«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Τα κυριότερα ναρκωτικά και τι επιδράσεις προκαλούν ανάλογα με τη δόση...(από μια σελίδα που διδάσκει από το πως να καλλιεργήσεις μαριχουάνα μέχρι και το πως θα φτιάξεις δικό σου χασισέλαιο σε μια νύχτα!!!Ποιά Ολλανδία;;;κοίτα ρε ελευθερία στην Ελλάδα του 2016!!!)


Ανάλυση Ναρκωτικών Ουσιών

Το 2C-B (4-Bromo-2,5-dimethoxyphenethylamine) είναι ένα παραισθησιογόνο φάρμακο, δημιουργήθηκε το 1974 από τον φαρμακοποιό Alexander Shulgin.Το 2C-B το βρίσκουμε συνήθως σαν άσπρη σκόνη ή σε μορφή ταμπλέτας. Σχεδόν πάντα το περνούμε από το στόμα. Ανήκει στην ίδια κατηγόρια με το Ecstasy (MDMA) .
Αποτελέσματα

Στις χαμηλές δόσεις (5- 15mg) ο χρήστης έχει ελάχιστες παραισθήσεις.Στις υψηλότερες δόσεις (15-30mg), το 2C-B παράγει έντονες παραισθήσεις. Τα αντικείμενα κινούνται και αφήνουν ίχνη πίσω τους.Στις επιφάνειες εμφανίζονται διάφορα γεωμετρικά σχήματα που αλλάζουν χρώμα . Η μουσική επηρεάζει τις παραισθήσεις .Οι χρήστες λένε συχνά ότι μπορούν να δουν τη μουσική . Αυτό ο συνδυασμός των παραισθήσεων λέγετε synesthesia. Οι παραισθήσεις του 2C-B είναι εντονότερες από το lsd ή τα μανιτάρια

Μείωση των κινδύνων

Μερικά χιλιοστόγραμμα παραπάνω μπορούν να παραγάγουν μια τεράστια διαφορά στην επίδραση. Σε μερικούς χρήστες μπορεί να προκαλέσει ναυτία, τρέμουλο ή νευρικότητα. Ενώ κανένας δεν έχει πεθάνει από τη λήψη του 2C-B, οι κλινικές μελέτες που αξιολογούν την ασφάλειά της δεν έχουν γίνει. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη φαρμακολογική επίδραση του 2C-B.


Belladonna

“Atropa Belladonna” είναι η λατινική ονομασία ενός ασυνήθιστου φυτού. Ο μεγάλος φυσιοδύφης Διοσκουρίδης έδωσε στο φυτό αυτό το όνομα. Θεωρείται ότι

ήταν τόσο εξοικειωμένος με την φύση και τις ιδιότητες των φυτών ώστε ήταν πάντα εύκολο γι’ αυτόν να βρίσκει καταπληκτικά κατάλληλες ονομασίες γι’ αυτά. Το όνομα Atropa Belladonna είναι ένα καλό παράδειγμα πάνω σ’ αυτή τη θεωρία γιατί το όνομα του γένους αναφέρεται στην Μοίρα Άτροπο της Ελληνικής μυθολογίας, την άκαμπτη που κόβει το νήμα της ζωής, υπονοώντας την δραστηριότητα του δηλητηρίου. Η προέλευση του ονόματος του είδους δεν έχει ξεκαθαριστεί. “Belladonna” στα ισπανικά σημαίνει “ωραία γυναίκα” όπως επίσης και στα ιταλικά. Προφανώς αναφέρεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες της ισπανικής και της ιταλικής αριστοκρατίας χρησιμοποιούσαν τον χυμό του φυτού ο οποίος περιέχει ατροπίνη, διαλυμένο στο νερό, για να διαστείλουν τις κόρες των ματιών τους ώστε να δείχνουν πιο ονειρικές και όμορφες.Περιγραφή

Ενδημικό της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Θάμνος σε ανοιχτό πράσινο χρώμα που προτιμά την άφθονη σκιά. Τα άνθη του είναι σε σχήμα καμπάνας για να μετατραπούν σε μεγάλους μαύρους γυαλιστερούς καρπούς σφαιρικού σχήματος, που περιέχουν πορφυρόχρωμο χυμό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικά. Τα ξερά φύλλα περιέχουν ατροπίνη και σκοπαλαμίνη που έχουν ναρκωτική και αντισπασμωδική δράση. Η Μπελαντόνα είναι ένα γοητευτικό και ταυτόχρονα ύπουλο φυτό.

Ιδιότητες

Η Atropa belladona είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης. Ο υψηλός βαθμός τοξικότητας της υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού και ιδιαίτερα στους σπόρους, τις ρίζες και τα φύλλα.

Είναι γνωστή εδώ και αιώνες σαν δηλητήριο, και χρησίμευε επίσης σαν πηγή παραγωγής μερικών φαρμάκων όπως η Υοσκιαμίνη, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη στη χρήση εκτός αν χρησιμοποιείται από ειδικευμένους φυσικούς.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης που προέρχεται από Μπελαντόνα είναι στεγνό και καυτό στόμα, ξαναμμένο δέρμα, ναυτία, σύγχυση και ντελίριο.

Οι ομοιοπαθητικοί συνιστούν την Μπελαντόνα για ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Όλα τα μέρη της Μπελαντόνας χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Το φυτό κοπανίζεται και πιέζεται με το χυμό ανακατεμένο με αλκοόλ για να διαλυθεί.Κάνναβη

Με αυτό τον όρο προσδιορίζονται τα παράγωγα της κάνναβης, όπως χασίς, μαριχουάνα, φούντα, χασισέλαιο. Είναι το πιο συνηθισμένο από τα παράνομα ναρκωτικά. Συνήθως καπνίζεται με τη μορφή ρητίνης (χασίς), μιας σκούρας συμπαγούς μάζας που τρίβεται και ανακατεύεται με καπνό.

Επιδράσεις

Οταν η ουσία καπνίζεται, οι επιδράσεις εκδηλώνονται έπειτα από λίγα λεπτά και διαρκούν περίπου 2 ώρες. Αν η ουσία λαμβάνεται από το στόμα σε είδος τροφής, τα αποτελέσματα παρουσιάζονται έπειτα από μισή ώρα και διαρκούν 6 με 12 ώρες. Δεν νιώθουν όλοι το ίδιο έντονα την επίδραση της κάνναβης.΄Εχει ελαφρές ψυχεδελικές επιδράσεις και συνήθως προκαλεί χαλάρωση, ομιλητικότητα, μια αίσθηση ευφορίας και αυξημένη αντίληψη της μουσικής και των χρωμάτων. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει προσωρινό άγχος ή ήπιες παραισθήσεις. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Αυξάνει τους παλμούς και στεγνώνει το στόμα.

Συνέπειες

Σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και λιποθυμία. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρότερα συμπτώματα ή δηλητηριάσεις.

Χρόνια χρήση

Τα πιο σοβαρά τοξικά αποτελέσματα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα και οφείλονται στο συνδυασμό της χρήσης του με καπνό. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η κάνναβις καπνίζεται χωρίς φίλτρο.

Εξάρτηση

Δεν έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα σωματική εξάρτηση. Υπάρχει όμως μια ψυχολογική εξάρτηση από τη στιγμή που οι χρήστες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ουσία σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως συναντήσεις με φίλους, συναυλίες κ.λ.π.

Μείωση των κινδύνων

Τα παράγωγα της κάνναβης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις όπου απαιτείται απόλυτος έλεγχος, όπως οδήγηση, χειρισμός ενός μηχανήματος κ.α. Οι χρόνιες συνέπειες στο αναπνευστικό σύστημα εξαρτώνται από την ποσότητα της ουσίας που καπνίζεται.

΄Ενα τσιγαριλίκι 750 μιλιγκράμ , είτε περιέχει αποκλειστικά μαριχουάνα ή μαριχουάνα ανάμικτη με καπνό, έχει επιβλαβείς επιδράσεις στους πνεύμονες όσο τέσσερα τσιγάρα. Οι κίνδυνοι για τους πνεύμονες μειώνονται αν χρησιμοποιηθούν ειδικές πίπες με νερό. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι όταν η ουσία λαμβάνεται από το στόμα σε τροφή. Η ταυτόχρονη χρήση του αλκοόλ και παραγώγων της κάνναβης πρέπει να αποφεύγεται.Cocaine

Η κοκαϊνη είναι μια λευκή σκόνη που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να ληφθεί και με ένεση.Τα φύλλα της κόκας χρησιμοποιούνται ως ψυχότροπη ουσία στις χώρες των ΄Ανδεων, αλλά όχι στις δυτικές χώρες. Από τα φύλλα της κατασκευάζεται η κοκαϊνη. Από την κοκαϊνη παράγονται και άλλες ουσίες, όπως το κράχ (έχει πιο γρήγορες και πιο δυνατές επιδράσεις από αυτές της κοκαϊνης). Αρχίζει να επιδρά ύστερα από πέντε λεπτά και διαρκεί μια ώρα. Οταν λαμβάνεται με ένεση, τα αποτελέσματα είναι πιο έντονα και πιο σύντομα.

Επιδράσεις

Η αποτελεσματική δόση της κοκαϊνης είναι 25 μιλιγκράμ. Τα πιο συχνά αποτελέσματα είναι η διανοητική διαύγεια, η αύξηση της συγκέντρωσης, η ευφράδεια λόγου και η ευφορία.

