«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Έχει τάσεις ψυχοπάθειας (πχ ο "υποψήφιος βουλευτής"); Θα το καταλάβεις από το πρόσωπό του! (ε, εκλογές έρχονται, άφθονες "φωτό υποψηφίων" κυκλοφορούν, ΨΑΞΤΕ τους - ΚΑΙ - "βάση των παρακάτω οδηγιών"...αξίζει τον κόπο αυτό που θα βρείτε στο τέλος...Μια προσεκτική ματιά στο αντρικό πρόσωπο μπορεί να αποκαλύψει τάσεις επιθετικότητας, επιβολής και ψυχοπάθειας, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από Βέλγους και Γερμανούς ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου 96 αντρών φοιτητών και 41 νεαρών κρατουμένων και παράλληλα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα πρότυπο ερωτηματολόγιο (PPI-R) που χρησιμοποιούν συχνά οι ψυχολόγοι για να αξιολογήσουν τις τάσεις ψυχοπάθειας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων παρουσίαζαν μεγαλύτερη αναλογία πλάτους-ύψους στο πρόσωπό τους (fWHR) ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν εγωκεντρικό παρορμητισμό, τάσεις κυριαρχίας και τάσεις να κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους.

Ο εγωκεντρικός παρορμητισμός αποτελεί ομάδα χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν το λεγόμενο μακιαβελικό εγωκεντρισμό, δηλαδή την τάση του ατόμου να υπολογίζει μόνο τις προσωπικές του ανάγκες, αγνοώντας πλήρως τα συμφέροντα των υπολοίπων. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των ατόμων με έντονο εγωκεντρικό παρορμητισμό είναι ότι συχνά αγνοούν κοινωνικές νόρμες και κανονισμούς.

Από την άλλη, οι τάσεις κυριαρχίας συνεπάγονται τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, την πολύ ήπια αντίδραση σε άσχημα γεγονότα (που στους περισσότερους από εμάς προκαλούν λύπη ή πανικό) αλλά και μια φαινομενική γοητεία και επιρροή.

Η αναλογία πλάτους-ύψους του προσώπου υπολογίζεται μετρώντας οριζοντίως την απόσταση μεταξύ των άκρων των ζυγωματικών (προς τα αφτιά) και καθέτως την απόσταση από το ανώτερο σημείο του άνω χείλους έως το ανώτερο τμήμα των βλεφάρων. Στη συνέχεια, το πλάτος διαιρείται με το ύψος.Όταν οι ερευνητές μελέτησαν αντιπαραβολικά την αναλογία του προσώπου με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου PPI-R, εντόπισαν μια συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη αναλογία και τις αυξημένες τάσεις ψυχοπάθειας.

Το πλάτους του αντρικού προσώπου επηρεάζεται από την έκθεση στην τεστοστερόνη κατά την εφηβεία. Συγκεκριμένα, όσο πιο πλατύ το πρόσωπο τόσο μεγαλύτερη θεωρείται πως ήταν η έκθεση στην τεστοστερόνη.

«Χωρίς αμφιβολία, η τεστοστερόνη έχει μακρά επίδραση στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων που το άτομο παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία ως προς την ανάπτυξή του, όπως η περίοδος της εφηβείας», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη. Μερικές από τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται είναι η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, οι οποίες παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην κοινωνική και συναισθηματική ανταπόκριση του ατόμου. Δομικές και λειτουργικές ανωμαλίες στις περιοχές αυτές έχουν συνδεθεί άμεσα με την ψυχοπάθεια.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μεγάλη αναλογία πλάτους-ύψους του προσώπου συνδέεται με την αυξημένη λεκτική ή σωματική επιθετικότητα και το θυμό.

Πηγή: http://www.onmed.gr

............................................

Τα σημάδια που αποκαλύπτουν έναν κοινωνιοπαθή
Γνωρίζουμε λίγο-πολύ τι σημαίνει να είναι κάποιος ψυχοπαθής, όμως η κοινωνιοπάθεια είναι μια ψυχική διαταραχή λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Ονομάζεται επισήμως αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη και τις σχέσεις του ατόμου με τους ανθρώπους γύρω του.

Το άτομο είναι δυσλειτουργικό και φέρεται καταστροφικά, χωρίς να έχει αίσθηση «σωστού» και «λάθους» και συχνά παραβλέποντας τα δικαιώματα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων.

Τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας έχουν την τάση να χειραγωγούν, να διαπληκτίζονται ή να επιδεικνύουν παντελή αδιαφορία προς τους άλλους. Συχνά παραβαίνουν το νόμο, μπλέκουν σε μπελάδες, όμως ποτέ δεν έχουν ενοχές και μετανιώνουν για τις πράξεις τους.

