«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

"Τοξική Αρρενωπότητα": ένας "ύποπτος" όρος της Ψυχολογίας και των Κοινωνικών επιστημών που κάποιοι τον "ξεχειλώνουν" όσο δεν παίρνει...για να "χωρέσει" μέσα τα μύρια όσα!!!Σχόλιο Γ. Ανεστόπουλος:

Πόλεμος για την υπεράσπιση της χώρας σου χωρίς "αρρενωπότητα" πολύ απλά ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Υπεράσπιση της ασφάλειας της οικογένειάς σου, της δικής σου και του άμεσου περίγυρού σου "χωρίς αρρενωπότητα", πολύ απλά ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

Ότι παντού ελλοχεύει ο κίνδυνος της "νοσηρότητας" σε περιπτώσεις "υπερβολών", ναι...αλλά μην τα ισοπεδώνουμε κιόλας όλα...

Πιο κάτω επέλεξα δύο σχετικές δημοσιεύσεις επί του θέματος:

θα βρείτε σαφώς περισσότερα αν κάνετε μια αναζήτηση στο google με τις λέξεις "τοξική αρρενωπότητα"...


.............................................................
Ας αποκτήσουν ξανά οι άνδρες τα χαρακτηριστικά του φύλου τους
Συντάχθηκε από Prager Univercity.
Βιασμός, δολοφονία, πόλεμος - όλοι έχουν κοινό ένα πράγμα: Άνδρες.

Η επιθετικότητα, η βία, η φιλοδοξία που δεν ελέγχετε από τη κρίση - όλα αυτά είναι τα συνοδευτικά της "τοξικής ανδροπρέπειας", σωστά;

Και η λύση είναι προφανής: κάνετε τους άνδρες λιγότερο τοξικούς.

Κάνετε τους άνδρες λιγότερο αρρενωπούς.

Κάνετε τους άντρες περισσότερο σαν γυναίκες.

Αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι απλά λάθος, είναι επικίνδυνος.

Και να γιατί: Όταν προσπαθείτε να κάνετε τους άνδρες περισσότερο σαν γυναίκες, δεν εισπράττετε λιγότερο "τοξικό ανδρισμό", παίρνετε περισσότερο.

Γιατί; Επειδή οι κακοί άντρες δεν γίνονται καλοί όταν σταματούν να είναι άνδρες. γίνονται καλοί όταν σταματούν να είναι κακοί. Η επιθετικότητα, η βία και η αχαλίνωτη φιλοδοξία δεν μπορούν να εξαλειφθούν από την ψυχή του άντρα. μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο. Και μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά, είναι εργαλεία για το καλό, και όχι για το κακό.

Τα ίδια αρρενωπά χαρακτηριστικά που φέρνουν την καταστροφή, τα ίδια ακριβώς κατανικούν τις τυρρανίες. Τα χαρακτηριστικά που υποθάλπουν την απληστία , τα ίδια δημιουργούν εύρρωστες οικονομίες. Τα χαρακτηριστικά που οδηγούν τους άνδρες στο να παίρνουν επικίνδυνα ρίσκα, τους οδηγούν επίσης στο να παίρνουν ηρωικές αποφάσεις.

Η απάντηση στον κακό ανδρισμό δεν είναι λιγότερος ανδρισμός. είναι καλύτερος. Και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Είναι ένας νεαρός που ανοίγει την πόρτα για ένα κορίτσι στο πρώτο τους ραντεβού. Είναι ένας πατέρας που εργάζεται για πολλές ώρες για να προσφέρει την οικογένειά του. Είναι ένας στρατιώτης που διακινδυνεύει τη ζωή του για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Το αυξανόμενο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία δεν είναι ότι οι άνδρες είναι πολύ αρρενωποί, είναι ότι δεν είναι αρκετά αρρενωποί. Όταν οι άνδρες αγκαλιάσουν την αρρενωπότητά τους με τρόπο υγιή και παραγωγικό, γίνονται ηγέτες, πολεμιστές και ήρωες. Όταν αρνούνται την αρρενωπότητά τους, ξεφεύγουν από τις ευθύνες, αφήνοντας καταστροφή και απόγνωση στο πέρασμά τους.