Συνέπειες

Η υπερβολική χρήση προκαλεί συχνές διαταραχές, ταχυκαρδία, μυική συστολή, ξηροστομία, υπερδιέγερση και επιθετικότητα. Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί παραισθήσεις, κρίσεις παράνοιας, διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος, (έμφραγμα), διαταραχές του νευρικού συστήματος (κώμα, εγκεφαλικά επεισόδια), και διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (αναπνευστική ανεπάρκεια). Τα πιο σοβαρά συμπτώματα εκδηλώνονται με την ενδοφλέβια χρήση της κοκαϊνης, ενώ είναι σπανιότερα όταν λαμβάνεται δια της εισπνοής.

Η κοκαϊνη έχει τοξικότητα σωρευτική. Οι κίνδυνοι, δηλαδή, δηλητηρίασης αυξάνονται και στη περίπτωση που δεν αυξάνεται η δόση. Το στερητικό σύνδρομο εκδηλώνεται με κατάθλιψη, αίσθηση κόπωσης και εξάντλησης. Η ψυχική εξάρτηση είναι πάρα πολύ έντονη. Ο χρήστης μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος, πεινασμένος και μελαγχολικός, ακόμα και με τάσεις αυτοκτονίας, κατά την περίοδο αμέσως μετά τη διακοπή της χρήσης του ναρκωτικού και να συνεχίσει να νιώθει άρρωστος για αρκετό καιρό. Η εξάρτηση από την κοκαϊνη διαφέρει από αυτήν της ηρωίνης. Προκαλεί πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες. Στην περίπτωση στερητικού συνδρόμου η λήψη κοκαϊνης δεν επαναφέρει τον εξαρτημένο στη φυσιολογική του κατάσταση. Συχνά οι εξαρτημένοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλα ναρκωτικά, όπως είναι το αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα, για να αντισταθμίσουν την επίδραση της κοκαϊνης.

Μείωση των κινδύνων

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η κοκαϊνη όταν υπάρχουν διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος. Πρέπει να περιορίζεται η δοσολογία, καθως επίσης και να πλένεται καλά η μύτη μετά από τη χρήση της.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χρόνια δηλητηρίαση, επειδή το ναρκωτικό έχει σωρευτική τοξικότητα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αποφεύγεται η τακτική χρήση. Οταν το άτομο είναι ανήσυχο, ευερέθιστο και ευέξαπτο, τα συμπτώματα της δηλητηρίασης εκδηλώνονται πιο έντονα.

Δεν πρέπει να ξεπερνιούνται τα 100 μιλιγκράμ την ημέρα, (δηλαδή τέσσερις γραμμές). Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ουσία για περισσότερο από τρεις ημέρες στη σειρά. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερα από 250 μιλιγκράμ την εβδομάδα.Crack

Το κρακ εμφανίστηκε το 1983 στην Αμερική. Είναι προϊόν της επεξεργασίας της υδροχλωρικής κοκαϊνης με κάλλιο και αιθέρα. Είναι δέκα φορές πιο δυνατό από την κοκαϊνη και σαν παράγωγό της , είκοσι φορές φτηνότερο. Ετσι, έγινε προσιτό στις λιγότερο ευκατάστατες τάξεις το “άπιαστο όνειρο” της κοκαϊνης, και για το λόγο αυτό ονομάστηκε και “κοκαϊνη του λαού”.

Κυκλοφορεί σε πλακίδια (σαν μικρά σαπουνάκια) κι έχει το “πλεονέκτημα” ότι καπνίζεται με το τσιγαριλίκι, το “joint” των Αμερικανών. Ενα μικρό κομματάκι τοποθετείται μέσα στο τσιγάρο ή σε μια γυάλινη πίπα, που συνήθως έχει καπνό και μαριχουάνα ή επάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το οποίο θερμαίνεται και εισπνέονται οι ατμοί του.

Αρκούν από 30 έως 60 δευτερόλεπτα για να επενεργήσει στον εγκέφαλο και η επίδρασή του διαρκεί μόνο γύρω στα 10 έως 12 λεπτά. Σχεδόν αμέσως δημιουργούνται στο χρήστη φοβερές οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. το χειρότερο δε απ’ όλα είναι ότι δημιουργεί εξάρτηση από την πρώτη κιόλας δόση, κάτι που κανένα άλλο ναρκωτικό δεν είχε "πετύχει" μέχρι τώρα. Ετσι ο χρήστης, εξαρτημένος από την αρχή, αναγκάζεται κάθε φορά να παίρνει μεγαλύτερη δόση. Η υπέρβαση της δόσης (overdose) προκαλεί παραλήρημα, σπασμούς, κώμα και παράλυση, με κατάληξη το θάνατο, που έρχεται πολύ γρήγορα και απρόσκλητα.Datura inoxia

Η Δατούρα (Datura) γνωστή και σαν διαβολόχορτο είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό. Είναι ένας απλωτός, ποώδης θάμνος, με αρωματικά άνθη σε σχήμα τρομπέτας που στέκονται όρθια, και με αγκαθωτούς καρπούς. Τα κοτσάνια είναι αγκαθωτά και σχετικά λεπτά συγκρινόμενα με το υπόλοιπο φυτό. Τα φύλλα είναι πλατιά χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βασικά ωοειδή και μερικές φορές με πολλές γωνίες. Μερικές δατούρες είναι μονοετείς και μερικές πολυετείς. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη του φυτού με πολλές ποικιλίες το καθένα καθώς οι Δατούρες καλλιεργήθηκαν εδώ και αιώνες για τα εντυπωσιακά τους λουλούδια και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Οι περισσότερες κατάγονται απο τον Νέο κόσμο με δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις την D. metel και την D. ferox που κατάγονται από την Ευρασία. Οι Δατούρες είναι μέλη της οικογένειας των Σολανοειδών που περιλαμβάνει και άλλα τοξικά φυτά όπως ο καπνός, ο μανδραγόρας και η μπελαντόνα αλλά και κοινά λαχανικά όπως η ντομάτα, η πατάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του γένους επικρατεί σύγχυση ανάμεσα στις ποικιλίες του φυτού. Πιθανόν οι πιο γνωστές είναι:

Η Datura brugmansia

(Η Σάλπιγγα του αγγέλου) είναι επίσης ένα άλλο πολύ γνωστό φυτό που πρόσφατα ταξινομήθηκε στο γένος Μπρουγκμάνσια (Brugmansia-Δεντρώδης δατούρα).

Ιστορία και Ιατρική

Η Δατούρα χρησιμοποιήθηκε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αρχαίες ινδιάνικες αναφορές την φέρουν σαν υλικό χρησιμοποιούμενο από τους Σαμάνους, τους οποίους βοηθούσε να “εισχωρήσουν” σε άλλους κόσμους της ύπαρξης. Από εκεί φαίνεται πως διαδόθηκαν οι θεραπευτικές της αλλά και οι ναρκωτικές της ιδιότητες.

Βέβαια περιέχει και κάποια χημικά που είναι χρήσιμα αν χορηγηθούν στον άνθρωπο υπό ιατρική επίβλεψη όπως η ατροπίνη. Η ατροπίνη, όπως και η σκορπολαμίνη, η Υοσκίνη και η Υοσκιαμίνη χρησιμοποιούνται στην ιατρική και συγκεκριμένα έχουν οφθαλμολογικές και νευρολογικές χρήσεις.

Χρήση σαν ναρκωτικό και αποτελέσματα.Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν δραστικά χημικά. Τα λουλούδια είναι γενικά τα πιο αδύνατα ενώ αυξημένη δράση έχουν τα φύλλα, τα κλαδιά, οι ρίζες, οι καρποί και οι σπόροι. Όλα τα μέρη χρησιμοποιούνται από τους τοξικομανείς καθώς περιέχουν αλκαλοειδή.

Τα δηλητηριώδη αποτελέσματα της Δατούρας στον άνθρωπο είναι: Ταραχή, έντονη ναυτία, διαστολή της κόρης των ματιών, Θολούρα και κακή εστίαση στην όραση, ταχυπαλμία, έντονος αποπροσανατολισμός, απώλεια μνήμης, απώλεια χρόνου, ντελίριο, ευαισθησία στο φως και στο θόρυβο. Ξηρό στόμα και μάτια, ρινορραγία, απώλεια ελέγχου του σώματος. Ουσιαστικά δημιουργούνται και άλλα πολλά παραισθησιογόνα αποτελέσματα και αυτή είναι η αιτία που το φυτό χρησιμοποιείται από τους τοξικομανείς. Ωστόσο τα παραισθησιογόνα ταξίδια της Δατούρας είναι συχνά θανατηφόρα καθώς ο χρήστης βρίσκεται εκτός ελέγχου.Εφέδρα

Γνωστή και σαν Ma Huang, η Εφέδρα (Ephedra sinica) είναι μέλος της βοτανικής οικογένειας των Εφεδροειδών. Το φυτό είναι ένας θάμνος που φυτρώνει στις έρημες περιοχές τις Κίνας και της Ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται σαν βοτανικό φυτό στην Κίνα εδώ και 4000 χρόνια για να θεραπεύσει συμπτώματα άσθματος και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Παραλλαγές του φυτού φυτρώνουν επίσης στην Ευρώπη, την Ινδία, την Αυστραλία και το Αφγανιστάν. Η αμερικανική εφέδρα (Ephedra nevadensis) είναι ενδημική στις νοτιοδυτικές Η.Π.Α. Χρησιμοποιήθηκε σαν τσάι από τους πρώτους αποίκους και ήταν γνωστή σαν το τσάι των Μορμόνων ή τσάι της Ερήμου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης και για να θεραπεύει πονοκεφάλους, πυρετό, κρυολόγημα και αλλεργικό συνάχι. Σήμερα, συστατικά που προέρχονται από αυτό το φυτό βρίσκονται συνήθως σε πολλά παρασκευάσματα καταπολέμησης του κρυολογήματος και των αλλεργιών. Αν και τα χημικά συστατικά στην αμερικανική εφέδρα περιέχονται σε μικρότερες αναλογίες, χρησιμοποιείται κι αυτή φαρμακευτικά και λέγεται ότι έχει λιγότερες παρενέργειες.

