«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ακόμη ένα χτύπημα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης - (το να "αποδέχεσαι τις ποσοστώσεις που επιβάλλει η ΕΕ" σημαίνει να "αποδέχεσαι να παράγεις λιγότερο ένα συγκεκριμένο προϊόν" ώστε αυτό που "έχασες εσύ" να το "παράγει ένα άλλο μέλος της ΕΕ"...μ' αυτό τον εγκληματικό τρόπο η ΕΕ και οι Έλληνες πολιτικοί των 40 τελευταίων ετών κατέστρεψαν την Ελληνική παραγωγή...στα ΠΑΝΤΑ ...και κυρίως στην αγροτική/κτηνοτροφική/αλιευτική παραγωγή...ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ τους εραστές της ΕΕ...(λέτε να έκαναν ότι έκαναν με το αζημίωτο;;;)


Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ενός από τα δύο εργοστάσια στη Σερβία

Εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε παλαιότερη διαμαρτυρία τους στη Θεσσαλονίκη

Σε προσωρινή (;) αναστολή της λειτουργίας του ενός από τα δύο εργοστάσια που διαθέτει στη Σερβία προχώρησε η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. 

Οι σέρβοι τευτλοκαλλιεργητές προτίμησαν τον ανταγωνισμό - ένα σερβικό και ένα ιταλικό ζαχαρουργείο - για να παραδώσουν τα τεύτλα τους, φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν, αφού η μητρική εταιρεία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Είναι άλλο ένα κρούσμα που μαρτυρεί την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια ο όμιλος, δεδομένου ότι οι σερβικές θυγατρικές είχαν ως τώρα αυτόνομη θετική πορεία σε σχέση με τη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 30 εκατ. ευρώ που έλαβε τον περασμένο Απρίλιο ως έκτακτη ενίσχυση η ΕΒΖ από τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου περίπου 6 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στις δύο θυγατρικές στη Σερβία για να εξοφληθούν αγορές ζάχαρης της μητρικής που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 είχαν κλείσει τα ζαχαρουργεία σε Λάρισα και Ξάνθη λόγω περιορισμένης παραγωγής, ως απόρροια της ποσόστωσης που αποδέχθηκε η χώρα έναντι αποζημίωσης 85 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Για να περιοριστούν τα κόστη, το καλοκαίρι του 2014 η τότε διοίκηση αποφάσισε να κλείσει και τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες, με αποτέλεσμα να μείνει στην Ελλάδα μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

Ακόμη όμως και με το ένα εργοστάσιο σε λειτουργία η ΕΒΖ δεν κατάφερε να περιορίσει τα κόστη της. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου 1.7.2014 - 31.3.2015, οι λειτουργικές ζημιές αυξήθηκαν από 15,4 εκατ. ευρώ σε 27,8 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές έφτασαν τα 45,7 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια «γύρισαν» αρνητικά στα 22 εκατ. ευρώ. 

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε μόλις στα 54,8 εκατ. ευρώ. Απέναντι σε αυτόν τον ισχνό τζίρο η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει δάνεια 161 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 180 εκατ. ευρώ. Τώρα φαίνεται πως ο «ιός» της Ελλάδας χτύπησε και τις θυγατρικές στη Σερβία, που ήταν η προμετωπίδα του ομίλου.

Ο ελλειμματικός ισολογισμός είναι αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ της τιμής πώλησης της ζάχαρης και του κόστους παραγωγής. Η τιμή πώλησης ανέρχεται περίπου σε 500 ευρώ ο τόνος και το κόστος για την παραγωγή ενός τόνου ζάχαρης προσεγγίζει τα 700 ευρώ.

Εφέτος στην Ελλάδα την περίοδο της συγκομιδής και επεξεργασίας των τεύτλων για την παραγωγή ζάχαρης (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος) θα επαναλειτουργήσει για ελάχιστες ημέρες το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα.

