«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Ανησυχητική αύξηση στα εγκεφαλικά επεισόδια στους νέους – Ποιες οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο


Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε το εγκεφαλικό με τους μεσήλικες ή τους ηλικιωμένους, ωστόσο τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία αντανακλούν μια ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων στις νεαρές ηλικίες στις ΗΠΑ, κυρίως μεταξύ των ανδρών.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology, από το 1995 μέχρι σήμερα τα εγκεφαλικά επεισόδια σε άνδρες και γυναίκες 18 έως 44 ετών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.


Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες νοσηλείας για οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό αυξήθηκαν κατά σχεδόν 42% στους άνδρες 35-44 ετών και κατά 30% στις γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Η μελέτη δείχνει ότι οι συνολικοί δείκτες θνησιμότητας λόγω εγκεφαλικού έχουν μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ωστόσο το εγκεφαλικό επεισόδιο συνεχίζει να αποτελεί την πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου σε όλες τις ηλικίες στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν μία μεμονωμένη αιτία που να εξηγεί την αύξηση στον αριθμό των περιστατικών εγκεφαλικού, ωστόσο τα στοιχεία τους υπέδειξαν ότι αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό στις νεότερες ηλικίες. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που αναφέρει η μελέτη είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη/τα υψηλά τριγλυκερίδια και η χρήση προϊόντων καπνού. Ο αριθμός των νέων Αμερικανών που παρουσιάζουν τρεις ή και περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτό πιθανώς μπορεί να εξηγήσει την αυξημένη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για τους νέους ανθρώπους ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

http://www.onmed.gr

.......................

Ανεργία & ανακατατάξεις στην εργασία: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, καθώς και οι ανακατατάξεις στο χώρο της εργασίας, έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να φτάσουν μέχρι την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.


Ερευνητές ανέλυσαν τη μακροχρόνια επίδραση αλλαγών στην εργασία σε 21.902 Ιάπωνες άντρες και σε 19.826 γυναίκες, 40-59 ετών, σε διάστημα 15 ετών.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, 973 άντρες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 275 πέθαναν εξαιτίας αυτού, ενώ 460 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 1.341 πέθαναν.

Η έρευνα έλαβε χώρα στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες όμως εκτιμούν ότι κάτι ανάλογο ισχύει και στις ΗΠΑ.Ειδικότερα η έρευνα έδειξε:

- Όσοι είχαν μείνει τουλάχιστον για μια περίοδο άνεργοι, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν λόγω εγκεφαλικού.

- Άντρες που επαναπλροσλήφθηκαν, επίσης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες.

- Μακροχρόνια άνεργοι άντρες και γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον Hiroyasu Iso, η εργασιακή ασφάλεια στην παραγωγική ηλικία των ανθρώπων, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν και αυτών που απολύθηκαν.

Τα αποτελέσματα μπορεί να μην αφορούν άλλες χώρες λόγω πολιτισμικών διαφορών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke.

http://www.onmed.gr

σχετικά:

Μίνι εγκεφαλικό vs αθόρυβο εγκεφαλικό: Διαφορές και συμπτώματα

Αν έχεις κάτι από αυτά… έρχεται το εγκεφαλικό!

Τα κρύα άκρα σύμπτωμα εγκεφαλικού

Υψηλή Μόρφωση:προστατεύει από άνοια αλλά οι "κάτοχοί της" κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό

Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες και πρόωρου θανάτου;;;Κάποιος μας δουλεύει ομαδικώς;

Χρόνιο εγκεφαλικό αιμάτωμα μπορεί να προκαλέσει το συνεχές κούνημα του κεφαλιού, όπως συμβαίνει συνήθως κατά την συμμετοχή σε μια συναυλία ροκ ή μετάλ μουσικής

Σε κάποιες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος είναι πολύ, πολύ επικίνδυνος...ιδού...

Τα "επαγγέλματα" που είναι πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό & έμφραγμα