Δείγματα καμένης Εφέδρας βρέθηκαν σε ένα νεολιθικό τάφο στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό χρησιμοποιούταν φαρμακευτικά τουλάχιστο πριν 60,000 χρόνια. Πιστεύεται ότι οι ρίζες του φυτού έχουν αντίθετα αποτελέσματα με τα κλαδιά του αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Οι αρχαίοι ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τη δύσκολη εμμηνόρροια και σαν κατάπλασμα για την σύφιλη. Το χρησιμοποιούσαν επίσης και σαν ναρκωτικό στις τελετές του κυνηγιού. Το κάρβουνο από το ξύλο του έφτιαχνε μια τέλεια βαφή για τατουάζ.

Ιδιότητες

Η εφέδρα περιέχει δύο αλκαλοειδή την εφεδρίνη και την ψευδοεφεδρίνη. Η εφεδρίνη το κύριο συστατικό, είναι ένας βρογχοδιαστολέας και διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Έχει ισχυρές αντισπασμοδικές ιδιότητες, ενεργώντας μέσα από τις διόδους του αέρα, ανακουφίζοντας το πρήξιμο στον βλενογόνο υμένα. Η ψευδοεφεδρίνη είναι μια ρινική αποσυμφορητική ουσία και έχει λιγότερα διεγερτικά αποτελέσματα στην καρδία και στην πίεση του αίματος. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν αυτά τα αλκαλοειδή για να θεραπεύσουν το βρογχικό άσθμα, την βρογχίτιδα, το εμφύσημα, τον επίμονο βήχα, τα αγκομαχητά και την αναπνευστική ανεπάρκεια.. Η εφέδρα μπορεί να ρίξει τον πυρετό στο σώμα και να καθαρίσει τα βουλωμένα ρινικά κοιλώματα. Τα αλκαλοειδή είναι επίσης αποτελεσματικά σε δερματικές αλλεργίες, στους ρευματισμούς και στην χαμηλή πίεση του αίματος.

Εξ αιτίας της επιστημονικά αποδεδειγμένης δράσης της στο αναπνευστικό σύστημα είναι γνωστό ότι η εφέδρα έχει σώσει πολλές ζωές. Αν και δεν θεραπεύει το άσθμα ωστόσο είναι αρκετά αποτελεσματική στα συμπτώματά του και κάνει τους ασθενείς να υποφέρουν λιγότερο.<

Εξαιτίας της επίδρασης που έχει στο νευρικό σύστημα η εφέδρα μπορεί να βρεθεί και σε μερικά δημοφιλή προϊόντα αδυνατίσματος ή ενέργειας. Στις δίαιτες η εφέδρα μειώνει την όρεξη και επιδρά στον θυρεοειδή αδένα ο οποίος επηρεάζει τον μεταβολισμό. Πρόσφατα η εφέδρα έγινε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για την παχυσαρκία εξ αιτίας των θερμογενικών αποτελεσμάτων καψίματος του λίπους που επιφέρει η χρήση της.

Η εφέδρα μπορεί επίσης να βρεθεί και σε προϊόντα ενέργειας, τα οποία δίνονται σε αθλητές για να έχουν περισσότερη ενέργεια χωρίς να εξαντλούν τα σωματικά τους αποθέματα.

Παρενέργειες

Ωστόσο η χρήση της εφέδρας και των παραγόμενων από αυτήν αλκαλοειδών δεν πρέπει να παρακάμπτει τις οδηγίες που υπάρχουν στις ετικέτες των διαφόρων βιομηχανικών σκευασμάτων που την περιέχουν. Παρενέργειες που μπορεί να δημιουργηθούν από την χρήση της είναι, γενική ατονία, απώλεια νευρικών αντιδράσεων, υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή αρρυθμία, και άλλες καρδιακές παθήσεις μέχρι και θάνατος. Φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες και λεχώνες. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν υψηλή καρδιακή πίεση ή γλαύκωμα.

Ναρκωτικό

Ωστόσο η κακή φήμη της εφέδρας οφείλεται κυρίως στο κύριο συστατικό της την εφεδρίνη, και την χρήση της.

Η εφεδρίνη θεωρείται ισχυρό αναβολικό και είναι απαγορευμένη η χρήση της ουσίας αυτής σε αθλητικά γεγονότα που έχουν επίσημο ή ημιεπίσημο χαρακτήρα.

Επίσης η υπερβολική χρήση εφεδρίνης σε συνδυασμό με άλλα διεγερτικά όπως η καφεΐνη ή ακόμα χειρότερα η μεθαμφεταμίνη, μπορεί να επιφέρει καρδιακές παρενέργειες και θάνατο. Είναι γνωστό ότι πολλά εξαρτημένα σε ουσίες άτομα χρησιμοποιούν τέτοια παρασκευάσματα. Τα περίφημα χάπια τύπου “έκσταση” σε έναν από τους πολλούς συνδυασμούς τους έχουν στο περιεχόμενό τους εφεδρίνη.GHB

GHB ( hydroxybutyrate) συνήθως το βρίσκουμε ως παχύρρευστο υγρός, ελαφρώς αλμυρός συνήθως , και πωλείται σε μικρά μπουκάλια. Μπορούμε να το βρούμε επίσης και σε μορφή σκόνης η κάψας Ανήκει στην κατηγόρια των υπνωτικών φάρμακων , και έτσι αναπτύχθηκε.

Αποτελέσματα

Στις χαμηλές δόσεις το GHB έχει επιδράσεις παρόμοιες με το οινόπνευμα, και μπορεί να κάνει τον χρήστη να αισθανθεί χαλαρωμένος , ευτυχής και κοινωνικός. Οι υψηλότερες δόσεις μπορούν να κάνουν το χρήστη να αισθανθεί ζαλισμένος και νυσταγμένο , και μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει εμετό και σπασμούς των μυών.Οι υπερβολικές δόσεις προκαλούν προσωρινό κώμα , και επιβράδυνση στην αναπνοή, μερικές φορές αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο . Ένα κουταλάκι του γλυκού θεωρείται συνήθως κανονική δόση. Οι προσεκτικοί χρήστες αρχίζουν με μισό κουταλάκι του γλυκού και περιμένουν τουλάχιστον μια ώρα πριν πάρουν μεγαλύτερη δόση.Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά συνήθως μεταξύ δέκα λεπτών και μιας ώρας μετά από την χρήση . Τα αρχικά αποτελέσματα διαρκούν περίπου 2-3 ώρες, αλλά τα υπόλοιπα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν μέχρι μια ημέρα.Είναι δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη δόση γιατί αυτό εξαρτάτε από το τι έχει φάει ο χρήστης , από το βάρος του σώματος και από άλλους τυχαίους παράγοντες

Προσοχή

Η μίξη του GHB με το οινόπνευμα ή άλλα κατευναστικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους λόγω της αναπνευστικής αποτυχίας.Η κανονική, καθημερινή χρήση GHB μπορεί να προκαλέσει τη φυσική εξάρτηση.Heroin

H ηρωίνη έχει παρόμοιες επιδράσεις μ’ αυτές της μορφίνης. Είναι όμως 2 1/2 φορές πιο ισχυρή. Μπορεί να ληφθεί από το στόμα με την εισπνοή, μπορεί να καπνιστεί και με ενδοφλέβια ένεση. Η ηρωίνη που πωλείται, παράνομα βέβαια, περιέχει 4%-80% καθαρής ουσίας. Συνήθως “κόβεται” με άλλες ουσίες, όπως γλυκόζη.

Επιδράσεις

Η επίδραση της ηρωίνης είναι κυρίως κατασταλτική. Η αγχολυτική δράση της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ευφορίας. Σε μεγάλη δόση η κατασταλτική δράση είναι ισχυρότερη της ευφορικής. Η επίδρασή της, στην ενέσιμη μορφή, διαρκεί από 6 έως 12 ώρες.

Υπερβολική δόσηΟταν λαμβάνονται με ενδοφλέβια ένεση, ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης είναι μεγάλος και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται όταν δεν γνωρίζουμε την περιεκτικότητα της δόσης. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένες σύριγγες υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων (AIDS, ηπατίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, τέτανος).

Η μακροχρόνια χρήση της ηρωίνης δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Με την ανάπτυξη της ανοχής στο ναρκωτικό, οι τακτικοί χρήστες ηρωίνης έχουν συχνά κακή υγεία λόγω του κακού διαιτολογίου τους, επειδή προκαλείται μείωση της όρεξης. Ακόμη, μειώνει τη σεξουαλικότητα, προκαλεί δυσκοιλιότητα και σε μερικές περιπτώσεις βλάβες στα πνευμόνια.

