«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Κάποιοι Πολιτικοί έχουν αποτρελαθεί σ' αυτόν τον τόπο...εντελώς...ρε πάτε καλά; θα στείλετε χιλιάδες ισλαμιστές πρόσφυγες να μείνουν στη Θράκη;;;; (Πάντως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως που (δικαίως) αντιδρά τώρα, πριν 4 χρόνια, αντιδρούσε ΚΑΤΑ του φράχτη του Έβρου!!! Ξεχνώντας πως η αποτροπή μιας ογκώδους εισβολής έχει και δυσάρεστα μέτρα που αν δεν τα πάρεις θα το πληρώσεις ακριβά στο μέλλον)


Αντιδράσεις στη Θράκη για το σχέδιο περί διαμονής προσφύγων σε διαμερίσματα


Αντιδράσεις προκαλεί το ρεπορτάζ της Realnews που αποκάλυψε το σχέδιο του ΟΗΕ για φιλοξενία 87.900 προσφύγων σε διαμερίσματα έξι ελληνικών πόλεων.

Το ενοίκιο θα πληρώνεται για τα επόμενα δύο χρόνια από την Κομισιόν και σύμφωνα με το σχέδιο οι πρόσφυγες θα μείνουν σε κατοικίες που θα νοικιαστούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λέσβο, Ρόδο, αλλά και τον νομό Έβρου.

«Ενημερώθηκα ότι κάποια συνεργεία δημοσίων υπαλλήλων περιφέρονται στα χωριά κάνοντας καταγραφή των άδειων σπιτιών προκειμένου να σε αυτά-όπως ειπώθηκε- να φιλοξενηθούν κάποιους από τους πρόσφυγες που έρχονται σωρηδόν τα τελευταίο διάστημα» είπε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, σημειώνοντας πως διάβασε το δημοσίευμα της Realnews.

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην υπόθεση των επιδομάτων που δίνει ή θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είμαι καθόλου ήσυχος, είμαι φοβερά ανήσυχος για το τι ενδεχομένως σημαίνει αυτή η κίνηση, πόσο επίσημη είναι και από πού προέρχεται» τόνισε ο μητροπολίτης.

« Στη δική μας περιοχής στη Θράκη, με την ξεχωριστή ιδιοπροσωπία , κατοικούμε και χριστιανοί και μουσουλμάνοι και έχουν δοκιμαστεί οι σχέσεις μας» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν στόχο να βρουν καλύτερη μοίρα αλλά να δημιουργήσουν αναταραχές.

«Αν έρθουν αυτοί στη Θράκη και εγκατασταθούν σε κάποια από τα χωριά μας, σε κάποιους χώρους υποδοχής, κάθε κακό, είτε είναι πραγματικό είτε υποθετικό, που θα γίνεται από αυτούς, θα το χρεώνουμε και στους δικούς μας μουσουλμάνους Θρακιώτες, με τους οποίους ζούμε τόσο όμορφα όλα αυτά τα χρόνια. Θα είναι άδικο» επισήμανε ο μητροπολίτης Άνθιμος. «Να μη γίνουμε φορείς ενός προβλήματος που δεν υπάρχει στον τόπο μας αλλά που ενδεχομένως κάποιοι θελήσουν να μας το δημιουργήσουν. Δεν θέλουμε το μακρύ χέρι καμιάς πολιτικής να παρέμβει και να μας χαλάσει αυτή την όμορφη ισορροπία και την αρμονική συμβίωση. Θα είναι άδικο και για τους μουσουλμάνους της περιοχής μας και για τους χριστιανούς» πρόσθεσε.«Ενημερωθήκαμε ότι είμαστε ένας από τους έξι τόπους που επελέγησαν από την κυβέρνηση προκειμένου να εγκατασταθούν κάποιες χιλιάδες προσφύγων» τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, σημειώνοντας πως θα προκληθεί μια ανισορροπία στα σύνθετα και ευαίσθητα σημεία που πατάει η Θράκη και ο Έβρος συγκεκριμένα.

«Εάν η αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει κι αυτό, που δημιουργεί πρόβλημα και προβληματισμό επί δέκα φορές σε σχέση με ένα hotspot, της λέω ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει γιατί εμείς εδώ που ζούμε διατηρώντας με τεχνική και με την ψυχή μας αυτές τις ισορροπίες , ζώντας θαυμάσιας με τους υφιστάμενους Έλληνες μουσουλμάνους» επισήμανε υπογραμμίζοντας πως είναι ό,τι χειρότερο γι αυτό που λέγεται Θράκη οι μουσουλμάνοι μη Έλληνες.

Παράλληλα είπε ότι την Παρασκευή θα αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσουν που θα πραγματοποιήσουν και έκανε λόγο για αποτυχημένη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης για τη Θράκη και ιδιαίτερα για τον Έβρο.

http://www.enikos.gr


................................................

(Διαβάστε στο παρακάτω κείμενο την αντίδραση του σεβ. Μητροπολίτη το 2011 κατά μέτρων αποτροπής των λαθρομεταναστών όπως ο φράχτης)


Μητροπολίτης κατά τείχους στον Έβρο!

19.01.2011
Το παρακάτω κείμενο, που φέρει την υπογραφή του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως αποτελεί σαφή καταδίκη των σχεδίων κατασκευής του φράχτη στον Έβρο. Το άρθρο που επικροτεί πρώτο απ΄ όλα το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων,υποστηρίζει ότι ο φράχτης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των παράνομων λαθρομεταναστών και επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη τραγωδία που ζούν οι λαθρομετανάστες.

Του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου.