«Η εταιρεία λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και δυσμενές χρηματοοικονομικό περιβάλλον που κατέστησε απολύτως αναγκαία την αναδιάρθρωση και προσαρμογή της στις νέες δύσκολες συνθήκες της αγοράς. 

Η επίτευξη των στόχων συγκεκριμένων δράσεων αναδιάρθρωσης όπως παρουσιάζονται στις Σημειώσεις των Οικονομικών Καταστάσεων της τρέχουσας περιόδου, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση και βελτίωση των τιμών της ζάχαρης, που βρέθηκαν στα ιστορικά χαμηλότερα σημεία της αγοράς και ήδη παρουσιάζουν σταθερά αυξητικές τάσεις, την αναγκαία αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου της εταιρείας και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της εταιρείας στο μέλλον» αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της διοίκησης.
Ως το τέλος του μήνα η νέα διοίκηση της ΕΒΖ θα υποβάλει στον βασικό της πιστωτή, που είναι η Τράπεζα Πειραιώς, προς έγκριση ένα νέο επεξεργασμένο πλάνο βιωσιμότητας.

http://www.tovima.gr

σχετικά:

Μύθοι και πραγματικότητα περί "παραγωγικής ανεπάρκειας" στην Ελλάδα (1)

Μύθοι και πραγματικότητα περί "παραγωγικής ανεπάρκειας" στην Ελλάδα (2)

Μύθοι και πραγματικότητα περί "παραγωγικής ανεπάρκειας" στην Ελλάδα (3)

Για ποια ελληνική αγροτική παραγωγή μιλάμε;

Θα πάω στο χωριό μου...(ναι, ε;)

Να πως η ΕΕ κατέστρεψε την Ελληνική αγροτική/κτηνοτροφική (και όχι μόνον) παραγωγή (πρόστιμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους πριν κάμποσα χρόνια επειδή "παρήγαγαν περισσότερο γάλα απ' το επιτρεπτό"(!!!)

Ιδού πως οι "βόρειοι (δήθεν) φίλοι" της ΕΕ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την αγροκτηνοτροφική παραγωγή της Ελλάδας (μέσω των εγκληματικών ΚΑΠ και βεβαίως ελλήνων (;) προδοτών πολιτικών που τα ΔΕΧΤΗΚΑΝ!!!) (πχ μας απαγορεύουν να παράγουμε πάνω από το 30% του γάλακτος που καταναλώνει η χώρα!Αλλιώς ΠΡΟΣΤΙΜΟ!Αυτό δεν είναι ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ "κύριοι" Πολιτικοί;Γιατί διαμαρτύρεστε λοιπόν όταν σας λένε ΠΡΟΔΟΤΕΣ κι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ;;;Η έξοδος από την ΕΕ επιβάλλεται λοιπόν ως θέμα ζωής και θανάτου!!! ) VIDEO

Γράμμα ενός αφελή πλην θυμωμένου Έλληνα στον Οδυσσέα Ελύτη

Και η ευρωπαϊκή επιχείρηση "καταστροφής της ελληνικής παραγωγής" συνεχίζεται "ακάθεκτη"...πρώτα το γάλα, μετά το κρέας, τα ψάρια, η ζάχαρη, το αμπέλι, ο καπνός και τώρα....η ντομάτα...σύντομα θα απαγορεύεται να καλλιεργήσουμε ακόμη και ντομάτα!!!(εφόσον ιδιοκτήτης ΠΛΕΟΝ αυτού του προϊόντος (σπόρου) είναι ΕΝΑΣ και όχι όλοι) - και μετά λέμε γιατί πρέπει ΑΜΕΣΑ να φύγουμε από αυτό το κολαστήριο της ΕΕ; Άι σιχτιρ πια...πουλημένοι όλοι...Ρε έλληνες (;) πολιτικοί τι άλλο θα υπογράψετε μωρέ; Μήπως αύριο θα μας απαγορεύσετε να αναπνέουμε ή να κάνουμε και παιδιά χωρίς την άδεια της ΕΕ;;;;