Οι συνέπειες γίνονται αντιληπτές παντού.

Ένας στους τέσσερις πατέρες ζει πλέον χώρια από τα παιδιά του. Και τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα είναι γενικά πιο καταθλιπτικά από τους συνομηλίκους τους που έχουν μητέρα και πατέρα. Διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για φυλακή, εφηβική εγκυμοσύνη και φτώχεια. Το εβδομήντα ένα τοις εκατό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι χωρίς παιδιά χωρίς πατέρα.

"Από όλα τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε τη ζωή μας ... η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό. Και καλούμαστε να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε το πόσο απαραίτητος είναι κάθε πατέρας σε αυτό το οικοδόμημα "

Αυτό ειπώθηκε από τον τότε-γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

«Αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας», συνεχίσε, «ας παραδεχτούμε ότι ... πάρα πολλοί πατέρες ... λείπουν από πάρα πολλές ζωές και πάρα πολλά σπίτια».

Όσο κι άν προσπαθούμε να αρνηθούμε την ανάγκη για πραγματική ανδρική δύναμη στην κοινωνία, η πραγματικότητα δεν αρνείται την αναγκαιότητά της. Οι υγιείς οικογένειες και οι ισχυρές κοινότητες εξαρτώνται από την ηγεσία και την ανδρεία των καλών ανδρών.

Ωστόσο, η τρέχουσα τάση είναι να ευνουχίσουμε τους νέους άνδρες με την ελπίδα να επιτύχουμε κάποια ουτοπική αντίληψη για ισότητα και ειρήνη. Και αρχίζει στις πρώτες ηλικίες. Στην σχολική τάξη, τα αγόρια είναι πάντα το "πρόβλημα". Στην παιδική χαρά, τα επιθετικά παιχνίδια όπως το dodgeball έχουν από καιρό αφαιρεθεί. Λέμε στους νέους ανθρώπους ότι η εγγενής τους επιθυμία να ανταγωνιστούν είναι λάθος. Όλοι παίρνουν ένα βραβείο. Μην τρέχετε για τα σκορ. Αυτή η αντι-ανδρική ροπή συνεχίζεται μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στον εργασιακό χώρο. Έχει δημιουργήσει εκατομμύρια εκνευρισμένων ανδρών, δυστυχισμένες γυναίκες και μπερδεμένων αγοριών και κοριτσιών.

Εδώ είναι ένα μυστικό που κάθε γυναίκα ξέρει: Οι γυναίκες θέλουν πραγματικούς άνδρες -άνδρες που μπορούν να βασιστούν και, ναι, να τους κοιτάζουν στα μάτια. Καμιά φεμινιστική θεωρία δεν θα το αλλάξει αυτό. Δεν γνωρίζω καμία γυναίκα, σε καμία ηλικία, που να προσελκύεται από έναν παθητικό άντρα που να την βλέπει σα να είναι εκείνη ο οικονομικός του συμπαραστάτης, ο προστάτης και ο ηγέτης του. Κάθε γυναίκα που γνωρίζω θέλει έναν ισχυρό, υπεύθυνο άντρα. Αυτό δεν είναι συνέπεια μιας κοινωνικής δομής ή πολιτιστικής πίεσης -είναι έμφυτο.

Η υποτίμηση του ανδρισμού δεν θα τελειώσει καλά, επειδή οι θηλυπρεπείς, παθητικοί άνδρες δεν σταματούν το κακό. Οι παθητικοί άνδρες δεν υπερασπίζονται, δεν προστατεύουν , δεν παρέχουν. Οι παθητικοί άνδρες δεν οδηγούν. Οι παθητικοί άνδρες δεν κάνουν τα πράγματα που ανέκαθεν χρειαζόμασταν να κάνουν οι άντρες για να αναπτυχθεί η κοινωνία.

Στο βιβλίο του, "Η κατάργηση του άνδρα", ο Αγγλος κοινωνικός φιλόσοφος C.S. Lewis γράφει για το πρόβλημα αυτό. Περιγράφει την ένταση "ανάμεσα στον εγκεφαλικό και τον συναισθηματικό άνδρα." "Με τη διάνοιά του," εξηγεί ο Lewis, ο άνδρας "είναι απλός στις αντιλήψεις του, και με τις επιθυμίες του απλά ενστικτώδης".