Συχνά λένε ψέματα, φέρονται βίαια ή παρορμητικά και υποκύπτουν σε κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το άτομο ανίκανο να εκπληρώσει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του απέναντι σε φίλους, συγγενείς, στη δουλειά η το σχολείο.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τυπικές ενδείξεις της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας είναι οι εξής:

- Περιφρόνηση απέναντι σε «σωστό» και «λάθος»

- Συχνά ψέματα και απόπειρες εξαπάτησης προς εκμετάλλευση των άλλων

- Αξιοποίηση της γοητείας ή της εξυπνάδας με στόχο το προσωπικό κέρδος ή την προσωπική απόλαυση

- Εγωκεντρισμός, αίσθημα υπεροχής και επιδειξιομανία

- Παρανομίες

- Καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων με τη χρήση απειλών, ψευδών ισχυρισμών και παραπλάνησης

- Εχθρικότητα, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, παρορμητικότητα, επιθετικότητα ή βίαιη συμπεριφορά

- Έλλειψη ενσυναίσθησης και τύψεων για τη βλάβη τρίτων

- Επικίνδυνες συμπεριφορές και περιττά ρίσκα

- Ανεύθυνη εργασιακή συμπεριφορά

- Αδυναμία αλλαγής της συμπεριφοράς παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή προκαλεί

Τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να εμφανιστούν από την παιδική ηλικία και συνήθως γίνονται αρκετά εμφανή μετά τα 20 ή τα 30. Στα παιδιά, η βίαιη συμπεριφορά προς τα ζώα, ο εκφοβισμός προς άλλα παιδιά, η παρορμητικότητα και τα ξεσπάσματα θυμού, η κοινωνική απομόνωση και οι κακές επιδόσεις αποτελούν συχνά τα πρώτα σημάδια.

Πηγή: http://www.onmed.gr

..................................................................

Ψυχοπαθείς vs. Κοινωνιοπαθείς: Ξέρετε τη διαφορά;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να σας σώσει τη ζωή…

Η ψυχοπάθεια και η κοινωνιοπάθεια μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όμως υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές που καθορίζουν την κάθε διαταραχή.

Η κοινωνιοπάθεια είναι μια βαθιά παρεξηγημένη διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη. Η ψυχοπάθεια, από την άλλη, οφείλεται κυρίως σε γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Οι ψυχοπαθείς δε διαθέτουν τις απαραίτητες νευρολογικές βάσεις ώστε να αναπτύξουν το αίσθημα της ηθικής. Οι κοινωνιοπαθείς μπορούν να αναπτύξουν επαφές με τον κοινωνικό τους περίγυρο, όμως χρειάζονται καθοδήγηση και ενίσχυση των ηθικών τους αξιών.

Ο διαχωρισμός των δύο διαταραχών είναι καθοριστικός στη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπισή τους.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών και των κοινωνιοπαθών είναι η ακαταμάχητη γοητεία και η ισχυρή πειθώ.

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ορισμένοι ψυχοπαθείς είναι επικίνδυνοι. Μπορεί να παρουσιάζουν βίαιες τάσεις και έντονη επιθετικότητα. Οι κοινωνιοπαθείς, από την άλλη, έχουν συχνά τάσης απομόνωσης από τον κοινωνικό περίγυρο.

Οι ψυχοπαθείς δε δείχνουν καμία μεταμέλεια για τις πράξεις τους, συνήθως λόγω βλάβης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το φόβο και την κρίση. Και οι κοινωνιοπαθείς μπορεί να παρουσιάζουν αντίστοιχες βλάβες στον εγκέφαλο, όμως η ανατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους.

Ένα κυρίαρχο γνώρισμα των κοινωνιοπαθών είναι ότι φαινομενικά είναι αξιόπιστοι και ειλικρινείς, ενώ στην πραγματικότητα η συμπεριφορά τους εξυπηρετεί δόλιους σκοπούς. Επίσης, οι κοινωνιοπαθείς είναι παθολογικοί ψεύτες.

Πηγή: http://www.onmed.gr

σχετικά:

Επιτυχημένοι Ψυχοπαθείς. Τα Χαρακτηριστικά κι ο Χειρισμός τους

Το "ψυχολογικό προφίλ" του δολοφόνου

Tο ψυχολογικό προφίλ των κατά συρροή δολοφόνων

Ψυχολογικό τεστ: Μήπως σκέφτεστε σαν ψυχοπαθής;

Είσαι αρκετά ψυχοπαθής;Όχι;;;Ας πρόσεχες...μόλις έχασες!!!

Τα 10 επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς...

Ὁ ψυχοπαθής κατὰ τοὺς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ( Ρωμανίδης Ἰωάννης (Πρεσβύτερος(+))