«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Μεταναστευτικό στο Αιγαίο: Το ΝΑΤΟ, ο ισχυρός βραχίονας της Δύσης, ανέλαβε δράση


Του Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη* (αντ/γου εα)

Μετά τις γνωστές αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg τις οποίες η χώρα μας, με την παρουσία του ιδίου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, συνυπέγραψε και συναποδέχτηκε, κάθε σπέκουλα επί του θέματος που γίνεται εξ αριστερών ή εκ δεξιών - ή από την προπαγάνδα τρίτων χωρών - δεν έχει βάση.

Ο ισχυρός βραχίονας της Δύσης, το ΝΑΤΟ, στον οποίο ανήκουμε και είμαστε μάλιστα ιδρυτικό μέλος, ανέλαβε δράση. Άργησε μεν, ελπίζουμε και αισιοδοξούμε δε, να είναι αποτελεσματική. 

Στους επιτελείς μας και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που για άλλη μια φορά θα κληθούν να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα, ανατίθεται τελικά η αναχαίτιση της πρωτοφανούς μαζικής εισόδου εισερχομένων παρανόμως μεταναστών και λοιπών εγκληματικών στοιχείων και η αποφυγή αδιέξοδων και επικινδύνων καταστάσεων αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό.

Από τη μελέτη των αποφάσεων του ΝΑΤΟ που ανακοινώθηκαν πιθανώς να δοθούν -και να κοινοποιηθούν ευρέως - και πολλές απαντήσεις για μείζονα εθνικά θέματα παραβιάσεων του εθνικού χώρου και εθνικής κυριαρχίας που έχουν επιδοθεί οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια για τους δικούς τους εσωτερικούς λόγους.

Έτσι η επιτήρηση των μεταναστευτικών ροών αποφασίστηκε να έχει το κατάλληλο και αναγκαίο βάθος ( ακτές και εσωτερικό Τουρκίας),με ελέγχους διακινητών, επαναπροωθήσεις και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, με δεδομένο ότι η Κερκόπορτα για την ροή των μεταναστών στην Δύση βρίσκεται στη Τουρκία. Η οποία αποδέχτηκε τα συμφωνηθέντα με τα από «γερό μπαξίσι»- που είναι ένα παραδοσιακό και πολύ γνωστό τουρκικό ''κόλπο''.

Η ευθύνη της φύλαξης του Αιγαίου,της θάλασσας μας και των νησιά μας, που έχει ανατεθεί στις ΕΔ μας, είναι πρωτίστως θέμα συχνής παρουσίας, συνεχούς επιτήρησης και προβολής της εθνικής σημαίας μας παντού και επί 24ωρο. Αυτό είναι ένα καθήκον πολύ υψηλού οικονομικού κόστους, πολλάκις δε και αίματος, όπως το πρόσφατο τραγικό συμβάν στο πολεμικό μας Ναυτικό στην Κιναρο... Μόνο όμως έτσι διατηρείται και δηλώνεται η εθνική μας παρουσία και κυριαρχία. Η δε οικονομική χρεοκοπία μας , δεν πρέπει - με κάθε κόστος ή θυσία - να επηρεάσει μια τέτοια προσπάθεια.

*Ο Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης, είναι Αντιστράτηγος ε.α.