Εξάρτηση


Η σωματική εξάρτηση αρχίζει όταν η ουσία χρησιμοποιείται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων. Η σοβαρότητα της εξάρτησης είναι ανάλογη με την περίοδο χρήσης και τη δοσολογία. Τα στερητικά σύνδρομα εμφανίζονται με πόνους στις κλειδώσεις, πυρετό, αϋπνία και εφίδρωση. Το κύριο πρόβλημα με την ηρωίνη είναι να ξεπεραστεί η ψυχολογική δύσκολες στην αντιμετώπισή της.

Μείωση των κινδύνων

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το χρήστη είναι όταν λαμβάνεται η ουσία με ενδοφλέβια ένεση (μόλυνση – υπερβολική δόση). Οι μολύνσεις αποφεύγονται όταν χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες σύριγγες. Ο κίνδυνος όμως της υπερβολικής δόσης δεν περιορίζεται. Οταν το απαιτεί η περίσταση και δεν γίνεται αλλιώς, ο κίνδυνος μολύνσεων μπορεί να αποφευχθεί με μια στοιχειώδη και αποτελεσματική διαδικασία: γεμίζουμε και αδειάζουμε δύο – τρεις φορές τη σύριγγα με καθαρό νερό. Κατόπιν επαναλαμβάνουμε το ίδιο, αλλά αυτή τη φορά με χλωρίνη και μετά ξεπλένουμε καλά τη σύριγγα, (τρεις – τέσσερις φορές) με νερό. Η περιεκτικότητα της δόσης είναι το κυριότερο αίτιο της υπερβολικής δόσης. Οποιος αγοράζει ηρωίνη στο δρόμο, δεν ξέρει τι αγοράζει. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος, καλό είναι η δόση να γίνεται σιγά – σιγά, περιμένοντας κάθε φορά λίγα λεπτά.

Ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης, έπειτα από κάθε αποτοξίνωση, αυξάνεται. Γι αυτό, αν χρησιμοποιείται ξανά ηρωίνη μετά από την αποτοξίνωση θα πρέπει να περιορίζεται η δοσολογία.

Ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης αυξάνεται όταν ταυτόχρονα με την ηρωίνη καταναλώνονται αλκοόλ ή ψυχοφάρμακα. Επειδή η ηρωίνη μειώνει την όρεξη και έχει κατασταλτική επίδραση, πρέπει να αποφεύγεται ο εμετός γιατί μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.

Τέλος, σε περίπτωση υπερβολικής δόσης υπάρχει ένα ισχυρό φάρμακο που είναι αποτελεσματικό. Η Ναλοξόνη ή Ναρκάν. Οταν χρησιμοποιείται με ένεση, μπορεί να αποτρέψει μια θανατηφόρα δόση.Ketamine

Η Κetamine hydrochloride (“Special K” ή “K”) δημιουργήθηκε αρχικά για χρήση ως αναισθητικό, και χρησιμοποιείται ακόμα ως αναισθητικό για τα παιδιά, και ως κτηνιατρικό φάρμακο. Ανήκει σε μια κατηγορία των φαρμάκων &quot; dissociative anaesthetics&quot; αλλα φάρμακα σε αυτήν την κατηγορία είναι το PCP , DXM και το Nitrous oxide (αέριο γέλιου).Έρχεται συνήθως ως υγρό σε μικρά φαρμακευτικά μπουκάλια, επίσης μπορούμε να το βρούμε και σε μορφή σκόνης για να μπορούμε να το εισπνεύσουμε από την μύτη.

Αποτελεσματα

Στις χαμηλότερες δόσεις είναι ήπιο σαν το Nitrous Oxide, ο χρήστης αισθάνεται μούδιασμα στα άκρα. Οι υψηλότερες δόσεις δημιουργούν στον χρήστη παραισθήσεις και τον κάνουν να αισθάνεται μακριά από το σώμα του. Αυτή η παραίσθηση αναφέρεται συχνά ως ” K-hole”. Σε μια K-hole είναι πολύ δύσκολο να κινηθεί ο χρήστης γι’αυτό πρέπει να κάθεται ή να ξαπλώνει κατά τι διάρκεια της επήρειας.

Οι περισσότεροι χρηστές εισπνέουν μερικές γραμμές για να έχουν μια ήπια επίδραση . Η επίδραση έρχεται μέσα σε 5 έως 10 λεπτά.100mg είναι αρκετά μια Κ-Hole.Εάν το υγρό εγχέεται στο μυ, απαιτείται λιγότερο. Τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν αισθητά μέσα σε τέσσερα λεπτά. (Ketamine δεν εγχέεται ποτέ στη φλέβα).Αν την πάρεις σε μορφή χαπιού τα αποτελέσματα γίνονται ορατά σε 10 – 20 λεπτά.Περιστασιακά έχει πωληθεί με μορφή κάψας όπως το MDMA “Ecstasy”.L.S.D

Ανήκει στην κατηγορία των παραισθησιογόνων. Μικρά τετράγωνα κομμάτια απορροφητικού χαρτιού εμποτίζονται σε μικροποσότητες του ναρκωτικού και στη συνέχεια διαλύονται στη γλώσσα. Τα τετράγωνα αυτά συχνά έχουν έγχρωμα αφηρημένα σχέδια ή εικόνες χαρακτήρων από κόμικς ή ταινίες όπως ο Ροζ Πάνθηρας.Το LSD μπορεί να πωλείται χρησιμοποιώντας τα σχέδια επάνω στα τετραγωνάκια ως εμπορικές ονομασίες, όπως “Φράουλες”, “Ε.Τ.”, ή “Κινέζικος Δράκος”.

Επιδράσεις

Η ελάχιστη αποτελεσματική δόση είναι 25 μιλιγκράμ. Αρχίζει να επιδρά 30 – 60 λεπτά από τη λήψη και η δράση του κορυφώνεται μέσα σε 2 – 3 ώρες και εξαφανίζεατι ύστερα από 6 – 10 ώρες.

Το LSD προκαλεί αλλοίωση των αντιλήψεων: διαστρεβλωμένες εικόνες, έντονα χρώματα, φαντασιώσεις, συχνά παραισθήσεις. Μερικές φορές το LSD προκαλεί μυστηριακές εμπειρίες.

Συνέπειες

 Μια δόση LSD μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ψυχικές διαταραχές με σοβαρές συνέπειες, ειδικά σε άτομα ανώριμα. Η πιο αρνητική επίδραση είναι το άγχος: έντονος φόβος και αδυναμία σκέψεων και κινήσεων. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμη η σχέση του με εγκληματικές ενέργειες και αυτοκτονίες.

Εξάρτηση

Δεν προκαλεί, διότι η χρήση του δεν είναι τακτική. Εάν επαναλαμβάνεται η ίδια δόση σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Μείωση των κινδυνων

Είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση του από άτομα μικρής ηλικίας. Επίσης, να μη χρησιμοποιείται από άτομα όταν είναι μόνα τους. Μερικές φορές μπορεί ο χρήστης να αντιμετωπίσει ένα “κακό ταξίδι” (bad trip). Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να χορηγηθούν μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών, όπως Βάλιουμ. Αν αυτό δεν αρκεί, ο χρήστης θα πρέπει να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Το “ταξίδι” συνήθως διαρκεί 12 ώρες και αφήνει ένα αίσθημα κούρασης. Αν λαμβάνεται το απόγευμα ή το βράδυ καλό είναι να αναβάλλονται οι σοβαρές υποχρεώσεις – εργασία, μελέτη – της επόμενης μέρας.

Μανδραγόρας

Το γένος του μανδραγόρα περιλαμβάνει φυτά πολυετή ενδημικά της Μεσογείου και των Ιμαλαΐων. Το πιο γνωστό είδος είναι το Mandragora officinalis. Ο μανδραγόρας έχει μια μακριά καφέ ρίζα σαν παντζάρι που μπορεί να φτάσει σε βάθος ένα μέτρο. Η ρίζα είναι μερικές φορές μονή και μερικές φορές διακλαδώνεται σε δύο ή τρεις βραχίονες. Ακριβώς από την κορυφή της ρίζας εμφανίζονται μερικά σκουροπράσινα φύλλα που αρχικά είναι όρθια αλλά όταν φτάσουν στο κανονικό τους μέγεθος (30 εκατοστά μήκος και 10 εκατοστά πλάτος) απλώνονται προς τα έξω και προς τα κάτω. Είναι μυτερά στις άκρες και έχουν μια δυσάρεστη οσμή. Μέσα από τα φύλλα ξεπετάγονται τα άνθη του φυτού το καθένα από ξεχωριστό μίσχο μεγέθους 8-10 εκατοστών. Στο σχήμα και στο μέγεθος μοιάζουν λιγάκι με τα άνθη της πρίμουλας και έχουν υπόλευκο χρώμα και αρκετές φορές με μοβ παραλλαγές. Τα άνθη παράγουν ένα σφαιρικό λείο καρπό σαν μικρό μήλο που γίνεται κίτρινος όταν ωριμάσει. Η σάρκα του καρπού είναι γεμάτη και έχει ένα δυνατό άρωμα σαν του μήλου.