Χρειαζόμαστε και τα δύο. Αφαιρέστε το ένα, και μένετε με έναν άνθρωπο που είναι είτε αδύναμος είτε κακός. Και σε έναν κόσμο κακίας, οι αδύναμοι άνδρες δεν είναι τίποτα περισσότερο από υποχείρια των πονηρών ανθρώπων.

Βιασμοί, δολοφονίες, πόλεμοι - όλα έχουν δύο κοινά πράγματα: κακούς που κάνουν τους βιασμούς, τις δολοφονίες και τον πόλεμο. και αδύναμους άνδρες που δεν θα τους σταματήσουν. Χρειαζόμαστε καλούς άντρες που θα το κάνουν.

Δεν είναι ο ανδρισμός τοξικότητα. Είναι η έλλειψή του.

Πηγή. https://www.youtube.com/watch?v=U-kxdyJs6y8


..............................«Η Παραδοσιακή (τοξική) αρρενωπότητα» θεωρείται επισήμως «επιβλαβής» από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία

28.03.2019 - T-Zine(Φωτογραφία: T-ZINE)


Μετάφραση – Επιμέλεια: Πάρβη Πάλμου

Μια νέα έρευνα 36 σελίδων από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία σκιαγραφεί την πρώτη επίσημη προειδοποίηση της οργάνωσης εναντίον αυτού του φαινόμενου που αναφέρεται και ως τοξική αρρενωπότητα.

Η εργασία, με τίτλο «Οδηγίες της APA για την ψυχολογική πρακτική με αγόρια και άνδρες», παρουσιάστηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού της, Monitor on Psychology. Στόχος της είναι να βοηθήσει τους παρόχους υπηρεσιών με άνδρες ασθενείς, «παρά τις κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία».

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που αναπτύχθηκαν από πολλούς ειδικούς μεταξύ των ετών 2005-2018, είναι δηλώσεις που προτείνουν ή συνιστούν συγκεκριμένη επαγγελματική συμπεριφορά, δεοντολογία για τους ψυχολόγους και διαφέρουν από τα πρότυπα, τα οποία θεωρούνται «υποχρεωτικά και μπορεί να συνοδεύονται από μηχανισμό επιβολής», σύμφωνα με την έκθεση.

Μια από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της προειδοποιεί ενάντια στην «ιδεολογία της τοξικής αρρενωπότητας».

Η παραδοσιακή αρρενωπότητα, όπως την ορίζει η APA, αναφέρεται στις γνωστικές ιδιότητες της αρρενωπότητας «που έχουν κυριαρχήσει σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, όπως: σεξισμός, αποφυγή εμφάνισης αδυναμίας και συναισθήματος, περιπέτεια, κίνδυνος και βία». Οι συμπεριφορές επηρεάζονται συχνά από κοινωνικούς, πολιτιστικούς και συμφραζόμενους κανόνες, είτε πρόκειται για κοινωνικοποίηση από φίλους, είτε για μίμηση συμπεριφοράς γονέων είτε για υιοθέτηση απεικονίσεων μέσων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραδοσιακή αρρενωπότητα, μπορεί να περιορίσει την ψυχολογική ανάπτυξη των ανδρών, να επηρεαστεί αρνητικά την ψυχική υγεία και να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ των φύλων, όλα τα οποία έχουν εξεταστεί σε προηγούμενη έρευνα. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα αγόρια είναι δυσανάλογα πιο πιθανό να έχουν μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο – και οι άνδρες, υπερβολικά εκπροσωπούμενοι στις φυλακές, έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να διαπράξουν βίαια εγκλήματα ή να πέσουν θύματα βίαιων εγκλημάτων.

Η ιδεολογία έχει συνδεθεί και με προβλήματα σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων, της κατάχρησης ουσιών και της πρώιμης θνησιμότητας, για να μην αναφέρουμε γενικά ζητήματα ποιότητας ζωής.

