«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Άλμα στην "ατομική αλεξίσφαιρη θωράκιση".Υγρή πανοπλία «σταματά τις σφαίρες καλύτερα από το Kevlar»
Δοκιμές στην Πολωνία

Η υγρή πανοπλία παραμορφώνεται λιγότερο κατά την πρόσκρουση του βλήματος. Το βίντεο του Reuters πιο κάτω εξηγεί. 

Βαρσοβία


Ερευνητές πολωνικής εταιρείας που παράγει αλεξίσφαιρα γιλέκα αναπτύσσουν μια νέα τεχνολογία θωράκισης που βασίζεται σε ένα «μη νευτώνειο ρευστό», το οποίο στερεοποιείται απότομα όταν χτυπηθεί από σφαίρα.


To υγρό της εταιρείας Moratex, με την ονομασία STF (Shear-Thickening Fluid), δεν υπακούει στους νόμους των νευτώνειων ρευστών όπως το νερό. 


Στα ρευστά αυτά η δύναμη που απαιτείται για να κινηθεί ταχύτερα το υγρό αυξάνεται εκθετικά, και η αντίστασή του στην κίνηση εξαρτάται από τη θερμοκρασία.

Αντίθετα, το STF στερεοποιείται σε οποιαδήποτε θερμοκρασία όταν δεχθεί απότομες δυνάμεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. 

H ακριβής σύσταση του υγρού είναι γνωστή μόνο στη Moratex και τους εφευρέτες του στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Θωράκισης στη Βαρσοβία. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν πάντως ότι μπορεί να σταματήσει ένα μεγάλο εύρος βλημάτων, καθώς η ενέργεια της πρόσκρουσης εκτονώνεται σε μια μεγάλη επιφάνεια του ρευστού.

«Το ιξώδες του υγρού [δηλαδή το πόσο παχύρρευστο είναι] αυξάνεται χάρη στην διάταξη των σωματιδίων στη δομή του υγρού, τα οποία σχηματίζουν έναν φραγμό έναντι ενός εξωτερικού διατρητικού παράγοντα» δήλωσε η Καρολίνα Ολσέφσκα, η οποία πραγματοποιεί δοκιμές για λογαριασμό της Moratex.

Σύμφωνα με τον Μαρσίν Στρούζτσικ, αναπληρωτή διευθυντή ερευνών στην εταιρεία, το STF προσφέρει ανώτερο επίπεδο ασφάλειας σε σχέση με τα παραδοσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία κατασκευάζονται συνήθως από Kevlar.

Ο λόγος είναι ότι τα παραδοσιακά γιλέκα παραμορφώνονται περισσότερο κατά την πρόσκρουση και υποχωρούν σε βάθος μέχρι τέσσερα εκατοστά. Αυτό «μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο στέρνο,  έμφραγμα του μυοκαρδίου ή θανατηφόρο βλάβη στον σπλήνα» είπε ο Στρούζτσικ.

«Εξαλείψαμε αυτόν τον κίνδυνο κατά 100%, καθώς μειώσαμε την παραμόρφωση από τα τέσσερα εκατοστά στο ένα εκατοστό» υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι τα παραδοσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι επίσης βαρύτερα και εμποδίζουν περισσότερο τις κινήσεις του χρήστη.

Εκτός από το STF, η Moratex πειραματίζεται και με ένα «μαγνητορεολογικό» ρευστό, το οποίο αλλάζει απότομα ιξώδες όταν εκτεθεί σε μαγνητικό πεδίο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, και τα δύο υγρά θα μπορούσαν να έχουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως σε αθλητικά είδη και προφυλακτήρες αυτοκινήτων.http://news.in.gr/