Ο μύθος και η μαγεία

Στους αρχαίους καιρούς πιστεύονταν ότι ο Μανδραγόρας είχε μαγικές δυνάμεις. Η διχαλωτή ρίζα του παρομοιάζονταν με ανθρώπινο σώμα και πίστευαν ότι είχε δυνάμεις από τα σκοτεινά πνεύματα της γης. Για να ξεριζώσουν το μανδραγόρα έπρεπε να το κάνουν μόνο μεσάνυχτα και μετά από απαραίτητες προσευχές και τελετουργίες. Κάποιος ζωγράφιζε τρεις κύκλους γύρω από το φυτό με ένα μυτερό κλαδί ιτιάς και μετά έδεναν ένα μαύρο σκύλο στο φυτό με ένα σπάγκο. Ανθρώπινα χέρια δεν έπρεπε να έρθουν σε επαφή με το φυτό. Πιστεύονταν πως όταν ο μανδραγόρας έβγαινε από το έδαφος έβγαζε μια στριγκλιά που σκότωνε ή τρέλαινε όποιον δεν είχε προφυλαγμένα τα αυτιά του εκείνη την ώρα. Όταν το φυτό είχε πια αποκοπεί από την γη μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ευεργετικούς σκοπούς. Ακόμα από την εποχή της βίβλου στην Γένεση υπάρχουν αναφορές για την χρήση του Μανδραγόρα σαν αφροδισιακό και σαν βοτάνι για τεκνοποιία. Η Ραχήλ απελπισμένη που δεν έκανε παιδιά με τον Ιακώβ κατέφυγε στον μανδραγόρα για να γεννήσει τον Ιωσήφ. Στο μεσαίωνα το φυτό ονομάζονταν “μήλο του σατανά” και πίστευαν ότι προκαλούσε τρέλα. Πίστευαν ότι κάτω από τα δέντρα που γίνονταν απαγχονισμοί φύτρωνε μανδραγόρας από το σπέρμα των κρεμασμένων. Ο μανδραγόρας ήταν βασικό συστατικό για τα μαντζούνια των μαγισσών της εποχής και το πιο κοινό παράδειγμα της κατάχρησης των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των φυτών από αυτούς που είχαν εμμονές με τις μαγικές και οργιαστικές τελετουργίες με τις οποίες μερικά παραισθησιογόνα ναρκωτικά φυτά είχαν στενά συνδεθεί. Ο μανδραγόρας συνδέθηκε στενά με τον μεσαίωνα και πλήθος προλήψεων και αναφορών σχετικά με τις δυνάμεις του φυτού υπάρχει από εκείνα τα σκοτεινά χρόνια.

Οι πραγματικές ιδιότητες

Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη έχει αποφανθεί ότι οι ρίζες του μανδραγόρα περιέχονται στην κατηγορία των αναλγητικών όπως η μπελαντόνα και η τα φύλλα της κόκας. Δύο από τα ενεργά χημικά συστατικά του μανδραγόρα είναι η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη δύο ισχυρά κατευναστικά. Ο μανδραγόρας έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε μανδραγορίνη, ένα ισχυρό υπνωτικό και ναρκωτικό. Είναι έτσι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αποδίδονται στο φυτό αφροδισιακές ιδιότητες όπως και επίσης ο κίνδυνος να προκαλέσει τρέλα η και θάνατο. Είναι επίσης εμετικό και καθαρτικό προξενώντας συστολές στο στομάχι. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που είχε συνδεθεί αρχικά με την τεκνοποιία. Αλλά σε κάθε περίπτωση η απευθείας λήψη της ρίζας δεν συνιστάται. Τα αποτελέσματα από την χρήση του μανδραγόρα είναι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα και πολύ τοξικά.

Magic mushrooms

Τα Magic mushrooms είναι μανιτάρια που περιέχουν psilocybin. Το Psilocybin είναι ένα παραισθησιογόνο φάρμακο με αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα του lsd. Τα μανιτάρια Psilocybin έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς γηγενείς πολιτισμούς για να προκαλέσουν τις αλλαγμένες καταστάσεις της συνείδησης κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετουργικών.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ;

Τα Magic mushrooms μπορείς να φας σκέτα ή μαζί με άλλα τρόφιμα, επίσης μπορείς να τα πιεις σαν τσάι. Τα Magic mushrooms μπορεί να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα.

Δεν υπάρχει κανένας προβλέψιμος για να δεις πόσο « δυνατό » είναι το κάθε μανιτάρι .Το ποσό καθορίζεται από την πίεση, το μέγεθος και την ηλικία του μανιταριού. Πρέπει να αρχίσεις με μια πολύ μικρή δόση πριν αποφασίσεις να πάρεις περισσότερο , έτσι θα ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα για δηλητηρίαση από το λανθασμένο τύπο μανιταριού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

Στις χαμηλές δόσεις, τα μαγικά μανιτάρια σε χαλαρώνουν όπως και η χρήση της cannabis. Οι χρήστες αντιδρούν συχνά γελώντας πολύ και βρίσκουν τα πράγματα πιο αστεία από το κανονικό . Στις υψηλότερες δόσεις, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν ίδια με αυτά του lsd, «παραισθήσεις».Ένα μανιτάρι “Trip” διαρκεί περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που συνδέεται με τα μαγικά μανιτάρια είναι λανθασμένη αναγνώριση. Μερικά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη και προκαλούν πόνους στο στομάχι , εμετό , διάρροια ακόμη και θάνατο. Τα μαγικά μανιτάρια, όπως όλα τα παραισθησιογόνα, μπορούν να προκαλέσουν διανοητικές διαταραχές και συμπτώματα σχιζοφρένιας .Οι χρήστες έχουν μερικές φορές τα “bad trip” που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση , ανησυχία και πανικό . Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι χρήστες έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανησυχίας που μπορεί να διαρκέσουν μερικές μέρες βδομάδες ή μήνες (αναδρομές στο παρελθόν).Τα μαγικά μανιτάρια είναι παράνομα. Η κατοχή τιμωρείτε με φυλάκιση όπως και η διακίνηση.

M.D.M.A

Είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμετααμφεταμίνη. Μια χημική ουσία που ξεκίνησε να κυκλοφορεί σαν αντιορεκτικό χάπι στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο Λονδίνο. Αργότερα πήγε και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Το όνομά του το πήρε από έναν Τεξανό έμπορο ναρκωτικών. Σήμερα διοχετεύεται με τη βοήθεια της ρωσικής Μαφίας από την Ανατολική Ευρώπη, όπου παρασκευάζεται, μέσω Ολλανδίας. Μετά την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ, το 1985, “βρέθηκε” στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια πήγε στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το “έκσταση”είναι το δεύτερο σε προτίμηση – μετά το χασίς – στους Ευρωπαίους 15 – 25 ετών.Στο ΄Αμστερνταμ και το Μάντσεστερ επιστήμονες των προγραμμάτων Safe House και Lifelin αντίστοιχα, μετρούν την περιεκτικότητα σε MDMA, προσπαθώντας να προλάβουν θανάτους οφειλόμενους σε νοθεία, ενώ στους συντηρητικούς “Times” πρόσφατα δημοσιεύτηκαν “οδηγείες χρήσεως” του “έκσταση”.

Το MDMA θεωρείται από μερικούς ψυχεδελική ουσία, ενώ σύμφωνα με άλλους επιστήμονες ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία ουσιών, τα εντακτογενή, ουσίες που διευκολύνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Συχνή χρήση του γίνεται στα μπαρ από τους νέους και έχει συνδυαστεί με τη “ρέιβ” κουλτούρα. Οι δόσεις έκστασης στην αγορά θα έπρεπε να περιέχουν 100 μιλιγκράμ MDMA. Στην πραγματικότητα νοθεύεται με άλλες ουσίες, κυρίως αμφεταμίνες. Διατίθεται συνήθως σε λευκές, καφέ, ροζ ή κίτρινες ταμπλέτες ή σε χρωματιστές κάψουλες. Μερικοί συνηθισμένοι τύποι του “έκσταση” ονομάζονται “Λευκά περιστέρια”, “Ντίσκο μπέργκερς” και “Νεοϋορκέζοι”.

Επιδράσεις

Το έκσταση επιδρά 30-60 λεπτά από τη λήψη και διαρκεί 2-4 ώρες. Αυξάνει την πίεση, αυξάνει τους παλμούς, προκαλεί εφίδρωση και διαστέλλει τις κόρες των ματιών. Σε μερικές περιπτώσεις προκαλεί ναυτία και εμετό. Οι ψυχικές επιδράσεις είναι χαλάρωση, ευφορία και συμπάθεια για τους άλλους.

Ο συντονισμός του ατόμου όμως μπορεί να επηρεαστεί από το “έκσταση”, γι’ αυτό είναι επικίνδυνο να οδηγεί κανείς ή να χειρίζεται μηχανήματα υπό την επήρειά του.

Υπερβολική δοση

Εκτός από τις παραπάνω συνέπειες το MDMA μπορεί να προκαλέσει άγχος, παράνοια, ψύχωση, παραισθήσεις που διαρκούν 24-72 ώρες.

Χρόνια δηλητηρίαση

Εάν το έκσταση λαμβάνεται κάθε μέρα, μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κατάθλιψη και κυκλοθυμία. Δεν γνωρίζουμε ακόμη καλά τις συνέπειες από τη χρόνια χρήση του.

Μείωση των κινδύνων

Οι ολλανδικές αρχές διατύπωσαν τον εξής δεκάλογο:

Χρώμα και μορφή των δόσεων δεν εγγυώνται την ποιότητα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι αγοράζει.

