«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

H TEXNH THΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ (από την οπτική της Δικηγορικής/διαμεσολαβητικής Οδού)ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ;

«Όλοι μας είμαστε καλλιτέχνες,
όλοι μας έχουμε δημιουργικότητα,
όλοι μας μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά
που αγαπούμε».
Μάικ Πεγκ

Είναι λοιπόν η διαπραγμάτευση μία τέχνη; Εάν ναι, τότε βασίζεται στην εμπειρία και το ταλέντο – απαιτεί γνώση και προσπάθεια. Εάν όχι, μήπως είναι μία επιστήμη – ένα σύνολο δηλαδή ειδικών, τεκμηριωμένων και οργανωμένων γνώσεων που άπαξ και τις αποκτήσεις μπορείς να θεωρείσαι ένας καλός διαπραγματευτής;

Η απάντηση στο ερώτημα μας έρχεται από την επίσημη γλώσσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα Λατινικά. Στην αγγλική γλώσσα η λέξη «art» (= τέχνη), προέρχεται από το λατινικό «ars» που σημαίνει διευθετώ – διακανονίζω.


Η έννοια της διαπραγμάτευσης εμπεριέχει σε τέτοιο βαθμό τη διευθέτηση και το διακανονισμό, που δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρήσουμε – με την ευρεία έννοια του όρου - τις δύο έννοιες ταυτόσημες.

Σαν τέχνη, απαιτεί έμπνευση, ταλέντο και αφοσίωση. Απαιτεί την ψυχή και το σώμα του «καλλιτέχνη» να βρίσκονται σε αρμονία και εγρήγορση. Οι αισθήσεις να είναι παρούσες και να συνδυάζονται κατάλληλα για να δίνουν τα απαραίτητα μηνύματα. Να καθοδηγούν το νου και να φωτίζουν το μονοπάτι προς τη λύση.

Συνάμα όμως, απαιτεί γνώση και παρατήρηση, προκειμένου να μπορεί να στηρίξει και να εμπεδώσει τα ερεθίσματα – μηνύματα των αισθήσεων. Απαιτεί άρτια τεχνική και γνωστική προεργασία για τον αποκλεισμό ή περιορισμό δυσάρεστων εκπλήξεων.

Στη χρονολωρίδα της ζωής μας, από τη γέννηση έως το θάνατο, δύσκολα θα μπορέσουμε να βρούμε έστω και μία ημέρα που να μην έχουμε διαπραγματευτεί με κάποιον για κάτι. Με τους γονείς μας, με τους φίλους μας, με τους συντρόφους μας, με τους εργοδότες μας, με τους συναδέλφους μας ακόμα και με αγνώστους.

Η απόφαση μας να γράψουμε αυτό το βιβλίο βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στη βαθιά μας πίστη πως η τέχνη της διαπραγμάτευσης είναι η τέχνη του ζην. Οραματιστήκαμε ένα βιβλίο που θα έχει ενέργεια και θα αποτελεί έναν οδηγό αλλαγής στον τρόπο που διεκδικούμε μία καλύτερη επικοινωνία, ένα εργαλείο βελτίωσης των ικανοτήτων μας να αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους – ένα βιβλίο που θα συντελέσει στην απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων που αναγκαία όλοι χρειαζόμαστε προκειμένου να πετύχουμε.

Λένε πως διδάσκουμε αυτό που χρειάζεται να μάθουμε. Και εμείς νιώσαμε από τη συγγραφή των πρώτων κιόλας κεφαλαίων πως μέσα από τη διαδικασία της συγγραφής του κάναμε κτήμα μας σπουδαία πράγματα. Ελπίζουμε να απολαύσετε την ανάγνωση του, όσο απολαύσαμε εμείς τη συγγραφή του.


Ιούνιος 2015

Γεράσιμος Χαλιώτης, Δικηγόρος,Διαμεσολαβητής

Ελένη Γκίνη, Δικηγόρος


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ βιβλίου

-  ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ;

- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ;

-  ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

-  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

- ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ

-  ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

-  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

-  ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ

-  ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

-  ΕΜΠΛΟΚΗ “DEADLOCK” – Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ

- ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

- ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

εκδ. Νομόραμα(Ιστορικά τεκμήρια περί "Δήθεν Διαπραγμάτευσης"): Διάλογος Μηλίων και Αθηναίων: ένα μνημείο πολιτικού αμοραλισμού...Μέρος Α΄

Διαπραγμάτευση: μερικές μικρές "ειδικές" λεπτομέρειες της εφαρμογής της στην πράξη...