"Ζούμε, όσοι κατοικούμε στον Έβρο, το δράμα της εισόδου των λαθρομεταναστών από την Τουρκία. Για την πατρίδα μας, το γεγονός αυτό είναι πρόβλημα που το διαπιστώνει αργότερα η πρωτεύουσα. Για μας όμως, τους Εβρίτες, είναι ένα καθημερινώς επαναλαμβανόμενο δράμα.
Αναφέρομαι στην αθρόα προσέλευση τόσων ανθρώπων, που άλλοτε κουβαλώντας στην πλάτη τους προσωπικές και εθνικές τραγωδίες κι άλλοτε τα βρέφη στην αγκαλιά τους, περνούν τα σύνορα, κακοποιημένοι, άρρωστοι με σοβαρές αρρώστιες, εξουθενωμένοι, μουσκεμένοι από τα νερά του ποταμού Έβρου.

Παλιότερα όσους πνίγονταν στα ορμητικά νερά του και τους ξέβραζε η θάλασσα, τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως. Είχα στείλει τότε μια αυτοσχέδια ευχή, επειδή μου ζητήθηκε, για να διαβάζεται στο νεκροτομείο, στην περίπτωση που δεν ήταν εύκολο να διαπιστωθεί από την περιτομή, η θρησκευτική προέλευση του νεκρού.

Ζήσαμε, πριν χρόνια, την αποκοπή, σε ναρκοπέδιο, των κάτω άκρων δύο 17χρονων παιδιών τα οποία φιλοξενήσαμε στο γηροκομείο της Μητροπόλεως για δύο χρόνια. Τελικά, τους αγοράσαμε τεχνητά μέλη, κατάφεραν να περπατήσουν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου εργάζονται μέχρι σήμερα.

Αυτός ήταν ο λόγος που, παραβλέποντας την εθνική μας ασφάλεια, συμφωνήσαμε να «σηκωθούν» τα ναρκοπέδια, γεγονός που κάποιοι αφελείς τότε χαιρέτησαν σαν αντιπολεμική κίνηση, λες κι αυτή θα μπορούσε ποτέ να γίνει μονομερώς!

Τα τελευταία δύο χρόνια το φαινόμενο εντάθηκε. Οι λαθρομετανάστες έρχονται κρατώντας πλαστικοποιημένη στα χέρια τους τη σελίδα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προβλέπει τα δικαιώματά τους. Μόλις παραδοθούν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, την επιδεικνύουν ζητώντας απαιτητικά την εφαρμογή της.

Απορούσαμε για την κοντόφθαλμη πολιτική της Ύπατης Αρμοστείας και άλλων «ανθρωπιστικών» φορέων που μας ζητούσαν «τα ρέστα». Η άριστη συμπεριφορά των συνοριοφυλάκων και των αστυνομικών, που συνόδευαν τους λαθρομετανάστες στα νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως για την θεραπεία τους από τις ποικίλες μεταδοτικές ασθένειες και η «εξ ιδίων» τους εξασφάλιση τροφής και ρούχων, θεωρήθηκε ανεπαρκής. Γι' αυτό ήρθε η FRONTEX. Πολύς λόγος για το τίποτε.

Τέλος πάντων, ποια θα είναι η πολιτική της χώρας μας πάνω σ' αυτό το ζήτημα, δεν θα την καθορίσω εγώ. Δεν μπορώ, όμως, να μείνω απαθής μπροστά στο ενδεχόμενο μιας εκ νέου απάνθρωπης συμπεριφοράς. Μου εξομολογήθηκαν παλιότερα αστυνομικοί, τις ενοχές που ένιωθαν όταν επαναπροωθούσαν πυροβολώντας τους λαθρομετανάστες, καθώς βρίσκονταν στη μέση του ποταμού. Φοβάμαι ότι και τώρα θα ζήσουμε τραγωδίες και διόλου δεν θα μειώνει την σκληρότητά τους το γεγονός ότι θα τελούν υπό τις «ευλογίες» της ΕΕ.

Δηλαδή, τι; Όταν στοιβαχτούν οι λαθρομετανάστες στο ελληνικό ρείθρο του ποταμού, πίσω από το συρματόπλεγμα, καθώς θα χιονίζει, ή όταν φουσκώνουν τα νερά, οι άνθρωποι αυτοί θα παραμένουν εκεί νηστικοί και μουσκεμένοι για να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία; Δεν είναι λύση αυτή, τουλάχιστον πολιτισμένη. Και εμείς θα τους βλέπουμε απαθείς να πνίγονται ή να λιμοκτονούν ή να μαστίζονται από τα κουνούπια;

Βεβαίως, το κύμα αυτό πρέπει να σταματήσει, αν και προσωπικά δεν το πιστεύω όσο συνεχίζεται η άδικη συμπεριφορά των χωρών της Δύσης έναντι των φτωχών και υπανάπτυκτων λαών του Νότου και της Ασίας. Φυσικά, η χώρα μας δεν έχει ατελείωτες δυνατότητες φιλοξενίας. Μα, όπως, τα σύνορα διασφαλίζονται από το στρατό, μόνο όταν εκλείψει και η έσχατη διπλωματική και πολιτική προσπάθεια, το ίδιο να συμβεί και τώρα.

Η καταφυγή σε εκβιαστικούς τρόπους, σε απάνθρωπες τακτικές και σε εξευτελιστικές για την ανθρώπινη προσωπικότητα μεθόδους, που θα αποβούν μομφή για τον πολιτισμό μας- τουλάχιστον τον ελληνικό- δεν είναι λύση. Το συρματόπλεγμα δεν είναι λύση. Είναι απέλπιδα προσπάθεια, εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, που παραπέμπει σε άλλες περιοχές και σε άλλες εποχές.