2. Εάν η επίδραση δεν είναι ικανοποιητική, μην παίρνετε άλλη δόση.

3. Μην το χρησιμοποιείτε συχνά.

4. Χρησιμοποιήστε το μόνο όταν είστε σίγουροι ότι η ατμόσφαιρα είναι κατάλληλη.

5. Μην το χρησιμοποιήσετε αν έχετε σοβαρές υποχρεώσεις την επόμενη μέρα.

6. Η ταυτόχρονη χρήση του με άλλες ψυχότροπες ουσίες απειλεί την υγεία.

7. Αν κάποιος δεν είναι καλά, να τον πάτε σε έναν ήρεμο χώρο και να του κάνετε παρέα.

8. Να μην το χρησιμοποιείτε αν πάσχετε από διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος, από διαβήτη, επιληψία, υπέρταση, αν είστε έγκυος, αν χρησιμοποιείτε άλλα φάρμακα.

9. Μην το χρησιμοποείτε όταν είστε κάτω από συναισθηματική φόρτιση, εάν είστε αγχώδης ή στρεσαρισμένοι.

10. Μην οδηγείτε κάτω από την επήρειά του.

΄Ενας από τους κινδύνους που προέρχονται από τη χρήση MDMA στις ντισκοτέκ είναι η δημιουργία αισθήματος ασφυξίας που προκαλείται από τις φαρμακολογικές επιδράσεις της ουσίας αλλά και την ένταση στο περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Τα συμπτώματα της ασφυξίας είναι η μείωση της εφίδρωσης, κράμπες στα πόδια και τα χέρια, ζαλάδες και έμετος. ΄Οταν κάποιος νιώσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σταματήσει το χορό, να πιεί κάτι δροσιστικό και να πάρει καθαρό αέρα.

Nitrous Oxide

Το Nitrous Oxide-νιτρώδες οξείδιο (αέριο γέλιου) είναι ένα αέριο που έχει χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα ως ήπιο αναισθητικό σε συνδυασμό με το οξυγόνο κατά τη διάρκεια ενός αιώνα. Είναι ταξινομημένο ως “διαχωρίσιμο αναισθητικό” 

 To Nitrous Oxide είναι νόμιμα διαθέσιμος για πώληση, αν και σε πολλά κράτη είναι παράνομο να πωληθεί Nitrous Oxide σε έναν ανήλικο. Μερικά κράτη έχουν επίσης νόμους ενάντια στην εισπνοή Nitrous για λόγους δηλητηρίασης.To Nitrous Oxide συνήθως πωλείται σε μικρά μεταλλικά κουτιά , αν και μπορεί επίσης να αγοραστεί στις μεγάλες δεξαμενές.

Xρήση

Το Nitrous εισπνέετε πάντα . Οι χρήστες μπορούν να εισπνεύσουν το αέριο άμεσα από μια δεξαμενή ειδάλλως το διανέμουν πρώτα στα μπαλόνια.

Αποτελέσματα

Με μια εισπνοή ο χρήστης οδηγείτε στην προσωρινή απώλεια ελέγχου ,αισθήσεων και αντιλήψεων.Οι χρήστες αρχίζουν να ονειροπολούν και δεν μπορούν να ακούσουν ή να δουν κάτι . Τα αποτελέσματα έρχονται αμέσως και συνήθως διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό.Οι επαναλαμβανόμενες εισπνοές νιτρώδους μπορούν να επεκτείνουν την επίδραση.

Μείωση των κινδύνων

Το Nitrous Oxide παράγει προσωρινή απώλεια ελέγχου , αισθήσεων και αντιλήψεων γι’αυτό πρέπει να κάθεστε κατά την διάρκεια της εισπνοής . Έχουν υπάρξει πολλοί τραυματισμοί και μερικοί θάνατοι από τους ανθρώπους που έχουν πέσει κάτω μετά την εισπνοή Nitrous .Η εισπνοή Nitrous για εκτεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εγκέφαλο και ασφυξία.Το Nitrous μπορεί να είναι εξαιρετικά κρύο όταν βγαίνει από τη δεξαμενή. Το κρύο αέριο μπορεί να κάψει το δέρμα καθώς επίσης τα χείλια και το λαιμό.

Γι’αυτό μπορείτε να διανέμετε το αέριο σε ένα μπαλόνι πριν το εισπνεύσετε για να προλάβει να θερμανθεί , έτσι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο .Τα υψηλά επίπεδα πίεσης στη δεξαμενή μπορούν να εκσφενδονίσουν το αέριο με πολύ μεγάλη ταχύτητα και να βλάψουν τους πνεύμονες.Πάλι, είναι ασφαλέστερο να το εισπνεύσεις από ένα μπαλόνι απ’ό,τι θα ήταν από τη δεξαμενή.Το Nitrous μπορεί να είναι εθιστικό . Σπανια ομος έχουν εθιστεί σε αυτό και σε άλλα dissociatives . Η κανονική χρήση Nitrous μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα άκρα και άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Όπιο

Η Ηρωίνη ή “πρέζα” όπως είναι γνωστή στην γλώσσα των τοξικομανών είναι ένα από τα ισχυρότερα και καταστρεπτικότερα ναρκωτικά. Έχει αναφερθεί πολλές φορές το μέγεθος της ζημίας που μπορεί να προκληθεί στο σώμα αλλά και στο μυαλό από τη χρήση αυτής της ουσίας. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό, είναι το πώς μετατρέπεται ένα απλό λουλούδι σε ένα από τα ισχυρότερα ναρκωτικά που έχει γνωρίσει ο άνθρωπος. Επίσης δεν έχει αναφερθεί αρκετά πως αυτό το ναρκωτικό φτάνει στις χώρες κατανάλωσης (Ευρώπη, ΗΠΑ) από τις μακρινές ασιατικές κυρίως περιοχές που καλλιεργείται. Η χρήση της ηρωίνης με εισπνοή, κατάποση ή ένεση είναι το τελευταίο βήμα σε μια διαδικασία με πολλά στάδια. Αυτά λοιπόν τα προπαρασκευαστικά στάδια θα παρουσιάσουμε εδώ.

καλλιέργεια της παπαρούνας

Η ηρωίνη προέρχεται από το ακατέργαστο όπιο, το οποίο παράγεται μόνο από την οπιούχο παπαρούνα (Papaver somniferum-Μήκων η υπνοφόρος), παρόλο που υπάρχουν και άλλες ποικιλίες παπαρούνας άγριες και καλλιεργούμενες. Παπαρούνες οπιούχες ή όχι βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Η οπιούχος παπαρούνα καλλιεργήθηκε στην Ασία για πάρα πολλά χρόνια, και πρόσφατα καλλιεργήθηκε και στη Λατινική Αμερική. Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου παράγεται στις απόμερες περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα στο περιβόητο “Χρυσό τρίγωνο”, μια περιοχή που καλύπτει περιοχές της Μυανμάρης, του Λάος και της Ταϊλάνδης. Ο μεγαλύτερος παραγωγός-κράτος είναι το Αφγανιστάν ενώ σημαντικές ποσότητες παράγουν το Πακιστάν, το Μεξικό και η Κολομβία.

Οι ορεσίβιες φυλές

Οι πιο γνωστοί καλλιεργητές της οπιούχου παπαρούνας είναι οι φυλές που ζουν στους λόφους της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από πρωτόγονες συνθήκες χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς τρεχούμενο νερό. Είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του οπιοκαλλιεργητή καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές που καλλιεργείται η οπιούχος παπαρούνα οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης είναι το ίδιο άθλιες. Είναι πολύ φτωχοί και το όπιο είναι το νόμισμά τους. Το πουλούν ή το ανταλλάσσουν για είδη βασικής ανάγκης όπως το φαγητό, τα ρούχα και τα εργαλεία. Το όπιο επίσης χρησιμοποιείται και από αυτούς σαν ιατροφαρμακευτικό συμπλήρωμα της σύγχρονης ιατρικής καθώς πολύ λίγα φαρμακευτικά εφόδια είναι διαθέσιμα σ’ αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές.

Λίγο πριν φτάσει στην ωριμότητα, το φυτό της οπιούχου παπαρούνας παράγει ένα λουλούδι. Μετά από μια εβδομάδα τα πέταλα του λουλουδιού πέφτουν αφήνοντας μια κάψουλα. Το ρετσίνι του ακατέργαστου οπίου συλλέγεται από αυτήν την κάψουλα. Η επιφάνεια της κάψουλας κόβεται ή χαράζεται με ένα μαχαίρι που έχει τρεις ή περισσότερες μικρές κόψεις και το ρετσίνι του οπίου ξεχειλίζει έξω από αυτές τις χαρακιές. Την επόμενη μέρα ο αγρότης ξύνει το ρετσίνι από τις κάψουλες με ένα επίπεδο εργαλείο που λέγεται “ξύστης”. Κάθε κάψουλα χαράζεται συνήθως με αυτόν τον τρόπο τρεις με πέντε φορές ή μέχρι να σταματήσει να παράγει ρετσίνι. Τα παπαρουνοχώραφα περιέχουν χιλιάδες τέτοιες κάψουλες έτσι η συγκομιδή είναι μια πολύ κοπιαστική εργασία. Από την στιγμή που το ρετσίνι θα συλλεχθεί, ο αγρότης το αφήνει έξω να ξεραθεί για μερικές ημέρες και μετά το τυλίγει σε φύλλα μπανάνας ή σε πλαστικό. Το ρετσίνι αποθηκεύεται μέχρι κάποιος έμπορος να εμφανιστεί στο χωριό. Το ρετσίνι του οπίου έχει μακρά διάρκεια ζωής και η αξία του αυξάνει με το χρόνο. Αφού η κοπιαστική συγκομιδή ολοκληρωθεί, οι κάψουλες κόβονται από το στέλεχος, αποξηραίνονται και μετά σπάζονται για να ανοίξουν έτσι ώστε να μπορέσουν οι σπόροι που βρίσκονται στο εσωτερικό τους να χρησιμοποιηθούν στη σπορά της επόμενης χρονιάς.

