«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Σουηδία: Πρώτο κόμμα η ακροδεξιά στην πρόθεση ψήφου των πολιτών

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις
Όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Metro, το 25,2% των ψηφοφόρων έχει πρόθεση να ψηφίσει το κόμμα αυτό, που ασκεί δριμεία κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

To ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας βρέθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην κορυφή μιας δημοσκόπησης, γεγονός που αντανακλά το ολοένα και εντεινόμενο αίσθημα δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στους πρόσφυγες και τους Ρομά, σε μια χώρα που διακηρύσσει την ανοχή της σε κάθε επίπεδο.
Η Σουηδία αποτελεί πόλο έλξης για έναν αριθμό-ρεκόρ μεταναστών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συρράξεις, τα απολυταρχικά καθεστώτα και την φτώχεια λόγω του συστήματος κοινωνικής προστασίας και της υγιούς αγοράς εργασίας. 

Οι σουηδικές αρχές χορηγούν συστηματικά άσυλο σε Σύρους πρόσφυγες όπως επίσης σε πρόσφυγες από την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο 1 στους 4 Σουηδούς δεν συμφωνεί με αυτήν την πολιτική μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov. 

Όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Metro, το 25,2% των ψηφοφόρων έχει πρόθεση να ψηφίσει το κόμμα αυτό, που ασκεί δριμεία κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι Δημοκράτες της Σουηδίας (SD) επικρατούν των σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν (23,4%). Οι Μετριοπαθείς, το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, κατετάγη τρίτο συγκεντρώνοντας ποσοστό 21% των προθέσεων ψήφου.

Η άνοδός τους είναι θεαματική μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2014, στις οποίες οι Δημοκράτες της Σουηδίας συγκέντρωσαν –κάτι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία τους– το 12,9% των ψήφων και έγιναν τρίτη πολιτική δύναμη στην χώρα.

Ακόμα και αν λάβει κανείς υπόψη τις όποιες επιφυλάξεις στην ερμηνεία μιας δημοσκοπικής έρευνας ή ακόμα και το γεγονός ότι σε μια άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε το Sverige Tycker, και η οποία δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Aftonbladet, βρίσκονται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων με ποσοστό 20,8%, «η πρόοδος των Σουηδών Δημοκρατών είναι αδιαμφισβήτητη. 

Πρόκειται για ένα κόμμα που καταγράφει άνοδο» τόνισε ένα πολιτικολόγος του πανεπιστημίου του Βεκρά, ο Καρλ Λόξμπο, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Γιατί όμως τόσο σύντομα; «Θα έλεγα ότι αυτό συμβαίνει διότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται ως φιλελεύθερα σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους για τα ζητήματα της μετανάστευσης. Με αυτό δεν συμφωνεί ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος» σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι Σουηδοί ανήσυχοι για το ενδεχόμενο μιας μαζικής εισροής προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες νιώθουν ότι δεν έχουν «προς το παρόν παρά μία μόνο επιλογή» συμπεραίνει ο Λόξμπο.
Οι Δημοκράτες της Σουηδίας παρουσιάζονται ως «το μοναδικό πραγματικό κόμμα της αντιπολίτευσης» έναντι της αριστερής κυβέρνησης.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, που επικεντρώνεται ιδίως στην μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική της ενσωμάτωσης, και στο θέμα της επαιτείας. 

Πολλοί δεν θεωρούν τους Μετριοπαθείς ή τα υπόλοιπα κόμματα ως μια εναλλακτική σε αυτά τα θέματα και στρέφονται ιδίως προς τα εμάς» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο γραμματέας του SD, Ρίχαρντ Γιόμσοφ.

Βραχυπρόθεσμα, το κόμμα αυτό μπορεί να ευνοήθηκε από ένα δραματικό γεγονός που συγκλόνισε την χώρα.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.527 ανθρώπων το διάστημα μεταξύ 14ης και 17ης Αυγούστου. Λίγο αφότου ένας αιτών άσυλο από την Ερυθραία ανέλαβε την ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία δύο Σουηδών σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Ikea.

To καλοκαίρι αυτό σηματοδότησε επίσης μία εκστρατεία αφισοκόλλησης που διεξήγαγαν οι Σουηδοί Δημοκράτες εναντίον της επαιτείας των Ρομά, με σύνθημα: «Η Σουηδία πρέπει να τα καταφέρει καλύτερα από αυτό».
Στη Σουηδία, το 7,5% του πληθυσμού της οποίας είναι ξένοι πολίτες, υποβλήθηκαν 81.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου το 2014, οι περισσότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με τον πληθυσμό της (9,7 εκατομμύρια).