Μια πρωτοποριακή μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 2017, έδειξε ότι η έκθεση σε άκαμπτα πρότυπα για το φύλο που μπορεί να τεθούν σε παιδιά έως την ηλικία των 10 ή 11 ετών, αυξάνει την πιθανότητα των αγοριών να υποφέρουν ή να οδηγηθούν στην αυτοκτονία. Συνολικά, οι άνδρες είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από τις γυναίκες.

Ωστόσο, πολλοί άνδρες δεν ζητούν βοήθεια όταν το χρειάζονται, και αν το κάνουν, δυσκολεύονται να βρουν θεραπεία που να είναι ευαίσθητη στο φύλο.

«Όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον πολύπλοκο ρόλο της αρρενωπότητας στις ζωές διαφορετικών αγοριών και ανδρών, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το φύλο είναι ένα μη δυαδικό κατασκεύασμα που διακρίνεται από το σεξουαλικό προσανατολισμό», σημειώνουν οι ερευνητές. «Ιστορικά, η παραδοσιακή αρρενωπότητα έρχεται με μια ετεροκανονική παραδοχή, η οποία «μπορεί να αποκλείσει κάποια ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, διεμφυλικά και μη-δυαδικά ως προς το φύλο άτομα από μια εγγενή έννοια της ανδρικής ταυτότητας (APA, 2015), οδηγώντας στην πίεση να υιοθετήσουν κυρίαρχους αρσενικούς ρόλους ώστε να μειώσουν τα συναισθήματα του μειονοτικού στρες».

Οι άνδρες από περιθωριοποιημένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών μειονοτήτων, είναι επίσης συχνά στόχοι πρόσθετων στερεοτύπων και συνήθως χαρακτηρίζονται ως «επιθετικοί» από την κοινωνία, ακόμη και αν συμμετέχουν σε θετικές συμπεριφορές.

Οι ψυχολόγοι, όπως συνιστά η APA, πρέπει να επιδιώξουν να κατανοήσουν όχι μόνο τις περιπλοκές της αρρενωπότητας και το πλαίσιο της, αλλά και να ενθαρρύνουν επίσης την εκπαίδευση των κοινοτήτων (δασκάλους, θρησκευτικούς ηγέτες, αθλητές, γονείς). Αυτό μπορεί να απαιτεί από τους ψυχολόγους να εξετάσουν «τις δικές τους υποθέσεις αντιδράσεων αντιστροφής μεταβίβασης (countertransference) προς τα αγόρια, τους άνδρες και την αρρενωπότητα».

Ακολουθούν οι δέκα κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία λήγει το 2028, σύμφωνα με την πολιτική APA:
1. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να αναγνωρίσουν ότι οι αρρενωπότητες κατασκευάζονται βάσει κοινωνικών, πολιτιστικών και συμφραζομένων κανόνων.
2. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να αναγνωρίσουν ότι τα αγόρια και οι άνδρες ενσωματώνουν πολλαπλές πτυχές στην κοινωνική τους ταυτότητα καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους.
3. Οι ψυχολόγοι κατανοούν τον αντίκτυπο της εξουσίας, του προνομίου και του σεξισμού στην ανάπτυξη των αγοριών και των ανδρών και στις σχέσεις τους με τους άλλους.
4. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις των αγοριών και των ανδρών.
5. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη θετική συμμετοχή του πατέρα και τις υγιείς οικογενειακές σχέσεις.
6. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να υποστηρίξουν εκπαιδευτικές προσπάθειες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγοριών και των ανδρών.
7. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα αγόρια και οι άντρες που αντιμετωπίζουν και ενεργούν στη ζωή τους όπως η επιθετικότητα, η βία, η κατάχρηση ουσιών και η αυτοκτονία.
8. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να βοηθήσουν τα αγόρια να συμμετέχουν σε συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία.
9. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να οικοδομήσουν και να προωθήσουν ψυχολογικές υπηρεσίες ευαίσθητες στο φύλο.
10. Οι ψυχολόγοι κατανοούν και προσπαθούν να αλλάξουν θεσμικά, πολιτιστικά και συστημικά προβλήματα που επηρεάζουν τα αγόρια και τους άνδρες μέσω της υπεράσπισης, της πρόληψης και της εκπαίδευσης.

Ολοκληρωμένη η έρευνα εδώ.