POPPERS

Το “Poppers” είναι το δημοφιλές όνομα για τα διάφορα, alkyl nitrites το isobutyl nitrite, το butyl nitrite, και το amyl nitrite.

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν το alkyl nitrites «αμυλικό νιτρώδες άλας» στους καρδιοπαθείς.Το alkyl nitrites κατασκευάζεται και πωλείται παράνομα.Τα περισσότερα poppers είναι isobutyl nitrite «ισοβουτιλικό νιτρώδες άλας» ή butyl nitrite «βουτυλικό νιτρώδες άλας».Πωλούνται σε μικρά καφετιά μπουκάλια ως καθαριστικά δωματίων ( αποσμητικό χώρου ) ή καθαριστικά δέρματος.Το περιεχόμενο των προϊόντων αυτόν δεν είναι γνωστό, δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες δοκιμές .

Τα Poppers τα λαμβάνεις από τη μύτη (λαμβάνεις τους ατμούς από ένα ανοιχτό μπουκάλι ) Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και τελειώνουν μετά από 1-2 λεπτά.

Αποτελεματα

Αν το καταπιεί ο χρήστης υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης .Η εκτεταμένη χρήση μπορεί να βλάψει τη μύτη και τους πνεύμονες.Μερικοί χρήστες έχουν πονοκέφαλο , ζαλίζονται ή νομίζουν ότι πέφτουν .Είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο Κρατήστε το μακριά από τα τσιγάρα, τα κεριά, και τους αναπτήρες. Οι μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος για αρκετές ημέρες μετά από τη χρήση.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στους χρήστες που έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα , στους καρδιοπαθείς , σε αυτούς που έχουν πίεση (χαμηλή ή υψηλή ) ,σε αυτούς που έχουν πάθει εγκεφαλικό , που έχουν αναιμία και στης έγκυες . Απαγορεύεται να συνδυαστεί με άλλα τονωτικά όπως το Speed ή την Cocaine επίσης είναι επικίνδυνο να συνδυαστεί με viagra.

Speed

Το Speed (amphetamine ή methamphetamine) είναι ένα τονωτικό φάρμακο.Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και τη δύναμη , μειώνει την όρεξη και προκαλεί αϋπνία.

Εθισμός

Η κανονική χρήση μπορεί να παραγάγει την ανάγκη να αυξηθεί η δόση για να έχει την ίδια επίδραση, και μπορεί να οδηγήσει στη σωματική εξάρτηση στο φάρμακο.Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να οδηγήσει στα σοβαρά διανοητικά και φυσικά προβλήματα.

Χρήση

Το Speed μπορεί να ληφθεί από το στόμα , να εισπνευστεί από τη μύτη , να καπνιστεί ή με ένεση.Η κατάποση είναι η ασφαλέστερη μέθοδος του Speed. Τα αποτελέσματα έρχονται βαθμιαία και διαρκούν περισσότερο απ’ό,τι με άλλες μεθόδους.

Αν καπνιστεί εφαρμόζεται αμέσως και μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα στον εθισμό.

Μείωση των κινδύνων

Η δόση φθάνει στον εγκέφαλο σχεδόν αμέσως, που αυξάνει τη δυνατότητα της υπερβολικής δόσης. Οι ακαθαρσίες εισάγονται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις. Οι επαναλαμβανόμενες εγχύσεις βλάπτουν τις φλέβες, που οδηγούν στη θρόμβωση και τα αποστήματα.Η διανομή των συρίγγων μπορεί να προκαλέσει την ηπατίτιδα και το HIV, ο ιός που μπορεί να προκαλέσει το AIDS.Οι καθαρές βελόνες είναι διαθέσιμες από τα προγράμματα ανταλλαγής βελόνων.

Προσοχή

Με το Speed ο χρήστης αισθάνεται κουρασμένος και καταθλιπτικός . Αυτό μπορεί να τον βάλει σε πειρασμό και να πάρει περισσότερο , και μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση.Οι χρήστες Speed διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο HIV και ηπατίτιδας.

TOBACCO

Ο καπνός προέρχεται από επεξεργασια φυτου και περιέχει νικοτίνη. Καπνίζεται συνήθως στα τσιγάρα, πούρα και πιπες, αλλά βρίσκεται επίσης σε μια κονιοποιημένη μορφή αποκαλούμενη ταμπάκο (για να το εισπνεύσουν απο τη μύτη) και ως καπνός μασήματος. Η νικοτίνη αυξάνει το ποσοστό των σφυγμών και την πίεση του αίματος. Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά αμέσως , και μπορούν να διαρκέσουν μέχρι 30 λεπτά από ένα τσιγάρο. Την πρώτη φορά αισθάνονται συχνά ζαλισμένοι. Οι κανονικοί χρήστες συχνά αναφέρουν ότι το κάπνισμα μειώνει την ανησυχία τους και τους βοηθά να χαλαρώσουν. Μερικοί καπνιστές λένε ότι η νικοτίνη μειώνει την όρεξή τους, έτσι τρώνε λιγότερο.

Ο καπνός είναι ιδιαίτερα εθιστικός. Η κανονική χρήση μπορεί να οδηγήσει στη φυσική εξάρτηση. Η κατάθλιψη, η οξυθυμία και η ανησυχία είναι μερικά από τα συμπτώματα που βιώνονται από τους καπνιστές που δεν έχουν ένα τσιγάρο.Αυτά τα συμπτώματα παράγουν έναν ισχυρό πόθο για ένα τσιγάρο. Ο βήχας καθώς επίσης και άλλα προβλήματα αναπνοής αντιμετωπίζουν οι καπνιστές.Η κακή αναπνοή και τα αποχρωματισμένα δόντια είναι συμπτώματα των καπνιστών.

Οι κανονικοί καπνιστές έχουν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και άλλες μορφές καρκίνου, καρδιακές παθήσεις και βρογχίτιδα.Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το αγέννητο παιδί, με συνέπεια το χαμηλό βάρος γέννησης και άλλες επιπλοκές. Ο καπνός είναι επικίνδυνος ειδικά στα παιδιά και τους ανθρώπους με άσθμα ή άλλα θωρακικά προβλήματα.

Και επιπλεον…

Στεροειδή-Αναβολικά

Δεν πρέπει να συγχέονται με τα διάφορα φάρμακα που συχνά συνιστούν οι γιατροί για ρευματοειδείς αρθρίτιδες και ορμονοθεραπείες. Τα στεροειδή αναβολικά έχουν περιορισμένη χρήση στη συνήθη ιατρική, όπως για την τόνωση των μυών ενός ασθενούς που παρέμεινε για αρκετό διάστημα κλινήρης.

Η κατάχρησή τους γίνεται από ορισμένους αθλητές και μπόντι-μπίλντερ για να αυξήσουν το μέγεθος των μυών τους και γιατί, ως παράγωγα της αρσενικής ορμόνης τεστοστερόνη, διεγείρουν επίσης την επιθετικότητα. Οι αθλητές ισχυρίζονται πως αυτό τους επιτρέπει να προπονούνται περισσότερο και να αναρρώνουν ταχύτερα από τραυματισμούς.

Υπάρχουν όμως πολλά δυνάμει προβλήματα που συνδέονται μ’ αυτά τα ναρκωτικά:

Συχνά λαμβάνονται με ένεση και χρησιμοποιώντας πολλά άτομα την ίδια σύριγγα έχουν αυξημένο τον κίνδυνο της μόλυνσης.

Σε άτομα νεαρής ηλικίας, η χρήση αυτών μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη.

Στους άνδρες, μπορεί να εμφανιστούν προσωρινά παρενέργειες στο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως μείωση της σεξουαλικής ορμής και της ποσότητας των σπερματοζωαρίων.

Στις γυναίκες, ορισμένες “ανδροπρεπείς” παρενέργειες, όπως βαθύτερη φωνή και μικρότερα στήθη, μπορεί να μην αποδειχθούν αντιστρεπτές, όταν σταματήσει η χρήση του ναρκωτικού.

Σε μάλλον σπάνιες περιπτώσεις, τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν θάνατο από καρκίνο του ύπατος.

Τα ναρκωτικά αυτά κυκλοφορούν συχνά στα γυμναστήρια και τις λέσχες άθλησης. Η κατοχή τους δεν είναι παράνομη, αλλά είναι παράνομο να τα προμηθεύσεις σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών.

Διεγερτικά-Αμφεταμίνες

Είναι ουσίες που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιούνται συχνά ως φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Το πιο γνωστό είναι η αμφεταμίνη. Ο επικρατέστερος διεθνής όρος είναι “σπιντ”. Είναι το πιο συνηθισμένο παράνομο διεγερτικό. Στη δεκαετία του 1960 κυκλοφορούσε σε μορφή χαπιού (“Περπλ Χαρτς”). Σήμερα, υπάρχει κυρίως σε μορφή άσπρης σκόνης που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να ληφθεί και με ένεση.

