«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Χάκερ πήραν τον έλεγχο αυτοκινήτου και το έριξαν σε χαντάκι - Η Fiat Chrysler ανακαλεί 1,4 εκατομμύρια οχήματα μετά το "εφιαλτικό τεστ" (άραγε με τα αεροσκάφη παίζει κάτι ανάλογο;)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ


Ελένη Κυριακίδου

Αμερικανοί «καλοί» χάκερ έδειξαν στην πράξη ότι είναι δυνατό να πάρουν τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, ανέλαβαν τον έλεγχο του τιμονιού, των φρένων και άλλων συστημάτων ενός τζιπ «Τσερόκι», το οποίο έβγαλαν από το δρόμο και το έριξαν σε ένα χαντάκι.

Επρόκειτο, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», για μια εντυπωσιακή επίδειξη των διευρυμένων πλέον δυνατοτήτων των χάκερ και μια ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του μέλλοντος, που δεν θα αφορούν πλέον μόνο τους χρήστες υπολογιστών και τηλεφώνων, αλλά και τους οδηγούς, καθώς τα αυτοκίνητα εξελίσσονται σε αυτοκινούμενα δίκτυα υπολογιστών. Ένα τυπικό σύγχρονο «έξυπνο» αυτοκίνητο περιέχει περίπου 50 υπολογιστές διασυνδεδεμένους μεταξύ τους.

Οι δύο χάκερ -στην πραγματικότητα ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας- χρησιμοποίησαν ένα φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο και μια ασύρματη σύνδεση για να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του αυτοκινήτου, την ώρα που αυτό εκινείτο με 100 χλμ την ώρα σε ένα δρόμο του Σαιν Λιούις του Μισούρι.Οι χάκερ έσβησαν την μηχανή του εν κινήσει οχήματος, αναβόσβησαν τον κλιματισμό και το ραδιόφωνο, έκαναν τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ να πηγαινοέρχονται σαν τρελοί, αχρήστευσαν τα φρένα από μακριά και τελικά ανάγκασαν τον οδηγό (έναν συνεργάτη τους) να βγει από την πορεία του.
Όπως είπαν, κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με ένα μεγάλο φορτηγό. Η Chrysler, κατασκευάστρια του «Τσερόκι», έκανε γνωστό ότι κυκλοφόρησε μια ενημέρωση λογισμικού για να λύσει το κενό ασφάλειας του τζιπ της.

Μια σχετική ανακοίνωση όμως έκανε και η βρετανική εταιρεία NCC Group, που δήλωσε ότι κι αυτή βρήκε τρόπο να ελέγχει εξ αποστάσεως τα φρένα και άλλα ζωτικά συστήματος ενός οχήματος. Η NCC έκανε τη σχετική επίδειξη στις εγκαταστάσεις της στο Τσέλτενχαμ. Οι ερευνητές της μάλιστα προειδοποίησαν ότι οι χάκερ είναι δυνατό να επηρεάσουν πολλά οχήματα ταυτόχρονα μέσω της ίδιας κυβερνοεπίθεσης.

Οι ειδικοί πάντως ανέφεραν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τέτοιες επιθέσεις βρίσκονται πέρα από τις τεχνικές δυνατότητες των περισσότερων κακόβουλων χάκερ. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

http://www.iefimerida.gr

....................................

ΟΙ ΧΑΚΕΡ ΤΟ ΕΡΙΞΑΝ ΣΕ ΧΑΝΤΑΚΙ
Η Fiat Chrysler ανακαλεί 1,4 εκατομμύρια οχήματα μετά την «πειρατεία» εξ αποστάσεως σε ένα από τα τζιπ της

Η ολλανδική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler αποφάσισε να ανακαλέσει 1,4 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ προκειμένου να ενημερώσει το λογισμικό τους, μετά την «επίδειξη» που πραγματοποίησαν δύο χάκερ-ερευνητές οι οποίοι κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο ενός τζιπ Τσερόκι από απόσταση και να το ρίξουν σε ένα χαντάκι.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα με τα οχήματά της, πέρα από την «πειρατεία» που έκαναν οι δύο ειδικοί ερευνητές σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Οι ερευνητές Τσάρλι Μίλερ και Κρις Βάλασεκ κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ένα τζιπ Τσερόκι ενώ το οδηγούσε ένα δημοσιογράφος του περιοδικού Wired. Ο δημοσιογράφος παρατήρησε το ραδιόφωνο του οχήματος να ανοιγοκλείνει μόνο του, τους υαλοκαθαριστήρες να κινούνται, τον κινητήρα να μειώνει στροφές και τέλος έχασε τα φρένα.

Η Fiat Chrysler ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει μια ενημέρωση λογισμικού προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Τα νέα της μοντέλα θα διαθέτουν μια συσκευή που θα εμποδίζει τους χάκερ να τα θέτουν υπό τον έλεγχό τους.

http://www.iefimerida.gr/

σχετικά:

FBI: Άνδρας πήρε τον έλεγχο αεροσκάφους από το λάπτοπ του

Με hacking οδήγησαν αυτοκίνητο εκτός πορείας σκοτώνοντας τον οδηγό του (επικίνδυνος δημοσιογράφος - ΗΠΑ)

Hacker ανάλυε στο CNN το 2013 πως με δική του εφαρμογή μπορούσε να "πάρει τον έλεγχο ενός αεροσκάφους" εξ' αποστάσεως