Nazi regime... it also cheapens the language by allowing people to reach for a quick word fix... [and] lends a helping hand to those whose aim is to prove that the Nazis were really not such terrible people." (Source: New York Observer, ADL)

http://www.11points.com