Επιδράσεις

Ερεθίζουν το νευρικό σύστημα. Προκαλούν αίσθηση ενέργειας και διαύγειας. Καταπολεμούν το αίσθημα του ύπνου και της κούρασης. Σωματικά προκαλούν ταχυκαρδία, εφίδρωση, ξηροστομία, διαστολή στις κόρες των ματιών. Μια δόση αμφεταμίνης μπορεί να διαρκέσει 3 έως 4 ώρες. Οι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα ανοχή και οι συχνοί χρήστες μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως διαταραχές του ύπνου, απώλεια της όρεξης, δυσάρεστη φαγούρα που οδηγεί σε παρατεταμένο ξύσιμο και συναισθήματα αυξημένου άγχους και παράνοιας.

Υπερβολική δόση

Μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης, τρέμουλο, άγχος και αϋπνία. ΄Οταν λαμβάνεται σε ένεση, μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο.

Χρόνια δηλητηρίαση

Προκαλεί προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, απώλεια βάρους και ορέξεως και ψυχικές διαταραχές (παρανοϊκή ψύχωση).

Εξάρτηση

Η συχνή χρήση διεγερτικών μπορεί να προκαλέσει σωματική εξάρτηση, η οποία δεν είναι ωστόσο πολύ συνηθισμένη. Το σύνδρομο στέρησης, εμφανίζεται με κατάθλιψη, αίσθημα κοπώσεως, κράμπες και υπνηλία. Πολύ μεγάλη είναι όμως η ψυχική εξάρτηση.

[Μείωση των κινδύνων]

 Η χρήση διεγερτικών πρέπει να αποφευχθεί όταν υπάρχουν προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα (καρδιακή πάθηση), ή ιστορικό σημαντικών ψυχικών διαταραχών. Πρέπει να περιοριστεί η δοσολογία και η συνεχής χρήση.

Καλό είναι να θυμάται κάποιος ότι τα διεγερτικά μπορεί να εκμηδενίζουν το αίσθημα της κούρασης αλλά όχι και τις συνέπειές της. ΄Επειτα από συχνή συνεχή χρήση πρέπει να διακόπτεται η λήψη τους. Η χρήση τους ωθεί στη λήψη καταπραϋντικών ουσιών (αλκοόλ, ηρεμιστικά, υπνωτικά) για να εξισορροπεί ο οργανισμός, προκαλώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Ηρεμιστικά-Καταπραϋντικά

Τα ηρεμιστικά που χορηγούνται ανήκουν συνήθως σε μια ομάδα ναρκωτικών γνωστών ως βενζοδιαζεπίνες – τα γνωστότερα είναι το Βάλιουμ, το Ατιβάν και το Λίμπριουμ. Τα ναρκωτικά αυτά χορηγούνται με συνταγή για λίγες μόνον εβδομάδες ως βοήθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης. Είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς ψυχολογική εξάρτηση απ’ αυτά και όσοι προσπαθούν και τα σταματούν ενδέχεται να εμφανίσουν πολύ δυσάρεστα στερητικά συμπτώματα.

Τα ναρκωτικά αυτά είναι συνηθισμένα σε πολλά ιατρεία. Είναι δύσκολο να πάρει κανείς υπερβολική δόση από αυτά, εκτός αν χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα και άλλα καταπραϋντικά, όπως το αλκοόλ.

Ένεση

Η ένεση είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τρόπους χρήσης ναρκωτικών και περικλείει έναν μεγάλο αριθμό κινδύνων:

Μόλυνση, όταν η σύριγγα δεν είναι αποστειρωμένη και έχει ξαναχρησιμοποιηθεί από άλλον. Η πιο σοβαρή μόλυνση είναι από τον ιο HIV που προκαλεί το AIDS, αλλά και από τον ιό της ηπατίτιδας.

Αποστήματα και θρομβώσεις και άλλες καταστάσεις από την έγχυση φαρμάκων που έχουν κανονικά μορφή χαπιού και δεν έχουν φτιαχτεί για να λαμβάνονται με ένεση.

Γάγγραινα, αν η σύριγγα βρει αρτηρία αντί για φλέβα, και δηλητηρίαση του αίματος που προκαλείται από τη μόλυνση της πληγής.

Καλλιέργειες φυτών που παράγουν ναρκωτικά

Τα λουλούδια και τα φυτά χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα εκτός από διακοσμητικούς σκοπούς, σαν τροφή και σαν φάρμακα. Όλοι σχεδόν οι λαοί γνώριζαν φυτά που είχαν θεραπευτικές και ενίοτε “μαγικές” ιδιότητες. Κάπου εκεί αρχίζει και η ιστορία της χρήσης των ναρκωτικών που προέρχονται από φυτά. Μια χρήση που δυστυχώς στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε μάστιγα.<br>

Papaver somniferum- Παπαρούνα η υπνοφόρος. Από αυτό το φυτό παράγεται το όπιο (Μορφίνη-Ηρωίνη).

Cannabis sativa- Μαριχουάνα- Ινδική κάνναβη. Από αυτό το φυτό παράγεται το χασίς.

Erythroxylon Coca-Κόκα.

Από αυτό το φυτό παράγεται η κοκαΐνη.Tα ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και η ηρωίνη, που προέρχονται από φυτά, εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο διαδεδομένες ουσίες χρήσης στον κόσμο. H κάνναβη κατατάσσεται πρώτη με 140 εκατομμύρια καταναλωτές ή το 2.5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Oι πιο επικίνδυνες ουσίες, η ηρωίνη και η κοκαΐνη, καταναλώνονται από 8 και 13 εκατομμύρια ανθρώπους αντίστοιχα. H ηρωίνη έρχεται συνεχώς πρώτη στις αναφορές γύρω από τα επείγοντα περιστατικά και τους θανάτους που συνδέονται με τη χρήση.

H ηρωίνη και η κοκαΐνη προκαλούν πόνο στα άτομα και τις οικογένειές τους. H παράνομη παραγωγή και το εμπόριο τους είναι επίσης επιβλαβείς για την εθνική οικονομία και, κατά συνέπεια, για την κοινωνική και πολιτική ευημερία των κρατών. Xάρη στα τεράστια κέρδη τους, οι οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά μπορούν να εισχωρούν, να διαφθείρουν και να αποσταθεροποιούν την οικονομία και τους θεσμούς των χωρών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Oι διασυνδέσεις μεταξύ του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών και της πώλησης παράνομων όπλων με στόχο την προώθηση της δράσης στασιαστικών κινημάτων και τρομοκρατικών ομάδων είναι γνωστές.

H παράνομη καλλιέργεια της κάνναβης είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλον τον πλανήτη και φαίνεται πως παραμένει σταθερή. Aντιθέτως, η παγκόσμια παραγωγή οπίου και κοκαΐνης, που εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, αυξήθηκε σημαντικά κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Tο παράνομο
όπιο και η παράνομη ηρωίνη προέρχονται σε ποσοστό σχεδόν 90 % από τη Nοτιοανατολική και Nοτιοδυτική Aσία. Oι δύο μεγαλύτερες οπιοπαραγωγές χώρες είναι το Aφγανιστάν και η Mαϋνμάρη, ενώ το Λάος κατατάσσεται τρίτο με διαφορά. H παπαρούνα από την οποία εξάγεται το όπιο καλλιεργείται επίσης παράνομα στην Kολομβία, την Iνδία, το Mεξικό, το Πακιστάν, την Tαϋλάνδη και το Bιετνάμ. H Bολιβία, η Kολομβία και το Περού προμηθεύουν το 98% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής φύλλων κόκας. Mικρής κλίμακας καλλιέργειες γίνονται επίσης σε γειτονικές χώρες, όπως η Bραζιλία, ο Iσημερινός και η Bενεζουέλα.

Στις αγροτικές περιοχές της Aσίας και της Λατινικής Aμερικής, 700.000 περίπου οικογένειες, ή σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ζούνε από εισοδήματα που αποφέρει η καλλιέργεια φύλλων κόκας και οπιοπαπαρούνας. Oι περισσότεροι απ’ αυτούς βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και από τις καλλιέργειες αυτές εξαρτάται το 50% περίπου του εισοδήματος τους. Παρόλο που το εμπόριο ναρκωτικών τους βοηθά ενίοτε να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφίμων και την αστάθεια των αγροτικών αγορών, η οικονομική εξάρτηση από την παράνομη καλλιέργεια δεν είναι δυνατή μακροπρόθεσμα. H καλλιέργεια φύλλων κόκας και οπιοπαπαρούνας κάνει τους αγρότες ευάλωτους στην εκμετάλλευση των ανελέητων μεσαζόντων. Eπιπλέον, αντιμετωπίζουν τη διαρκή απειλή του να υποχρεωθούν να εκχερσώσουν τις καλλιέργειές τους. Σε χώρες όπως η Kολομβία πολλοί κερδίζουν ένα γλίσχρο εισόδημα δουλεύοντας σε μεγάλες εμπορικές φάρμες που ανήκουν στους εμπόρους ναρκωτικών. Oι περισσότερες από τις 700.000 οικογένειες θα στρέφονταν ευχαρίστως σε άλλες πηγές εισοδήματος, εάν τους δίνονταν οι κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.


http://weed-ellas.blogspot.gr